skip to Main Content

Una dintre formele de inteligență care, în ultimele decenii, a câștigat interesul nu doar al oamenilor de știință, dar și al publicului larg este inteligența emoțională. Așa cum avem o inteligență ce ține de partea de logică și de gândire, avem și o inteligență care este corelată cu emoțiile și sentimentele. Și care pare să aibă, de asemenea, un rol important în starea noastră de bine și atingerea succesului în viață.

Ce este inteligența emoțională?

Dacă inteligența cognitivă vizează modul în care judecăm și facem deducții logice, inteligența emoțională vizează modul în care putem identifica mesajele subtile transmise de mintea inconștientă și de trupul nostru. Din păcate, nu avem o definiție clară despre inteligența emoțională, deoarece părerile oamenilor de știință sunt mult prea variate, dar putem spune că vizează capacitatea de a recunoaște, identifica, eticheta și accepta propriile emoții și pe ale celor din jurul nostru.

Ce sunt emoțiile?

Dacă ar fi să definim emoțiile, am putea spune (conform observațiilor lui Julie Beck) că reprezintă:

 • Reacțiile individuale specifice la variate experiențe
 • Sensibilitatea față de evenimente
 • Reacția minții la experiențe
 • Senzații interne puternice care ne colorează viața

Indiferent de cum am conceptualiza emoțiile, cert este că abilitatea umană de a numit sau eticheta în mod corect o emoție este esențială pentru a procesa variatele experiențe de viață și chiar a lua unele decizii.

℗PUBLICITATECe strategii avem pentru a ne gestiona emoțiile?

Cert este că pentru a putea să ne dezvoltăm inteligența emoțională putem utiliza diferite strategii. De exemplu:

 • să ne îndreptăm atenția asupra corpului și să descoperim ce ne comunică
 • să identificăm emoția și să o acceptăm
 • să normalizăm trăirea și să ne validăm experiența (spunând „Are sens să simt asta!“)

Desigur că putem folosi și strategii mai complexe: 

 • Să înțelegem cum reacționează corpul nostru atunci când apar emoțiile
 • Să fim curioși cu privire la mesajele pe care le-am primit de-a lungul vieții despre emoții
 • Să identificăm care ne sunt tiparele comportamentale la apariția emoțiilor
 • Să recunoaștem povestea pe care mintea noastră o construiește atunci când ne vizitează emoțiile.

Pentru mai multe informații practice despre cum le putem dezvolta copiilor inteligența emoțională, dar și pentru a afla cum poți câștiga cărți de la Pagina de Psihologie, urmărește întreaga ediție din Antrenorul părinților, difuzată duminică de duminică pe frecvențele Europa FM.


Citește și:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0