Skip to content

Familia reprezintă un sistem de susținere, de încurajare și de protecție pentru membrii acesteia. Psihologia relațiilor ne spune că „întregul este mai mare decât suma părților“, ceea ce înseamnă că membrii unei familii sunt mai puternici împreună și astfel pot face față mai ușor perioadelor dificile, intruziunilor sau amenințărilor care vin din exterior. 

Din momentul nașterii, bebelușii sunt complet dependenți de părinții sau îngrijitorii lor, iar starea de bine a acestora este direct proporțională cu atenția și grija care vine din partea sistemului familial. Apoi, pe măsură de copilul crește, devine tot mai independent și autonom, dar asta nu înseamnă că nu are în continuare nevoie de îndrumare, protecție sau suport psihologic și emoțional. Odată cu accesul la grădiniță sau începerea școlii, o serie de lucruri bune apar în viața celui mic, dar odată cu acestea crește și numărul de provocări. Niște îmbrâncituri din partea colegilor de grup, câteva cuvinte dureroase din partea celorlalți elevi sau niște dojeniri venite de la cadrul didactic reprezintă doar câteva din situațiile neplăcute cu care se întâlnește copilul odată cu ieșirea din sistemul familial și care, adesea, necesită intervenția părintelui. 

Desigur că nici viața din interiorul familiei nu este mereu lapte și miere, existând și contexte în care pericolele sau vătămările să nu vină din partea necunoscuților, ci din partea celor care împart același spațiu de locuit cu copilul. 

℗PUBLICITATE



Indiferent de contextele în care se manifestă abuzul sau violența, recomandarea psihologilor este ca toleranța față de acestea să fie cât mai redusă și sub nicio formă să nu trecem cu vederea peste astfel de situații care pot cauza disfuncții majore în viața copilului. 

Despre cum ne apărăm copiii și despre cât de important este să facem asta au vorbit Mirela Retegan și Gáspár György în cea mai recentă ediție din Antrenorul părinților, pe frecvențele Europa FM

La finalul emisiei, așa cum deja sunt obișnuiți ascultătorii fideli, Gáspár le-a lansat părinților o provocare, iar Mirela a venit cu un nou concurs. Cele două cărți oferite în dar au fost: Astăzi este despre astăzi și Parenting: cum să creștem copii inteligenți emoțional.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0