Skip to content

Pentru a găsi și a avea un Scop, trebuie să înțelegem și să apreciem faptul că fiecare dintre noi este o colecție de părți, aspecte, fațete sau subpersonalități. Ar putea fi util să ne gândim astfel: fiecare dintre noi avem părți diferențiate care, atunci când sunt legate între ele, devin integrate.

Suntem ființe integrate, o combinație sau alăturare de părți diferite, nu un amestec. Atunci când suntem integrați, ne simțim în armonie și ne putem mișca mai ușor prin diferitele roluri pe care le avem – femeie de carieră, absolventă, mamă, prietenă, voluntară, acestea sunt doar câteva exemple – fiecare cu propriul său Scop unic.

Sinele întreg și integrat are o calitate exponențială; este mult mai mare decât suma părților sale. În raport cu fiecare rol, avem capacitatea de a activa o stare de sută la sută; de exemplu, sunt 100% scriitoare în acest moment. În 15 minute, când fiica mea, Maddi, îmi va trimite mesaje, voi fi 100% mamă (ceea ce uneori este o provocare pentru amândouă!).

Sinele este în mod inerent indefinibil, evaziv și în continuă schimbare

Sinele este compus din părți permeabile care conțin multiplele noastre roluri și responsabilități, între care trebuie să pendulăm în permanență, în încercarea noastră de a îmbina munca, viața personală și toate celelalte aspecte ale vieții noastre.

Rolurile noastre se modifică în mod constant. Ne transformăm în fiecare minut. Cum am putea să nu o facem? Poate nu jucăm toți aceleași roluri, dar împărtășim multitudinea și diversitatea funcțiilor și responsabilităților noastre. Eu am rol de fiică, soție, mamă, mătușă, verișoară, profesoară, studentă, avocată, autoare, antreprenoare, mentor, discipol, voluntară, prietenă, orator și învățăcel perpetuu.

După cum spune Diane Ackerman: „Toți ne schimbăm forma și ne reinventăm în mod miraculos. Viața este într‐adevăr un substantiv la plural, o caravană de identități.“

℗PUBLICITATEDacă nu onorăm integrarea, ne putem confrunta cu haos sau rigiditate

Dacă ești epuizată de muncă, de exemplu, iar acest aspect îți afectează viața, te va face să te simți unidimensională. Este posibil să pierzi legătura cu prietenii, familia și alte aspecte importante ale vieții.

Pe de altă parte, s‐ar putea să te confrunți cu haos pentru că, aparent, nu reușești să faci nimic – intenționezi să finalizezi un proiect la locul de muncă, dar ești distrasă de o dramă în familie, cele mai recente știri naționale sau o notificare de pe telefon. Vei simți că ai pierdut controlul, deoarece confuzia și frământările îți acaparează ziua.

Acesta este momentul în care Prezența conștientă și observarea evenimentelor, împreună cu a avea și a trăi în concordanță cu Scopul tău, sunt deosebit de utile, deoarece ne pot oferi direcție și obiective, ambele decurgând din ceea ce este semnificativ pentru fiecare în parte.

Extras din cartea Darul prezenței conștiente.


Citește și:

Caroline Welch este, alături de dr. Dan Siegel, cofondator și director executiv al Institutului Mindsight din Santa Monica, California. Caroline susține conferințe și workshopuri despre antisexism, antirasism și starea de bine din viața personală și profesională.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0