„Tot așa cum trupul tău a fost conceput să extragă oxigen din atmosfera Pământului și nutrienți din alimentele pe care le ingerezi, el a fost conceput să iubească. Iubirea – ca gura de aer pe care o tragi când ești epuizat sau portocala pe care o mănânci atunci ești însetat – nu numai că îți dă un sentiment grozav, dar te umple de viață și este o sursă indispensabilă de energie, susținere și sănătate.
Atunci când compar iubirea cu oxigenul și mâncarea nu încerc doar să fiu poetică. Mă bazez pe știință: descoperiri noi arată pentru prima dată modul în care iubirea și absența ei modifică fundamental substanțele biochimice din care este alcătuit corpul tău. Acestea pot, la rândul lor, modifica modul în care ADN-ul se manifestă în celulele tale. Iubirea pe care o simți sau nu astăzi poate schimba literalmente aspecte cheie ale arhitecturii tale celulare în anotimpul următor și anul viitor – celule ce-ți afectează sănătatea fizică, vitalitatea și bunăstarea generală. Astfel, durata și calitatea vieții tale pe acest pământ – dacă vei prospera sau pur și simplu vei supraviețui – depind de rezervele de aer curat și de hrană, dar și de proviziile tale de iubire“, scrie psihologa și cercetătoarea Barbara Fredrickson, în bestsellerul internațional Iubirea 2.0.
Tot despre iubire și cultivarea acesteia în relații au povestit și Mirela Retegan și Gáspár György, la Antrenorul părinților, pe frecvențele Radio Europa FM.
Iubirea: emoția noastră supremă
Specialiștii în psihologia relațiilor și a emoțiilor consideră că iubirea este înainte de toate o emoție, poate cea mai importantă dintre toate sentimentele umane. Aceasta se simte în tot corpul nostru și se manifestă atunci când există o conexiune definită de o rezonanță pozitivă. Deoarece este o trăire emoțională, iubirea este efemeră, dar și regenerabilă. În funcție de acțiunile și comportamentele în care ne implicăm, putem readuce mult dorita stare de iubire în relațiile noastre.
Tot psihologia modernă ne încurajează să scoatem iubirea din cadrul limitat al relațiilor exclusiviste și să o percepem drept o emoție pe care o putem trăi în orice relație interpersonală. Ce înseamnă asta mai exact? Că în fiecare moment în care trăim o conexiune pozitivă cu o altă ființă umană, una în care există un anumit schimb de priviri, de bunătate și dorința ca celuilalt să-i fie bine, putem spune că iubim.
Spre deosebire de iubirea romantică, care este direcționată spre o singură persoană, iubirea despre care au povestit Mirela și Gáspár este mai inclusivă și vizează toate manifestările de grijă și atenție, chiar și pe acelea față de propria persoană.
Cum învață copiii să-și exprime iubirea?
Înainte de toate, este bine să ne reamintim că cele mai importante exemple și modele pentru copii sunt părinții. Drept urmare, prin fiecare gest, cuvânt sau prin fiecare atitudine ori manifestare, putem să le arătăm celor mici care sunt pașii care ocrotesc sau cei care distrug iubirea. Iubirea față de semeni o simțim în corp, o păstrăm în suflet și o cultivăm în spațiul dintre noi. Cu alte cuvinte, iubirea este echivalentă cuvântului viață.
După cum reiese și din rândurile cercetătoarei americane dr. Fredrickson, ființa umană nu poate exista înafara unui cadru de iubire, depindem de rezervele de aer și apă și de proviziile de iubire. Prin urmare, atunci când privim spre copil prin lentila acceptării și a compasiunii, când vedem ceea ce face acesta bine și cum se dezvoltă, nu suntem niște ființe indulgente, ci suntem părinții iubitori fără de care copilul nu se poate maturiza.
Pentru și mai multe informații despre subiect, ascultă întreaga ediție din Antrenorul părinților și află cum poți câștiga, în fiecare ediție, câte o carte oferită de Pagina de Psihologie.