Skip to content

Creșterea și educația copiilor sunt responsabilități care ne solicită din toate punctele de vedere. Cu siguranță, există perioade liniștite și frumoase, dar și multe momente în care ne cuprind „pandaliile“ și nu știm ce ar fi mai înțelept să spunem sau să facem. Dar, tot din parenting fac parte și acele situații pe care nici măcar nu le conștientizăm ca fiind nocive, pentru că suntem atât de familiarizați cu ele.

Normalitatea este un subiect discutat tot mai mult în zilele noastre, iar experți ca Gabor Maté ne îndeamnă să fim suficient de conștienți, încât să nu confundăm traumele sau neștiința cu normalitatea. Drept urmare, subiectul fiind de interes, a fost dezbătut și de către Mirela Retegan și psihologul Gáspár György la Antrenorul părinților, pe frecvențele Europa FM.

Întrebări „nevinovate?

Sunt situații în care, unii membri din familia extinsă sau chiar părinții adresează întrebări care par nevinovate, dar despre care știința ne arată că sunt aducătoare de durere și suferință. În această categorie se află și întrebările de mai jos:

  • „Pe cine iubești mai mult, pe mama sau pe tata?“;
  • „La care dintre bunici îți place să petreci mai mult timp?“;
  • „Cine ți-a făcut cel mai frumos dar, bunica maternă sau bunica din partea lui tata?“.

Nu mai amintim de:

℗PUBLICITATE



  • „Cu cine vrei să rămâi, cu mama sau cu tata?“.

Prima și ultima sunt două dintre cele mai dureroase întrebări pe care le poate primi un copil. Așa cum suferă, nespus de mult, și atunci când unul dintre părinți îl acuză pe celălalt în prezența copilului. Fiecare lovitură, fiecare critică, fiecare dezumanizare atinge, în fapt, și sufletul copilului, care se identifică, pentru o vreme, cu fiecare părinte. Este normal să fie viața presărată cu dificultăți, este normal să nu fim ființe umane perfecte, dar nu este normal să le spintecăm sufletele copiilor, ascunzându-ne în spatele neștiinței.

Divorțul sau despărțirea reprezintă experiențe dificile pentru întreaga familie, ba chiar și pentru rude și prieteni, nu doar pentru părinți și copiii acestora. Cu atât mai mult, este nevoie să fim cu băgare de seamă, să avem mintea limpede și să regândim anumite întrebări „nevinovate“.

Despre întreg subiectul puteți afla mai multe, ascultând conversație dintre Mirela și Gáspár:

Tot pe acest subiect, unul dintre ascultătorii Europa FM, a fost norocosul câștigător al cărților: Inteligența parentală și Dincolo de parenting și teorii.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0