Skip to content

„Să fiu mamă a fost pentru mine la fel de natural ca meseria de astronaut. Acest singur fapt ar trebui să inspire încredere. Cine vrea să citească ceva scris de o mamă arogantă? Cine navighează prin aceste ape fără efort? Cine adoră să îmbrace iarna cu o salopetă de fâș un copil care dă din mâini și din picioare? Sau cine are ochii întotdeauna strălucitori când răspunde la întrebarea «Cu ce te ocupi?» spunând «Sunt mamă»? Eu nu am răspuns afirmativ la niciuna dintre chestiunile anterior enumerate, prin urmare sunt perfect potrivită să împărtășesc o experiență onestă și o logică de bun-simț referitor la ce anume înseamnă să fii mamă și cum ne transformă asta (pe noi și relațiile noastre) pe dinăuntru și pe dinafară.“ Cu ceste rânduri își începe Harriet Lerner bestsellerul Confesiunile unei mame imperfecte. Una dintre cărțile care a ajutat femeile din lumea întreagă să-și găsească pacea și flexibilitatea necesare integrării rolului de mamă.

Tot despre acest subiect au discutat, la Antrenorul părinților, Mirela Retegan și psihologul Gáspár György, pe frecvențele radio Europa FM.

Cum este mama ta?

Aceasta este una dintre întrebările la care merită să găsim răspunsuri, mai ales acum, în luna martie. Cu siguranță, fiecare dintre noi ar putea să verbalizeze un șir lung de idei, perspective, fapte, ca răspuns la această întrebare. Și asta pentru că este genul de subiect care ne invită la o călătorie în timp. Atunci când vine vorba despre mama, psihicul nostru creează o imagine pornind de la experiențele din trecut, cele din prezent și proiecțiile pe care le facem, mai mult sau mai puțin conștient, spre viitor. Copii fiind, ne-am văzut mamele într-un anumit fel. Apoi imaginea acestora s-a schimbat când am ajuns în etapa adolescenței. Și o nouă perspectivă căpătăm atunci când devenim la rândul nostru părinți. Când ajungem să testăm rolul de îngrijitor al unui copil încălțând, cumva, papucii părinților noștri. Desigur că aceste experiențe legate ne-au făcut să construim o reprezentare mentală a persoanei căreia îi spunem mamă, o imagine interioară pe care o suprapunem și asupra mamei pe care o proiectăm în viitor.

℗PUBLICITATEPsihologii specializați în relațiile de familie sunt de părere că ajută să reluăm această întrebare „Cum este mama mea?“ și să căutăm, din nou și din nou, să identificăm alte răspunsuri. Ca orice altă entitate vie de pe pământ, mamele se află într-un continuu proces de transformare și s-ar putea ca persoana mamei din prezent să fie destul de diferită de imaginea pe care ne-am conturat-o în copilărie. Când am fost mici am privit spre mamele noastre prin lentila sentimentelor, fără să realizăm că și ele au fost cândva copii, că nu s-au născut femei adulte. Adolescența ne-a făcut să le observăm prin prisma transformărilor noastre și a percepțiilor care poate nu erau mereu cele mai clare sau mature. Drept urmare, ne revine datoria psihologică ca la vârsta maturității să le privim cu alți ochi și din alte puncte de vedere.

Ba mai mult, tot psihologia relațiilor ne amintește că rolul de mamă se adaptează pe parcursul anilor, în funcție de experiențele prin care trece femeia și lecțiile pe care le dobândește. De aceea, nu putem spune că ne cunoaștem bine mama doar pentru că undeva, în trecut, ne-am format o părere despre ea. Curiozitatea și deschiderea merită să ne călăuzească în a căuta răspunsuri mereu actuale la această întrebare.

Pentru mai multe informații pe acest subiect, te invităm să asculți întregul episod din Antrenorul părinților, unde poți afla și cum poți câștiga volumele Astăzi, aici, acumDarul prezenței conștiente și ziarul Pagina de Psihologie.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0