Antrenorul părinților: nevoile de bază ale copiilor, acasă și la școală, sunt cele de siguranță și de conectare [VIDEO] – Pagina de Psihologie
skip to Main Content

Începând de săptămâna trecută, în grila de programe radio Europa FM a revenit emisiunea Antrenorul părinților cu un sezon nou-nouț și o serie de surprize. Astfel că în fiecare duminică de la ora 11, Mirela Retegan și Gáspár György ne invită la câte o conversație de suflet despre importanța conexiunilor interpersonale și sănătatea relației părinte-copil. 

Tema primei ediții a fost triada copil – părinte – educator, iar Mirela și Gáspár au vorbit despre cum își pot uni adulții forțele pentru a asigura starea emoțională de bine a elevilor la școală. 

Potrivit lui Gáspár, atunci când vine vorba despre colaborarea dintre acasă și școală, psihologia relațiilor ne arată că: 

℗PUBLICITATE  • Înainte de orice activitate educațională, este important să ne reamintim că dincolo de rolurile de elevi și educatori, cu toții suntem oameni și nevoia noastră de relaționare primează celei de învățare. 
  • Pentru sănătatea emoțională și succesul academic al elevului, colaborarea dintre părinți și educatori este condiția de bază.
  • Educatorilor le revine sarcina de a se implica, de a se atașa și de a le preda copiilor în lumea reală. 
  • Pentru a face procesul de învățare cu adevărat eficient, este indicat ca educatorii să facă tot posibilul pentru a diminua nivelul de stres și de anxietate al copiilor. 
  • Părinții sunt responsabili să fie disponibili atât față de copii, cât și față de educatori.
  • Este înțelept ca părintele să anunțe educatorul atunci când apar anumite probleme în viața copilului. 
  • Acei copii ai căror părinți sunt dispuși să ofere ajutor suplimentar la realizarea temelor sau a diferitelor proiecte sunt mai încrezători în forțele proprii în comparație cu elevii care nu se pot baza pe ajutorul parental. 
  • Copiilor le revine responsabilitatea de a colabora cu educatorii și colegii, având dreptul de a-și exprima nevoile, emoțiile și gândurile. 
  • Starea emoțională de bine a clasei este responsabilitatea atât a educatorului, cât și a fiecărui copil în parte. 
  • Părinții și educatorii nu trebuie să spună niciodată ceva negativ despre personalitatea elevilor; copiii merită copleșiți cu apreciere și încurajări, întrucât este nevoie de mult mai mult curaj pentru a-ți asuma riscuri și a greși decât pentru a juca la sigur și a nu încerca.

Întreaga emisiune poate fi urmărită mai jos:

Pagina de Psihologie

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută