Trăim vremuri în care provocările vieții sunt nenumărate și tot mai mulți dintre noi se gândesc la accesarea serviciilor oferite de psihologi. Probabil că sunt puține acele persoane care să nu urmărească diferiți experți în psihologie în mediul online; care să nu se fi gândit, cel puțin o dată, la ce ar presupune o ședință de psihoterapie; sau care să nu fi auzit că prieteni sau cunoscuți merg la psiholog. Putem spune că, din fericire, deschiderea este tot mai mare și românii devin, încetul cu încetul, conștienți de faptul că sănătatea mintală și emoțională contează cu adevărat.
Despre cum ne alegem psihologul și despre ce se întâmplă într-o ședință de psihoterapie, au povestit Mirela Retegan și Gáspár György, la Antrenorul părinților, pe frecvențele radio Europa FM.
Cine sunt specialiștii în sănătate mintală, emoțională și relațională?
Deși mulți oameni folosesc la modul general eticheta de psiholog, este bine de știut că specialiștii care activează în domeniul sănătății mintale pot să aibă diferite specializări. Vorbim despre psihologii clinicieni, adică persoanele care sunt licențiate în psihologie și care practică în spitale, centre sau cabinete private. Despre psihoterapeuții care pot să fie licențiați în diferite științe sociale și care au urmat un program de specializare în psihoterapie (program care durează minim trei ani). Și despre consilierii care au învățat diferite metode de intervenție pentru a remedia dinamica din relația părinte-copil, dintre partenerii de cuplu sau dintre oameni care au variate legături interpersonale.
O categorie aparte de specialiști în domeniul patologiei mintale sunt psihiatrii, care sunt absolvenți de medicină cu rezidențiat în psihiatria copilului sau a adultului.
În funcție de ce aleg specialistul la care voi apela?
Dacă medicul de familie sau un alt reprezentant al domeniului medical ne-a recomandat medicația ca formă de tratament pentru provocările vieții, singurul care ne poate ajuta în acest sens este medicul psihiatru. Dar este important de știut că medicația poate avea efecte limitate și nici într-un caz nu poate remedia problemele cu care ne confruntăm sau să ne dezvolte abilitățile necesare pentru o viață mai calitativă. De aceea, adesea medicația singură nu este suficientă.
Dacă nu este nevoie de medicație și simțim că avem nevoie să creștem din punct de vedere psihologic, să ne dezvoltăm noi abilități de relaționare interpersonală, cel mai indicat este să apelăm la un psihoterapeut. Spre deosebire de psihologul clinician, care face mai degrabă evaluări clinice și o intervenție psihologică mai succintă, psihoterapeutul deține metode, dovedite științific sau practic, pentru a veni în ajutorul nostru.
Dacă simțim că nu vrem să vindecăm ceva, ci doar să avem parte un amplu proces de autocunoaștere sau dezvoltare personală, putem apela tot la un psihoterapeut sau la un consilier. În prezent, există consilieri specializați pe diferite arii: parenting, inteligență relațională, inteligență emoțională, optimizarea comportamentală, coaching emoțional, mindfulness etc.
Aici poți consulta lista experților în domeniul sănătății mintale recomandați de Pagina de Psihologie.
Mituri în domeniul sănătății mintale
Probabil că cel mai renumit mit este cel care ne spune că dacă solicităm serviciile un expert în sănătate mintală trebuie să fim nebuni. Un alt mit ne spune că la terapie merg doar oamenii slabi și neputincioși. Așa cum există și mitul care ne convinge că psihoterapia este doar o pierdere de timp și de bani.
Este important de reliefat faptul că în zilele noastre psihoterapia și consilierea sunt domenii științifice care se bucură de multă cercetare și o susținere practică semnificativă. Că persoanele care suferă de tulburări psihice severe ajung, de regulă, în clinicile sau spitalele de specialitate. Dar și că a îndrăzni să ne bazăm pe știință, atunci când vine vorba despre sănătatea emoțională sau relațională, este mai degrabă alegerea oamenilor curajoși.
Pentru mai multe informații despre acest subiect, îți recomandăm să urmărești întregul episod din Antrenorul părinților și să accesezi cărțile noastre destinate sănătății mintale.