Skip to content

Cea mai recentă ediție din Antrenorul părinților a fost cu totul și cu totul diferită. Mirela Retegan și Gáspár György au abordat subiectul traumei și, așa cum se întâmplă, de regulă, când vine vorba despre acest subiect, emoțiile, amintirile și lacrimile au fost prezente. A fost una dintre acele ediții în care Mirela s-a vulnerabilizat și trăirile ei au fost mai evidente ca oricând, astfel că, pentru câteva minute, Gáspár a preluat partea de moderare a emisiunii. 

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu subiectul traumei, posibil ca experiența să fie greu de înțeles, dar este important de punctat faptul că trauma nu este un fenomen atât de rar pe cât mintea umană și-ar putea imagina. Din punct de vedere științific, trauma este asemănată unei răni sufletești care împiedică conectarea cu sine sau cu cei din jur. Când vine vorba despre conectarea cu sine, să ne gândim la pierderea conexiunii cu corpul nostru, cu emoțiile și trăirile și baricadarea în spatele unor ziduri de auto-protecție. Dar, același mecanism psihologic îl putem folosi și când vine vorba despre amorțirea senzațiilor, prin muncă, mâncare, consum de substanțe sau orice altă acțiune menită să ne muțească trăirile. În ceea ce privește relațiile interpersonale, este un indicator de traumă dacă acționăm lipsiți de empatie, dacă respingem conectarea cu ceilalți sau dacă folosim violența (verbală sau fizică) ca mijloc de relaționare.

Întreaga discuție de pe frecvențele radio Europa FM a avut ca punct de pornire cartea scrisă de dr. Peter Levine, Într-o voce nerostită. Potrivit renumitului expert în psihotraumatologie: „Trauma reprezintă̆ un fapt al vieții. Cu toate acestea, ea nu trebuie să devină o condamnare pe viață“. Iar în ceea ce privește posibilitățile de deblocare, „vindecarea traumei necesită ca fiecare dintre noi să ne conectăm la baza noastră̆ biologică de ființe instinctuale; astfel, suntem conectați nu doar prin vulnerabilitatea comună în fața fricii, dar și prin capacitatea noastră̆ înnăscută̆ de a transforma astfel de experiențe“.

Cu alte cuvinte, stările asociate traumei sunt importante, dar și secundare în ceea ce privește procesul de vindecare. Trauma nu este evenimentul în sine, ci răspunsul corpului la ceea ce ni se întâmplă, în absența unui martor empatic. Prin urmare, cheia vindecării este descifrarea mesajelor nonverbale ale corpului și redobândirea puterii interioare. Știința ne vorbește despre capacitate înnăscută̆ de autoreglare a corpului nostru, ca fiind secretul supraviețuirii noastre moderne – supraviețuirea dincolo de strânsoarea brutală a anxietății, a panicii, a terorii nocturne, a depresiei, a simptomelor fizice și a neputinței, care sunt semnele distinctive ale stresului și traumei prelungite. 

℗PUBLICITATE



Concluzionând, acest episod unic din Antrenorul părinților ne arată că trauma nu este o boală sau o tulburare, ci, mai degrabă, o experiență umană izvorâtă din instinctele noastre de supraviețuire. Iar magia vindecării o descoperim abia după ce ne-am confruntat cu propriile blocaje și cu demonii noștri interiori. Este important să pornim pe acest drum, deoarece „interacțiunea dintre frica intensă și imobilitate este fundamentală în formarea traumei, în menținerea ei și în construcția, rezolvarea și transformarea ei“ – după cum spune același Dr. Peter Levine. Atât timp când ne înspăimântă propriile trăiri – senzații și emoții intense – este greu să restabilim starea de bine în corpul nostru. Însă ieșirea din această spirală subiectivă este decisivă, pentru a nu trăi asemenea unor morți vii. 

Una dintre dimensiunile specifice traumei este imobilitatea cronică, ce ne face să ne simțim amorțiți, închiși, prinși într-o capcană, neputincioși, angoasați, deznădăjduiți. Iar terapia ne poate ajuta să rupem legătura dintre frică și imobilitate, având de partea noastră un terapeut empatic. Terapia ne poate ajuta la reducerea duratei imobilității, prin diminuarea nivelului de frică. 

Întreaga conversație dintre Mirela și Gáspár este disponibilă aici: 

Doi dintre ascultătorii fideli ai emisiunii au primit cărțile Într-o voce nerostită și Astăzi, aici, acum.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0