skip to Main Content

Relațiile contează. Relațiile sunt contextele noastre de creștere și vindecare. Relațiile ne ajută să trăim ca peștele în apă. Relațiile ne oglindesc sensul existenței. Mirela Retegan și Gáspár György au povestit mult, la Antrenorul părinților, despre relații, dar în cea mai recentă ediție a venit rândul relațiilor de prietenie. La o primă impresie am putea spune că relațiile de acest tip sunt opționale, reprezentând ceva mai puțin important. Dar dacă privim lucrurile în profunzime putem descoperi că relațiile de prietenie sunt un dar frumos al vieții.

Spre deosebire de sistemul familial în care ne-am născut sau relațiile de cuplu pe care le alegem, relațiile de prietenie se bazează, de regulă, pe interes și valori comune. Posibil ca părinții să aibă pasiuni diferite de ale noastre, iar partenerii de viață să vină cu un alt pachet de valori. Dar în ceea ce-i privește pe prieteni, aceștia sunt oamenii care adesea privesc în aceeași direcție cu noi, alături de care simțim o conectare aparte și datorită cărora lumea poate fi percepută un loc mai bun. Psihologii cu specializare în știința relațiilor ne atrag atenția asupra faptului că mentalitatea noastră cu privire la semnificația relațiilor de prietenie este mai importantă decât am crede. Potrivit mai multor studii de specialitate, așa cum este și cercetarea Harvard realizată timp de opt decenii, relațiile sunt cheia fericirii umane.

Ce trebuie să știm despre relațiile de prietenie, în funcție de vârsta copilului

Anii de școală primară – la fel ca prieteniile din perioada de preșcolaritate și cele din clasele primare se dezvoltă pe considerente de proximitatea geografică, direcționare parentală sau întâmplare; spune Madeline Levine, psihoterapeută și autoare a bestsellerului Parenting pentru succes. Dezvoltarea relațiilor de prietenie începe cu întrebarea – Vrei să te joci cu mine? În vreme ce unele prietenii vor rezista preț de mai mulți ani, altele sunt trecătoare și cu efecte relativ minime. Cu toate acestea, prieteniile timpurii oferă un spațiu optim pentru dezvoltarea abilităților de cooperare și camaraderie. Odată ce ajung la școală, copiii pornesc într-una dintre cele mai palpitante experiențe din viețile lor: dezvoltarea și întreținerea asumată a relațiilor.

Anii de școală generală – la această vârstă copiii sunt capabili să proceseze importanța relațiilor de prietenie la un alt nivel și prietenii devin cei alături de care povestesc despre „marile subiecte ale vieții“, cu aceștia sunt tentați să discute despre toate subiectele pe care nu îndrăznesc să le abordeze cu părinții și tot cu aceștia dezvoltă ceea ce numim „cel mai bun prieten“ sau „cea mai bună prietenă“. Puțini dintre adulți pornesc de la faptul că prieteniile copiilor sunt adevărate laboratoare psihologice în care cei mici își cultivă, deopotrivă, inteligența emoțională și relațională. Tot la această vârstă este de evidențiat faptul că multe fete leagă prietenii pe bază de mărturisiri și dezvăluiri personale, în timp ce băieții sunt apropiați prin intermediul activităților fizice.

℗PUBLICITATEAnii de liceu – în această etapă părinții pot percepe anturajul adolescentului drept un potențial pericol la adresa dezvoltării acestuia, fără să identifice și realele beneficii. Indiferent că ne place sau nu, anturajul devine tot mai important și pe alocuri ar putea să suplinească bună parte din neajunsurile adolescentului din relația cu părinții. Însă, este important de punctat că potrivit cercetărilor de specialitate, anturajul are influență mai degrabă asupra deciziilor culturale (cum ar fi stilul vestimentar, muzica preferată etc.), în timp ce părinții rămân reperul în ceea ce privește moralitatea și educația. Iar pentru ca relația părinte-adolescent să rămână funcțională, este necesar ca adulții să manifeste disponibilitate emoțională și interes real față de prietenii copiilor lor.

Pentru mai multe informații despre subiect, dar și pentru a afla cum poți câștiga săptămânal cărți din librăria Paginii de Psihologie, te invităm să asculți întreaga ediție din Antrenorul părinților, difuzat duminică de duminică la Europa FM.


Citește și:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0