skip to Main Content

În diferite momente, fiecare dintre noi putem deveni reactivi – cuprinși de o avalanșă de emoții neplăcute –, simțind că am pierdut pârghiile controlului și ale maturității noastre. Iar în astfel de situații, dacă nu practicăm starea de prezență conștientă, ușor ajungem să-i facem responsabili pentru trăirea noastră pe cei mai apropiați nouă (copil, partener etc).

Conștiența sau inconștiența noastră se transmit către cei din jur atât prin modul în care ne exprimăm, cât și prin energia pe care o emanăm prin simpla noastră prezență, chiar și atunci când nu spunem sau nu facem nimic. Se spune că atât copiii, cât și partenerii învață foarte multe despre noi din felul în care ne exprimăm atunci când ne este bine, dar și atunci când lucrurile stau altfel decât ne-am dori noi. În ceea ce privește reactivitatea noastră emoțională, în momentele de cumpănă cu copiii, de exemplu, ajută să ne adresăm două întrebări cheie:

  • În acest moment, interacționez în mod conștient cu copilul meu sau sunt stârnit de propriul trecut?
  • Care sunt acele răni ale mele pe care le aduc acum în relația cu copilul și pe care mi-aș dori să nu i le las moștenire?

Adesea, dacă reactivitatea noastră este foarte crescută, acest lucru este un indicator al faptului că trecutul pune stăpânire asupra prezentului, că avem ceva de conștientizat și de înțeles despre cum funcționăm și care ne sunt nevoile. Cu alte cuvinte, ni se oferă șansa transformării.

Antrenorul părinților te ajută să cultivi prezența conștientă

Despre importanța procesului de conștientizare este noul sezon din Antrenorul părinților. Iar în primul episod, Mirela Retegan și Gáspár György ne-au invitat la o conversație deschisă despre motivele pentru care își pierd părinții și îngrijitorii răbdarea, în raport cu experiențele particulare ale copiilor. Printre altele, cei doi moderatori au vorbit despre ce înseamnă să ne pierdem răbdarea, și cât de mult ni se complică existența atunci când confundăm copilul real din fața noastră, cu cel imaginar din mintea noastră; atunci când respingem ceea ce este, de dragul a ceea ce credem că ar trebui să fie.

℗PUBLICITATECe faci când este dimineață, te simți presat de timp și copilul își împiedică degetele în timp ce-și leagă șireturile? Este doar una dintre întrebările la care Mirela și Gáspár au căutat răspunsuri în prima ediție din noul sezon, pe frecvențele Radio Europa FM. O formă de a ne cultiva prezența conștientă, în momentele cu presiunea de dimineață, implică să practicăm următorii pași:

  1. Respirăm de câteva ori abdominal, pentru a câștiga timp psihologic, a regla sistemul nervos și a reveni în momentul de „aici și acum“;
  2. Ne reamintim că în momentele de reactivitate, mintea creează gânduri negative și că este important să nu credem tot ceea ce gândim;
  3. Ne repetăm în gând cât de mult ne iubim copilulul, inclusiv în astfel de momente: Te iubesc și te accept așa cum ești!

Află mai multe ascultând întregul episod:

Unul dintre ascultătorii fideli ai emisiunii a câștigat cartea Ghidul copilului interior. Ascultă Antrenorul părinților, în fiecare duminică, și află cum poți câștiga o carte oferită de Editura Pagina de Psihologie.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0