skip to Main Content

Părinții din zilele noastre dispun de variate canale de informare și educare vizavi de creșterea și educarea copiilor. Indiferent că deschidem o platformă de socializare, intrăm într-o librărie, ne verificăm adresa de e-mail sau răsfoim paginile electronice ale unui site, ne apar în fața ochilor sfaturi, recomandări și sugestii despre cum să devenim părinți mai buni. La nivel global se vorbește despre o adevărată știință numită parenting, fapt ce s-a concretizat prin apariția a tot mai multe metode și direcții de interacțiune cu copiii.

Dacă avem răgaz să alocăm suficient timp, vom descoperi că există specialiști care vorbesc despre a fi cât mai atenți la nevoile copiilor, alții care cred în puterea regulilor și a recompenselor, unii care spun că cel mai mult contează relația sau voci care ne îndeamnă să nu exagerăm cu atenția acordată celor mici. Prin urmare, putem înțelege mai bine de ce părinții se confruntă cu ceea ce psihologia numește paradoxul alegerilor. Mai simplu spus, dificultatea de a lua o decizie atunci când avem prea multe opțiuni.

Despre acest subiect au povestit Mirela Retegan și Gáspár György, în ediția de duminică a emisiunii Antrenorul părinților, pe frecvențele radio Europa FM.

Care metodă de parenting este cea mai bună?

Este o întrebare firească, dar care poate stârni multă emoție în sufletul părinților care nu vor să greșească sau să regrete că nu au făcut lucrurile ca la carte. Cu toate acestea, experiența clinică a psihoterapeuților și consilierilor parentali ne arată că nu există o singură metodă parentală general valabilă. Avem coaching-ul emoțional propus de soții Gottman, abordarea mindsight dezvoltată de Daniel Siegel, parentingul conștient despre care ne vorbesc Harville Hendrix sau Shefali Tsabary, mindful parenting a lui Jon Kabat-Zinn, ca să amintim doar câteva dintre cele mai apreciate metode de parenting, dar asta nu înseamnă că unul deține supremația totală.

După cum punctează psihologul Gáspár György, parentajul este o știință și o artă, în același timp. Acesta necesită atât cunoașterea venită din partea minții, cât și căldura generată de puterea inimii. Un părinte care neglijează una dintre ele riscă să devină prins în capcana exagerării. Dacă ne încredem prea mult în minte și în tot ce creionează ea, putem deveni rigizi sau haotici. Dacă ascultăm doar de inimă ne expunem contextului în care uităm de importanța limitelor, a structurii și a unor reguli necesare. Prin urmare, mintea și inima merită conectate pentru a deveni părinții de care copiii noștri au nevoie.

℗PUBLICITATECum aleg în cine să mă încred?

Intrând în profunzimea subiectului, Mirela și Gáspár au amintit inclusiv de vânzătorii de iluzii, făcând referire la acei lideri de opinie care promit să ofere rețeta perfectă și soluția ideală pentru orice provocare parentală. Desigur că poate părea tentant, mai ales atunci când ne simțim copleșiți de responsabilități, să credem că există astfel de formule magice. Dar, după câteva încercări dezamăgitoare, vom descoperi că nimeni nu poate cunoaște mai bine un copil decât părintele prezent și iubitor.

Prin urmare, atunci când vine vorba despre a stabili în vocea cui avem încredere, merită să ne ascultăm și limbajul corpului. Îmi inspiră acest vorbitor emoții pozitive sau mai degrabă îmi transmite că nu sunt suficient de bun și că trebuie să-l ascult pe el/ea pentru a scăpa de încărcătura sentimentală negativă? Mintea ne poate păcăli, dar corpul nu minte niciodată.

În cadrul discuției, Gáspár a punctat cât se poate de clar că nimeni nu este nevoit să renunțe la autoritatea sa interioară. Nimeni nu trebuie să preia 100% perspectiva sau vorbele unei alte persoane. Și în loc să-l forțăm pe copil să devină adultul care am fi visat noi să fim, este mai înțelept să fim noi adulții care am visa să devină copiii noștri.

Ascultă întreaga emisiune până la final și află cum poți câștiga și tu premii în cărți. Unul dintre premiile acestei săptămâni este Parenting: cum să creștem copii inteligenți emoțional.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0