Skip to content

Este discretă, profesionistă desăvârșită, familistă convinsă și o putem vedea zi de zi, de luni până vineri, de la ora 17, la pupitrul știrilor ProTV. Ceea ce este mai puțin știut de public este faptul că după douăzeci de carieră în televiziune (traiect profesional pe care nu dorește să-l schimbe, de altfel), a ales să urmeze și cursuri de psihologie. Despre viață, provocări, vulnerabilități și nu numai, Monica Dascălu vine în fața noastră, cu sufletul deschis, în cadrul interviului de pe paginadepsihologie.ro.

Ești una dintre cele mai discrete vedete de la PRO TV, de aceea am începe întrebându-te ce înseamnă spațiul personal pentru tine și cum reușești să menții discreția într-o lume în care expunere intimității a devenit aproape o normă culturală? 

Într-o societate în care avem extrem de multe modele în jur și accesul la aceste modele e unul destul de ușor, superficial uneori, expunerea vieții intime vine probabil dintr-o nevoie acută de a fi văzut și validat, remarcat de cei din jur și admirat.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Am învățat în timp că spațiul meu personal este locul pe care eu îl sculptez după nevoie, iar acest spațiu îmi oferă siguranță și în același timp energie, atât în plan personal cât și în plan profesional.

Această conștientizare m-a ajutat să trasez granițe clare între viața personală și munca mea și să văd esența: sunt ceea ce pot să fac eu pentru mine. 

Colega ta de breaslă, Andreea Esca, spune că ești una dintre cele mai frumoase femei și face referire la ochii tăi. Ce efect a avut frumusețea fizică în viața ta și cât de mult ai avut de suferit sau de câștigat din prisma aspectului fizic?

Frumusețea stă în ochii privitorului, așa cum spune o vorbă celebră. Sunt recunoscătoare pentru bagajul genetic pe care l-am moștenit de la părinți și bunici, așa cum apreciez și alte aspecte moștenite și mă bucură faptul că primesc complimente însă niciodată nu am mizat doar pe frumusețe fiindcă niciodată nu m-am oprit la acest aspect.

Frumusețea este doar o parte vizibilă, de foarte multe ori una subiectivă și ea poate să deschidă uși, însă capacitatea de a alege ce ușă mi se potrivește în fiecare situație este mult mai importantă. Pentru mine oamenii frumoși sunt cei autentici, care au o energie bună și manifestă în jur această energie prin faptele lor.

Prezinți știrile de la ora 17 de mulți ani, cum te protejezi psihologic de impactul știrilor negative și cum ai grijă de igiena ta mintală?

Îmi privesc munca cu foarte multă seriozitate și implicare și caut resurse care să diminueze aspectele ce țin de impactul pe care îl au informațiile asupra mea. Una dintre cele mai importante resurse a fost și este familia. Calea individuală de dezvoltare personală și bineînțeles pasiunile, preocupările au un rol important pentru mine în diferențierea clară de zona care nu-mi aparține.

Acest proces de cunoaștere mă ajută să separ domeniul muncii de trăirile personale și să diminuez reactivitatea atunci când ea apare în urma informațiilor și a evenimentelor cu impact emoțional. 

Puțină lume cunoaște despre tine faptul că ai absolvit Facultatea de Psihologie. Ce înseamnă știința sufletului pentru tine și ce planuri profesionale ai în acest sens? 

Sunt într-un proces de dezvoltare personală și formare de foarte mulți ani fiindcă îmi doresc să devin la un moment dat și psihoterapeut. Am început cu Facultatea de Asistență socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, apoi în cadrul Facultății de Psihologie București am absolvit Masterul de evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și a familiei și de un an de zile sunt în formare ca psihoterapeut sistemic de cuplu si familie, în cadrul Gamma Institute, Școala Sistemică de formare în psihoterapie.

În tot acest timp am văzut că sculptarea unei identități în acest domeniu al psihologiei este un proces de lungă durată și presupune foarte multă energie și implicare chiar și atunci când treci prin perioade mai dificile, de transformare.

℗PUBLICITATE



În această călătorie personală am descoperit foarte multe aspecte personale pe care le conștientizez și care mă ajută în tot ce fac.

Ce efect a avut asupra ta facultatea de psihologie și care este cel mai important aspect pe care l-ai descoperit despre tine sau despre viață? 

Achiziția cea mai valoroasă în tot acest proces de dezvoltare este recunoașterea tuturor emoțiilor și trăirea, acceptarea lor indiferent dacă sunt pozitive sau negative. 

Ce relație ai cu lecturarea cărților de tipul self-help?

Atunci când sunt într-o situație dificilă sau confuză, știu că cel mai eficient mod de a înțelege ce am de făcut este de a căuta sprijin psihologic și acest ajutor îl regăsesc în relația cu terapeutul mai degrabă decât în cărți. Rolul cititului este informativ și important până într-un punct și folosește mai mult la nivel cognitiv decât la nivel emoțional. Practic mă regăsesc mai mult în lucrul concret cu mine, cu trăirile concrete în cabinetul psihoterapeutului.

Dacă ar fi să le recomanzi cititorilor Paginii de Psihologie 3 cărți importante pentru sănătatea lor mintală, care ar fi acestea?

1. Curajul de a fi vulnerabil, Brené Brown
2. Când corpul spune nu, Gabor Maté
3. Călătoria către sine, Irvin Yalom

Pe rețelele de social media, postezi adesea imagini cu bunicii tăi. Cât de important este din punctul tău de vedere să ne respectăm și apreciem strămoșii?  

De mică mi-au fost dragi bunicii, cu tot universul lor de la țară, cu gospodărie, grădini, păduri, animale pe lângă casă, oameni dragi și obiceiuri frumoase din Ardeal, iar acum conștientizez cât de valoroase sunt momentele petrecute împreună și faptul că ne hrănim emoțional din aceste momente, fie ca sunt sărbători, sau pur și simplu evenimente obișnuite. De curând am fost la cules de cătină și împreună cu ei am descoperit tot felul de rețete pentru imunitate și am văzut că bucuria lor este nemărginită atunci când pot să dăruiască orice. Practic, ei reprezintă pentru mine un reper de normalitate și de iubire necondiționată. 

Dacă este să mai zăbovim puțin la acest subiect, cum a fost legătura ta cu bunicii în perioada pandemiei?

Întreaga perioada a pandemiei a fost și este una a grijii pentru ei, cei mai vulnerabili din toate punctele de vedere. În primul rând îmi doresc să fie sănătoși. Au fost perioade în care nu i-am văzut două luni însă comunicăm zilnic și mă asigur că sunt aprovizionați cu tot ce au nevoie. Este o perioadă a transformării în care relațiile între oameni se adaptează la ceea ce trăim și ei sunt înțelepți și acceptă cu demnitate aceste vremuri dificile. 

Care este cea mai valoroasă moștenire dobândită de la bunicii tăi?

Bunicii mei reprezintă pentru mine reperul simplității și a bunătății. Simplitatea lucrurilor pe care o regăsesc de fiecare dată când ajung la ei mă încarcă cu energie și mă ține conectată la ce e important pentru mine: oamenii dragi, natura și munca. De la ei am învățat să fac lucrurile temeinic, așa ca în Ardeal și să am răbdare că atâta timp cât energia mea merge într-o direcție, atunci cu siguranță rezultatul e pe măsura energiei investite.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile stocate în cookie-uri sunt salvate în browserul tău și îndeplinesc funcții precum recunoașterea ta atunci când revii pe site și ajutarea echipei noastre să înțeleagă care secțiuni ale site-ului sunt cele mai interesante și utile.