Skip to content

Fericirea este probabil una dintre cele mai râvnite stări pentru oamenii zilelor noastre. Indiferent că ne referim la viața de familie, la muncă sau modul în care ne petrecem timpul liber, mintea umană își dorește cât mai multă fericire și împlinire. Cu toate acestea, dacă stăm să contorizăm stările și emoțiile pe care le resimțim, s-ar putea ca la un simplu calcul matematic să concluzionăm că momentele de nefericire sunt mult mai dese decât cele de fericire. 

Dar ce se întâmplă cu nefericirea părinților? Aceasta este întrebarea la care au căutat răspunsuri Mirela Retegan și Gáspár György în cea mai recentă ediție din Antrenorul părinților, pe frecvențele Europa FM

Cum arată familiile fericite și cum arată cele nefericite? Potrivit răspunsurilor date de Gáspár, în prima categorie se regăsesc acele familii în care membrii acesteia pot rămâne conectați psihologic și emoțional, atât la bine, cât și la greu, unde există spațiu pentru a vorbi despre emoții, despre nevoi și unde este acel sentiment că în interiorul familiei oamenii se pot simți în siguranță. În timp ce în familiile nefericite este rece și frig din punct de vedere afectiv, problemele îi distanțează pe membrii familiei și se pierde sentimentul de apartenență și de susținere reciprocă. 

℗PUBLICITATE



O altă concluzie la care au ajuns cei doi parteneri de dialog este aceea potrivit căreia este destul de greu, dacă nu imposibil, ca un copil mic să simtă gustul plăcut al fericirii, dacă părinții acestuia sunt nefericiți. Lucrurile se schimbă la vârsta adultă: atunci, copilul ajuns la maturitate are deja resorturile psihologice necesare pentru a ieși din etapa de simbioză și a trăi cu adevărat diferențiat de părinții săi. Dar nu putem avea această așteptare din partea unui copil care este dependent din mult puncte de vedre de cei care i-au dat viață. 

Ascultă întreaga conversație și descoperă cum anume pot avea grijă părinții de propria fericire pentru a le permite generațiilor viitoare să aibă acces la fericirea personală. 

Fidelitatea ascultătorilor a fost răsplătită cu două premii constând în câte un exemplar din: Confesiunile unei mame imperfecte și Fițuici de parenting.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0