Skip to content

Conversațiile despre psihologia relațiilor continuă pe frecvențele Europa FM, iar în cea mai recentă ediție din Antrenorul părinților, Mirela Retegan și Gáspár György au abordat un subiect dificil – cum le spunem părinților atunci când ceva nu ne place la aceștia? 

Este adevărat că atunci când vine vorba despre parenting, majoritatea dintre noi ne gândim la limitele pe care le trasează părinții copiilor, dar relațiologia (știința relațiilor) ne atrage atenția și asupra limitelor pe care este sănătos să le traseze copiii. Din acest punct de vedere, psihologii ne recomandă să avem suficient de multă flexibilitate mintală în rolul de părinți și să le încurajăm copiilor curajul la exprimare, la stabilirea de granițe sănătoase și la evidențierea lucrurilor cu care nu se simt confortabil. În familia de origine ni se dezvoltă cele mai multe deprinderi de viață, ceea ce înseamnă că în relația cu părintele, copilul învață ce înseamnă respectul și grija de sine, puterea de a spune „nu“, îndrăzneala de a verbaliza când ceva nu-i este pe plac. 

Mirela și Gáspár au subliniat și faptul că mulți dintre adulți cără în cotloanele memoriei o serie de mesaje dobândite în propria copilărie și pe care este bine să le actualizeze cu informații adaptate zilelor în care trăim. Cu alte cuvinte, faptul că noi am crescut în familii în care nu aveam libertate de exprimare nu înseamnă că la fel trebuie să ne purtăm și noi în relația cu copiii din viețile noastre. 

℗PUBLICITATE



Tot Gáspár accentuează importanța exprimării corecte, mai exact, să punem mai mult accent pe comportament și acțiune, fără să lezăm personalitatea omului cu care discutăm și să fim atenți la modul în care mintea interpretează purtarea celor din jurul nostru. La modul faptic, asta înseamnă ca din rolul de părinte să ne reamintim că fiecare copil este mai mult decât ceea ce face, iar comportamentele în care se implică copiii au mereu un sens, pe care este important ca părintele să-l identifice. 

Ca strategii de comunicare eficientă, Gáspár ne recomandă conversațiile sigure; acestea sunt bazate pe regulile dialogului conștient, în care părintele oglindește și validează mesajul auzit de la copil, fără să recurgă imediat la judecată sau la critică. În înregistrarea de mai jos sunt prezentate mai multe exemple de dialog care se pot dovedi utile în fiecare familie. 

Ascultătorii fideli ai emisiunii pot câștiga, în fiecare ediție, mai multe cărți. În această ediție, premiile au fost Mai bun decât părinții tăi și Astăzi, aici, acum

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0