Skip to content

Duminică, pe frecvențele radio Europa FM s-a auzit ultima ediție a acestui sezon din Antrenorul părinților, cu Mirela Retegan și Gáspár György. Tema ediției a fost centrată în jurul subiectului vacanță, pregătire pentru vacanță și cum relaționăm cu familia, în așa fel încât să avem parte (și) de experiențe frumoase. 

Realitatea vieții personale ne arată că dincolo de toate dorințele și mult râvnitele momente de relaxare, pregătirile pentru zilele de vacanță pot să implice un anumit nivel de stres, iar vacanța în sine rar este lipsită de certuri, ciocniri interpersonale sau conversații dificile. Ceea ce este și normal, în cele din urmă – certurile sunt 100% inevitabile, aduc cu ele potențial de creștere, iar dacă sunt gestionate în mod inteligent, câștigul este mai mare decât efectul posibilelor daune. 

Psihologia relațiilor ne recomandă ca atunci când ne facem planurile pentru zilele de vacanță să ținem cont de nevoile tuturor celor implicați, fără să neglijăm niciun membru al familiei sau participant la acest „proiect comun“. 

℗PUBLICITATE



Dacă ar fi să trasăm câteva concluzii generale ale conversației dintre Mirela și Gáspár acestea ar fi: 

  • Este firesc și normal să ne certăm, drept urmare, putem purta conversații dificile înainte de vacanță, pentru a pune în cuvinte eventualele frici sau angoase. Însă, Gáspár ne încurajează să avem certuri constructive – genul de discuții în care există respect, spațiu de dialog pentru toți cei implicați și validarea chiar și a perspectivelor diferite. 
  • Să ne reamintim că nu este vacanța unei singure persoane, că este normal și firesc ca diferiți membri din familie să aibă nevoi diferite. Ceea ce nu înseamnă că unele sunt mai importante sau mai prețioase în comparație cu altele. 
  • Toți membrii familiei să fie implicați în procesul de pregătire a bagajelor, inclusiv copiii suficient de mari să facă parte din acest proces educativ, care îi poate ajuta să-și dezvolte abilitățile de viață.
  • În aeroport sau în drum spre destinația de vacanță membrii familiei să-și manipuleze fiecare bagajul − recomandarea este ca inclusiv cei mai tineri membri ai familiei să participe activ la căratul bagajelor personale. 
  • Să avem un set particular de reguli pentru vacanță, care se adaptează în funcție de familie și de context. 
  • Să existe conectare emoțională, apreciere verbală și afectivă. 

Ascultă întreaga conversație și află câteva dezvăluiri despre cum erau vacanțele în familiile în care Mirela și Gáspár au crescut: 

Unul dintre ascultătorii fideli ai emisiunii a avut șansa de-a câștiga un exemplar din volumul semnat de John Gottman – De la ceartă la dialog.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0