Skip to content

Conectarea emoțională este una dintre trăsăturile de bază ale familiei. Asta face ca definiția familiei să fie cât se poate de flexibilă și de inclusivă. Conectarea emoțională ne hrănește nevoia de apartenență și ne satisface sentimentul de siguranță, motiv pentru care, de Ziua Internațională a Familiei, este important să ne reamintim ce contează cu adevărat!

Psihologia relațiilor ne arată foarte clar că dacă intenționăm să ne îmbunătățim relațiile cu membrii familiei, avem de lucrat la capitolul conectare emoțională. Asta presupune să ne canalizăm energia spre relație și să avem bunăvoința de a ne implica în două tipologii comportamentale: lucruri pe care le facem „pentru ceilalți“ și lucrurile pe care le facem „împreună cu ceilalți“. 

Lucruri pe care le facem pentru partenerul de cuplu: ascultăm cu multă curiozitate, ne exprimăm disponibilitatea emoțională, adresăm aprecieri și complimente, adresăm întrebări deschise, scriem bilețele în care ne exprimăm iubirea, oferim daruri surpriză – ca să numim doar câteva. Lucruri pe care le putem face împreună cu partenerul: să ne îmbrățișăm, să ne sărutăm, să ne ținem de mână, să servim masa împreună, să facem dragoste, să ne exprimăm iubirea prin gesturi de tandrețe, să citim aceeași carte, să ne plimbăm, să avem câte o ieșire în oraș, să facem curat împreună, să facem cumpărăturile împreună, să ne planificăm vacanțele, să facem baie împreună, să medităm împreună și lista poate continua, la nesfârșit. 

Copiii au nevoie de conectare emoțională, fără doar și poate. De aceea, este important ca noi, adulții: 

℗PUBLICITATE  • să ne exprimăm disponibilitatea față de nevoile emoționale ale copilului – spre deosebire de adulți, copiii au nevoie de mai mult timp pentru a-și exprima trăirile;
  • să acceptăm onestitatea copilului – spre deosebire de adulți, copiii mici nu prea folosesc „minciuni albe“; dacă-i întrebăm ceva despre ce simt, este important să acceptăm și să respectăm adevărul lor;
  • să ne exprimăm iubirea față de copii prin cuvinte și gesturi – de la îmbrățișări la expresii de genul „Simt că îmi este dor să petrec mai mult timp cu tine, vrei să facem azi ceva împreună?“;
  • să percepem emoțiile dificile ale copilului drept oportunități de conectare și dezvoltare, fără să-i minimalizăm emoțiile, încercând să-i distragem atenția;
  • să identificăm, să validăm și să numim emoțiile pe care copilul le simte etc.

Lucruri pe care le putem face pentru copilul din familie: să fim atenți la experiențele pe care le are într-o zi, să participăm la activitățile importante pentru copil, să-i fim alături la mesele principale, să-i facem poze, să-i apreciem modul de dezvoltare, să-i oferim libertatea de-a alege (atunci când este posibil), să fim atenți la ce-i place sau nu-i place, să-i cunoaștem și să-i respectăm prietenii, să ne exprimăm recunoștința față de copil etc. Lucruri pe care le putem face împreună cu copilul: să ne jucăm, să facem mișcare, să citim povești, să pregătim masa, să împărtășim glumițe, să-i povestim despre cum era la vârste mai mici, să ne uităm împreună la serialul sau animația preferată a copilului, să grădinărim împreună, să identificăm pagini de internet potrivite pentru vârsta și nevoile copilului etc. 

Despre ce înseamnă familia și despre cum putem construi relații emoționale sănătoase au povestit Mirela Retegan și Gáspár György, în cea mai recentă ediție din Antrenorul Părinților, pe frecvențele Radio Europa FM.

Doi dintre ascultătorii fideli au câștigat un exemplar din Știința atașamentului și Astăzi, aici, acum.  

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0