Skip to content

Dacă ești ca majoritatea oamenilor, deja s-ar putea să simți un pic din entuziasmul și un alt pic din presiunea Sărbătorilor care se apropie cu fiecare clipă care se scurge. Dar, adevărul este că nu doar clipele pățesc asta, ci inclusiv timpul prețios al vieții noastre. De aceea este important să trăim într-un mod cât mai conștient și să nu risipim ceea ce avem.

În cea mai recentă ediție din Antrenorul Părinților, difuzată la radio Europa FM, Mirela Retegan și psihoterapeutul Gáspár György și-au propus să abordeze diferitele moduri prin care putem avea un decembrie cu adevărat frumos. Iar dacă ar fi să facem un mic ghid, iată care ar fi recomandările celor doi:

Alege să ții cont și de binele personal (nu doar de binele copilului tău). Mulți părinți consideră că doar starea de bine a copilului ar trebui să conteze, dar vin specialiștii în sănătate mintală și ne reamintesc de faptul că și starea de bine a îngrijitorului contează și că ea se află tot în responsabilitatea noastră.

Alege să trăiești în recunoștință. Studiile din psihologie arată că cei mai recunoscători oameni sunt, totodată, și cei mai fericiți. Sunt nenumărate lucrurile pentru care îți poți permite să fii recunoscător: îndrăznește doar să conștientizezi toate frumusețile din viața ta.

Alege compasiunea, în locul bunurilor materiale. În tumultul feeriei de Sărbători uităm adesea că a fi poate însemna mai mult decât a avea. De aceea, a fi buni și blânzi cu noi înșine este la fel de important ca a avea mâncare bună pe masă și darurile pregătite pentru a fi puse sub brad. Dacă nu ți-a ieșit tot în acest an, amintește-ți că mai urmează unul.

℗PUBLICITATEAlege să apreciezi cine ești. Mulți dintre noi ne lăsăm pradă comparațiilor și gândurilor care ne spun cum ar trebui să fim, iar asta ne creează multă durere și suferință. Este mult mai înțelept să ne apreciem pentru cine suntem, decât să ne umilim privind spre cine ar trebui să fim. Acceptarea de sine este ingredientul de bază și înainte și după Sărbători.

Alege să vezi bunătatea. Mintea umană se poate hrăni atât cu energie negativă, cât și cu energie pozitivă. Dar, în mod cert, efectele celor două sunt diferite. Atunci când alegem să căutăm frumosul din noi și din ceilalți, asta ne întărește spiritul și ne consolidează încrederea în viață. Atunci când căutăm doar ceea ce nu facem bine sau devenim obsedați de unde greșesc ceilalți, fără să realizăm, ne îmbolnăvim încet și sigur.

Alege să crezi în puterea lui „împreună. Noi, oamenii, suntem ființe sociale, ceea ce înseamnă că suntem creați pentru a conviețui, a ne dezvolta și a trăi împreună. Spațiul dintre noi este sacru și extrem de necesar pentru ca noi să găsim sensul vieții. 

Alege să fii generos cu cei mai puțin privilegiați de soartă. Luna decembrie este luna în care suntem încurajați să ne gândim (mai mult) și la ceilalți oameni din jurul nostru. Implicarea în actele de caritate și exprimarea generozității merită să devină o rutină la care apelăm în toate cele 12 luni ale unui an. Iar dacă nu am practicat asta până acum, a venit momentul să mai creștem un pic.

Pentru a afla mai multe despre cele prezentate mai sus, ascultă întreaga conversație dintre Mirela și Gáspár, iar la final vei afla și cum poți câștiga un exemplar din Darul Prezenței conștiente.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0