Skip to content

În ultima ediție înainte de vacanța de Paște, la Antrenorul părinților, Mirela Retegan și Gáspár György au vorbit despre sacrificiul părinților în raport cu copiii lor. Analizând lucrurile prin lentila trecutului, putem spune că sacrificiul era considerat drept parte din datoria unui părinte. Sub o formă sau alta, fiecare părinte considera că este de datoria sa să sacrifice câte ceva, poate chiar era considerat un gest nobil din partea părinților.

Sunt unele teorii care ne spun că acest sacrificiu era mai degrabă declarativ. Părinții făceau oricum ceea ce considerau ei ca fiind bine. Doar că aparent era mai potrivit să puncteze nevoile copilului și nu ale propriei persoane. Așa cum există și situații în care părinții alegeau pornind de la ce credeau că și-ar dori copiii lor, fără să-i fi întrebat și pe aceștia. Să ne gândim la situațiile în care adulții spuneau că nu divorțează de dragul copiilor și că astfel preferă să-și sacrifice propria fericire. Dar și cazurile în care aceștia alegeau să muncească mai mult sau chiar să plece în străinătate drept șansă pentru o mai mare bunăstare financiară. Decizii ce erau luate tot cu gândul la fericirea copiilor.

Valori vs. sacrificii

Din punct de vedere psihologic, sacrificiul presupune ca uneori să renunțăm la ceea ce este comod sau confortabil și să alegem ceea ce este congruent cu valorile noastre de viață. Valorile sunt acele credințe care ne ghidează în momentele grele și care ne ajută să facem diferența în plan comportamental atunci când mintea este haotică sau tulburată de emoții. Cu alte cuvinte, dacă valoarea mea de viață este aceea să fiu un părinte iubitor și empatic în relația cu copilul meu, atunci voi alege, din nou și din nou, comportamente în care să se reflecte această valoare de viață. Și voi face tot posibilul pentru a mă abține de la critică, pedeapsă, violență sau abuz.

Întrebat despre ce consideră că sacrifică cel mai mult părinții în zilele noastre, Gáspár a punctat că este vorba despre relația cu copiii. Suntem atât de centrați pe viitor și pe bunăstarea materială, încât uităm că viața are loc aici și acum. Că totul se află într-o continuă schimbare și prin fiecare clipă care se încheie se scurge câte puțin din viața noastră. Prin urmare, este important să ne întrebăm dacă suntem conștienți de ceea ce sacrificăm și dacă merită sacrificiul. Poate că în unele contexte este singura alegere posibilă, dar s-ar putea ca în alte situații să existe o variantă mai bună flexibilitate.

℗PUBLICITATE



Copiii au nevoie ca părinții lor să fie prezenți într-o manieră conștientă. Ca adulții să se îngrijească și de propriile nevoi. Și să-și trăiască viețile încercând să fie un model pentru copiii lor, fără să-i forțeze pe cei mici să devină adulții care nu au îndrăznit ei să fie.

Întreaga conversație difuzată pe frecvențele Europa FM, este disponibilă mai jos.

Iar cărțile care sunt oferite cadou, în fiecare ediție, câte unui ascultător fidel sunt accesibile în shopul online al Paginii de Psihologie.


Citește și:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0