skip to Main Content

Conversațiile despre relații reprezintă un subiect vast. Avem nevoie de educație, în acest sens, dar și de curajul necesar să regândim lucrurile și să ne ajustăm mentalitatea. Drept urmare, am invitat-o pe Cristina Petrescu-Ghenea, cu specialitate în psihiatrie și psihoterapie, să ne răspundă la câteva întrebări specifice și edificatoare. Cristina dezbate subiecte tabu despre relații și în podcastul Reconectat, pe care-l recomandăm cu toată încrederea, dar și la modulele de formare pe care le susține în cadrul AMPP.

În mintea unor oameni, cuplul înseamnă doar varianta de parteneriat tradițional (ea și el). În timp ce realitatea ne determină să regândim ideea de viață relațională și să avem o perspectivă mai amplă și incluzivă. Care sunt aspectele pe care, adesea, le ignorăm și cum ar suna o definiție optimă asupra diversității relațiilor și iubirii?

Nu îmi voi permite să ofer eu o definiție optimă asupra diversității relațiilor și iubirii. Nu cred că există și nici nu cred că ar trebui să existe. Parte nelipsită din sănătatea noastră relațională și din a trăi o viață centrată pe iubirea și compasiunea față de sine și cei din jur este capacitatea noastră de a rămâne flexibili față de noutate și diversitatea experiențelor umane. Mă voi aventura însă să descriu alte câteva forme de relații dincolo de parteneriatul tradițional dintre bărbat și femeie și a îndemna cititorii să se flexibilizeze și să încerce să le vadă și pe acestea ca fiind la fel de valide și sănătoase.

Există persoane care sunt „single“ fie pentru că nu au găsit încă o relație satisfăcătoare pentru ele, fie pentru că se identifică ca aromantice – acestea sunt variante valide și sănătoase de a exista în lume. Vreau să mai menționez că „single“ nu înseamnă singură. În societatea modernă avem tendința de a prioritiza doar relațiile de cuplu și a le așeza în fruntea ierarhiei relațiilor, lucru deosebit de riscant pentru sănătatea noastră. O persoană care nu se află într-un cuplu poate avea o serie de relații de prietenie, de colegialitate, de familie ș.a.m.d., iar la fel ar trebui să aibă și persoanele care se află într-un cuplu.

Apoi putem vorbi despre relațiile între persoane de același sex – relațiile persoanelor gay. De decenii bune, psihologia și alte științe ne-au arătat că și acestea sunt relații valide și sănătoase. De asemenea, aș vrea să trăiesc într-o lume unde includem mai des în discuție și persoanele care practică non-monogamia etică și anume relațiile care includ mai multe persoane (sub diverse forme) care cunosc acest aspect și sunt de acord cu el.

Psihologia ne arată că oamenii sunt tentați să respingă ceea ce nu cunosc. Cu alte cuvinte, necunoscutul ne sperie și sistemul nostru nervos caută previzibilul. Cum putem ajunge să integrăm diversitatea în viața noastră și să ne lărgim perspectiva în așa fel încât să facem loc pentru toată lumea, nu doar pentru categoria celor cu care ne identificăm?

Are sens ca necunoscutul să ne provoace disconfort, asta se bazează pe mecanisme de supraviețuire foarte vechi de care, în unele situații, încă avem nevoie. Cu toate acestea, ne lăudăm cu miliardele de ani de evoluție pe care i-am parcurs și care presupun și faptul că există ceva mai presus de pornirile noastre instinctuale, arhaice.

℗PUBLICITATE



Pentru a face loc pentru toată lumea avem nevoie să învățăm prezența conștientă și capacitatea de a sta cu disconfortul fără a reacționa automat. Odată stăpânită această abilitate, avem nevoie să mergem chiar mai departe și să ne străduim să fim curioși față de experiențele de viață, trăirile și valorile celorlalți, oricât de diferite ar fi față de ale noastre. O credință care ne poate ajuta în aceste demersuri este și aceea că libertatea și respectul față de toate formele de existență (consensuale și care nu fac rău altor persoane) nu sunt o plăcintă din care, dacă primesc și alții o felie, ne va rămâne nouă mai puțin. Ar fi minunat să ne oprim din a sacrifica autenticitatea fiecărei persoane de dragul predictibilității, facem asta de mult timp deja și rezultatele nu sunt nicidecum pozitive.

Avem nevoie și de o alfabetizare serioasă în ceea ce privește spectrul larg al sexualității umane. Care sunt acele câteva cuvinte care este important să se regăsească în vocabularul nostru?

Sunt o serie de cuvinte către care ne putem deschide cu curiozitate și să aflăm ce anume înseamnă. Pe site-ul identity.education găsiți un ABC al aliaților pe care oricine îl poate consulta pentru a afla o parte din aceste cuvinte. Menționez că lista nu este una exhaustivă și că vocabularul este în permanentă evoluție odată cu evoluția noastră la nivel de comunități și societate.

Fiecare avem de optat între a ne flexibiliza și a evolua sau a ceda fricii și a lupta cu cei din jur (mai ales cu generațiile mai tinere) încercând să ținem lumea într-un loc care ne este confortabil. Vă încurajez să chestionați formele tradiționale ale relațiilor și să vă puneți întrebarea dacă includerea mai multor forme de a exista în relații nu ne-ar oferi mai multă libertate.

Recomandă-ne câteva conturi de social media care ne pot ajuta să înțelegem mai multe pe tema diversității relaționale.

Accept România, Queer Sisterhood Cluj, Asociația Cetățeni Activi pentru Relații Etice, Transcore, MozaiQ, Identity.Education.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0