skip to Main Content

În cea mai recentă ediție a emisiunii Antrenorul părinților, difuzată duminică de duminică, pe frecvențele radio Europa FM, Mirela Retegan și psihologul Gáspár György au dedicat întreaga ediție întrebărilor venite din partea ascultătorilor.

În rolul de părinte nu poți să nu greșești. Oricât de mult te-ai strădui sau ai încerca să eviți erorile ‒ este imposibil! Deoarece vorbim despre un proces cu urcușuri și coborâșuri, despre momente în care te simți extrem de competent, plin de satisfacții, dar și despre unele în care crezi că nu meriți să fii părintele copilului tău. Dar nu perfecțiunea este miza, după cum ne explică psihologii și cercetătorii în domeniul relațiologiei (știința relațiilor): ceea ce contează este trezirea conștiinței și disponibilitatea de a repara eventualele daune relaționale.

Căminul în care se modelează personalitatea

Casa în care am crescut este căminul nostru cel mai important, unul în care dobândim (sau nu) respectul de sine ‒ ce înseamnă să avem grijă de propriile nevoi, dar și cum putem contribui la îndeplinirea nevoilor celor din jur. Experții în parenting ne spun că în această casă se pun bazele tiparelor noastre de relaționare – cu sine, cu ceilalți și cu lumea din care facem parte. Dacă atmosfera emoțională a acestui cămin este pozitivă, copilul se va dezvolta într-un mod armonios, devenind un adult împlinit, competent și conștient de sine. Dacă, însă, climatul afectiv al familiei este nesigur și definit de negativitate, copilul se va simți hăituit de viață, lipsit de stimă de sine și în căutarea a ceva ce să-i aline neputințele și suferința.

Dacă ar fi să punctăm un singur și extrem de semnificativ factor al mediului familial ‒ spune Gáspár ‒ acesta este, fără urme de tăgadă, calitatea relației părinte-copil. Indiferent de ce am face, de cât de complicată s-ar dovedi viața sau de cât de dificil ori de bine ne este, regula cea mai importantă este păstrarea unei conexiuni sigure cu copilul. Conectarea interpersonală este o nevoie non-negociabilă, este sursa stării de bine, dar și cauza principală a anxietății și a suferinței umane.

℗PUBLICITATEÎntrebările la care Mirela și Gáspár au căutat răspunsuri nu au fost nici ușoare și nici simple. Iar din răspunsurile oferite putem vedea că relația capătă rolul central, iar orice altceva devine periferic.

Ascultă întreaga ediție și află cum poți câștiga un cadou compus din cel puțin două cărți.

În această ediție, cărțile care au ajuns la unul dintre ascultători au fost: Parenting pentru succes și Dincolo de parenting și teorii.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0