Skip to content

În cea mai recentă ediție din Antrenorul părinților, emisiunea realizată de Mirela Retegan și Gáspár György în fiecare duminică, pe frecvențele Europa FM, subiectul cheie a fost responsabilitatea pe care copiii și-o asumă față de starea de bine a părinților lor. 

Psihologia relațiilor ne punctează faptul că ființa umană este configurată neurobiologic pentru a relaționa și a căuta adăpost interpersonal în momentele dificile și de criză. Cu alte cuvinte, nevoia noastră de-a fi în relație este una extrem de importantă, iar pentru a păstra conexiunea cu părintele, copilul este dispus să-și asume chiar și responsabilități care nu-i aparțin. Desigur că întrajutorarea este o caracteristică de bază a familiilor, dar, cu toate acestea, psihoterapeutul Gáspár György ne spune că niciodată un copil nu ar trebui să facă mai multe pentru părinte decât face acesta pentru propria persoană. 

În psihoterapia relațiilor de familie există un concept de specialitate numit „parentificare“. Psihoterapeuții folosesc acest termen atunci când unul dintre copiii familiei este forțat de către sistemul familial să-și asume responsabilitățile care-i revin, de fapt, unui adult. Din nevoia de atașament (de a păstra conexiunea) și dintr-o loialitate implicită față de cei care i-au dat viață, copiii pot intra în roluri de adulți, pentru a contribui astfel la buna funcționare a familiei. 

℗PUBLICITATE



Tot psihoterapeuții de familie ne atrag atenția asupra faptului că un copil parentificat ajunge adesea să plătească niște costuri psihologice și emoționale mult prea mari, deoarece își consumă energia făcând lucruri care-l distrag de la drumul său în viață. Astfel, o deprindere absolut firească, așa cum este grija față de semeni, se poate transforma într-o modalitate de autosacrificiu (fără ca persoana în cauză să fie conștientă de ceea ce se întâmplă).

Pentru a afla mai multe pe acest subiect și pentru a descoperi cum se poate manifesta sacrificiul de sine al copiilor în relația cu părinții, vă invităm să ascultați întreaga emisiune.  

Unul dintre ascultătorii emisiunii a fost recompensat cu cartea Știința atașamentului, un bestseller internațional semnat de Bethany Saltman. Jurnalistă de profesie, Bethany își asumă angajamentul de-a descoperi ce se întâmplă cu adevărat în relația părinte-copil și caută informații care să-i ofere explicații atât științifice, cât și practice. Asemenea unei povești foarte bine conturate, cartea ne ajută să înțelegem cum putem să-i ajutăm pe copiii din familie să se simtă iubiți, protejați și cu adevărat susținuți.  

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0