Skip to content

Iubirea părintească este esențială în maturizarea ființei umane. Aceasta încurajează dezvoltarea, favorizează sănătatea, vindecă rănile și asigură conexiunea cu întreaga lume. Dacă nu ni s-a oferit suficientă iubire în copilărie, vom căuta cu disperare, toată viața, să primim ceva ce să ne aline setea de a fi văzuți, auziți, simțiți – într-un cuvânt „știuți“ pentru cine suntem, nu pentru cine am putea fi.

Alfie Kohn, apreciatul expert în parenting, ne amintește că dincolo de faptul că-i iubim pe copii, este important și cum ne exprimăm această iubire părintească. Probabil că mulți dintre noi ne-am simțit iubiți când am luat note mari, când ne-am purtat conform așteptărilor, când i-am făcut pe părinți mândri sau atunci când ne-am depășit limitele. Dar câți dintre noi cunosc iubirea care izvorăște din simplul fapt că existăm, că suntem parte din familia în care ne-am născut?

În psihologia relațiilor, se face distincția între a iubi copilul pentru ceea ce face și a iubi copilul pentru ceea ce este.

Primul exemplu este despre iubirea ce „trebuie“ câștigată, mesajul cheie fiind: „Te iubesc, dacă ești cine vreau eu să fii!“. Și, ușor, poate deveni combustibilul nostru psihologic în viață: „Merit să fiu iubit doar dacă fac (performez), și mereu trebuie să fac ceva, pentru că altfel voi pierde iubirea“.

℗PUBLICITATE



Al doilea exemplu este despre iubirea care izvorăște din simplul fapt că existăm, mesajul cheie fiind: „Te iubesc, pentru cine ești!“. Și, la fel de ușor, poate deveni combustibilul nostru psihologic în viață: „Sunt vrednic de iubire pentru că am aceleași drepturi ca orice altă ființă umană. Este ok să mă și odihnesc, să mă bucur de viață“.

Iubirea condiționată calibrează mentalitatea copilului în așa fel, încât acesta devine orientat exclusiv spre rezultate, performanță și muncă până la epuizare. În timp ce iubirea necondiționată cultivă o mentalitate a prosperității psihologice, a stării de bine, a compasiunii față de sine și față de ceilalți.

Despre condiționarea în parenting și despre suferința surdă a copiilor au povestit Mirela Retegan și psihologul Gáspár György, la Antrenorul părinților, pe frecvențele Radio Europa FM.

Ascultă emisiunea până la final și află cum poți câștiga câte un exemplar din Darul Prezenței conștiente și Dincolo de parenting și teorii

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0