Conexiunea dintre noi și copil merită să fie pe primul loc în tot ceea ce facem – spune psihologia relațiilor.
Relațiile reprezintă contextul în care copilul se dezvoltă, crește, se descoperă, se cunoaște pe sine, suferă, se transformă și învață cum funcționează întreaga lume. Însă conectarea nu este unul și același lucru cu permisivitatea. Iubirea adevărată și relația sănătoasă sunt asemenea unui scut protector, chiar și atunci când copilul se implică în comportamente inadecvate. Am putea spune că în momentele dificile copiii au cea mai mare nevoie de conectare și limite care-i ajută să găsească siguranța în relația cu părinții sau îngrijitorii.
Este important să nu le dăm copiilor de înțeles că-i iubim și vrem să fim în relație cu ei doar atunci când sunt ascultători, cuminți sau binedispuși, și că sentimentele noastre față de ei vor păli când se întâlnesc cu emoțiile dificile sau se implică în comportamente indezirabile. Copiii au nevoie să le respectăm și protejăm emoțiile și să le ghidăm comportamentele.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Validăm emoțiile și ajustăm comportamentele
Conectarea emoțională este obiectivul principal în tot ceea ce facem. Atunci când sunt copleșiți de emoțiile dificile, copiii nu pot asculta predicile complexe pe care le ținem, în astfel de momente au nevoie să le recunoaștem durerea, să înțelegem ce se petrece în universul lor interior și să le validăm trăirile. Dar asta nu înseamnă și că le permitem să facă orice sau să se implice în comportamente agresive sau violente. Mesajul este clar, în familia sau clasa noastră ai voie să simți toată paleta de emoții, dar pentru siguranța tuturor este important ca acțiunile și comportamentele tale să nu rănească pe nimeni.
Limitele comportamentale oferă structură și canalizează energia. Dar acestea vor avea efecte pozitive doar dacă începem prin a sprijini emoțional copilul, validându-le și normalizându-le emoțiile, chiar și atunci când au făcut ceva greșit.
Este o mare diferență între a striga de la înălțimea noastră: „Măi copile, dar ești sălbatic, de câte ori să-ți spun să-i lași și pe ceilalți să folosească toboganul?! Niciodată nu mă pot înțelege cu tine!“ sau a coborî la nivelul copilului și a folosi o voce blândă, în timp ce-i spunem: „Văd cât ești de entuziasmat că te dai pe tobogan și mă bucur atât de tare că-ți place; dar regula este că toți copiii au dreptul să folosească toboganul!“
Ascultă întregul episod din Antrenorul părinților, cu Mirela Retegan și Gáspár György, difuzat pe Radio Europa FM.
La fel ca în fiecare ediție, și de această dată doi dintre ascultătorii fideli au fost recompensați cu un exemplar din Inteligența parentală, de dr. Daniel Siegel și Tina Payne Bryson, și Astăzi, aici, acum, de Mirela Retegan.