Atena Boca, fondatoarea comunității LaPrimulBebe, este antreprenoare și mamă a doi copii. A scris cartea Totul începe cu o mamă, în care oferă o perspectivă sinceră și autentică asupra maternității, vorbind deschis despre provocările emoționale, presiunile sociale și transformările profunde prin care trece o femeie, odată ce devine mamă. Prin această carte, Atena normalizează dificultățile adesea trecute sub tăcere și oferă un sprijin valoros mamelor care se regăsesc în paginile sale. Cartea se bucură de un succes remarcabil, devenind un adevărat reper pentru comunitatea de mame din România. Pe lângă activitatea sa editorială, Atena continuă să susțină femeile prin proiectele sale, contribuind la crearea unui spațiu de susținere și înțelegere reciprocă. Despre povestea din spatele cărții, despre lecțiile valoroase învățate în acest proces și despre obiectivele sale pentru 2025, am discutat pe larg într-un interviu cu Atena Boca.
Felicitări pentru scrierea primei tale cărți! Pentru că spui că scrisul a făcut mereu parte din viața ta, dezvăluie-ne cum a luat naștere proiectul acestei cărți.
În călătoria mea de autocunoaștere, care durează de peste cincisprezece ani, am descoperit că cel mai bine mi se potrivesc lucrurile care ajung la mine ca o invitație. Când aleg să răspund acestor chemări, se întâmplă lucruri magice. Așa s-a născut și ideea acestei cărți: a venit de la mamele din comunitatea LaPrimulBebe, pentru care scriu, de mai bine de doisprezece ani, texte cu emoție și inspirație. Am citit de mii de ori mesajul „Te rugăm, scrie o carte“ în comentariile postărilor mele. Iar când editura a revenit pentru a doua oară cu invitația de a scrie o carte, am știut că sosise acel moment.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Care a fost intenția ta, atunci când ai scris această carte?
Am dorit să las copiilor mei o frântură nealterată din cine a fost mama lor în perioada copilăriei lor. Îmi doresc ca, în perioada firească, în care mă vor contesta și în care vor începe să vindece rănile pe care le-am lăsat în ei, să le fie mai ușor să înțeleagă ce am simțit și ce am trăit atunci când erau ei mici.
Mi-a plăcut în mod deosebit capitolul intitulat „A petrece timp fără copii sau cum le faci bine copiilor“. Care este sugestia ta pentru mamele, dar și pentru tații care-și petrec marea majoritate a timpului cu copiii lor și care nu fac activități care să-i încarce și pe ei?
Sugestia ar fi să citească cartea, am scris mult despre acest subiect! Din dorința noastră (conștientă sau inconștientă) de a nu ne răni copiii, așa cum am fost noi răniți în copilăria noastră, generațiile de părinți din ultimul deceniu s-au pus cu totul la dispoziția copiilor, trecând într-o nefirească extremă. Nefirească, dar necesară pentru a putea ajunge la un echilibru generațional mult așteptat. Din păcate, viața așezată nefiresc la picioarele copiilor ne aduce infinite frustrări și nouă, și copiilor noștri, care nu vor purta ușor povara nefericirii și a frustrării părinților lor. Viața se reașază într-un alt fel după ce devenim părinți, cu alt timp, alte treburi, alte obligații. În noua ecuație însă, fiecare trebuie să-și onoreze locul, fără sacrificiul sinelui. Pentru că nu acesta este exemplul pe care vrem să-l dăm copiilor noștri.
Spui în cartea ta că proiectul tău, comunitatea LaPrimulBebe, fondată de tine, a fost soluția salvatoare în viața ta. Are foarte mult sens asta. Ce le-ai transmite oamenilor care sunt singuri și care nu aparțin încă unei comunități?
Cei mai mulți dintre noi nu am venit pe lume ca să trăim singuri. În relații trăim, ne alinăm, ne rănim, ne vindecăm, totul pentru a evolua. În momente de puternic dezechilibru emoțional, așa cum orice nou-născut creează odată cu venirea lui pe lume, avem nevoie de oameni care să ne susțină, să ne vadă, să ne audă și, mai ales, să ne accepte în haosul firesc prin care trece orice părinte, la început de drum. Nu există lucru mai important de făcut de către o viitoare mamă decât să-și creeze un sistem de suport înainte să nască. Unul care o susține cu adevărat și care nu o critică, nu o pune la zid.
În cartea ta, povestești despre cum a crescut echipa LaPrimulBebe. Care crezi că sunt ingredientele care stau la baza succesului și, mai ales, a impactului în comunitate pe care-l are echipa voastră?
Misiunea în slujba căreia ne-am pus ne dă jos din pat în fiecare dimineață cu bucurie. Gândul că sprijinim generații după generații de mame, le vedem, le dăm voce, le ridicăm, le ținem de mână. Noi nu mergem la „serviciu“, noi mergem într-un loc în care, zi de zi, fiecare acțiune pe care o facem ne dă sens. E genul de loc în care simți că ceea ce faci are sens și impact în viața altor oameni, iar asta e cum nu se poate mai împlinitor. Antreprenoriatul social este magie. Consecvența este un alt ingredient în care cred foarte mult. În toți cei doisprezece ani de când am creat LaPrimulBebe, n-a existat nicio zi fără cel puțin o acțiune în direcția misiunii noastre. Și, nu în ultimul rând, viziunea pe care o am pentru această mișcare, faptul că am capacitatea de a vedea în avans cu mult timp ceea ce vom face.
Care este capitolul sau secțiunea din carte pe care ți-a fost cel mai greu să o scrii și de ce?
Ultimele capitole, scrisorile pentru copiii mei au fost cele pe care le-am scris cu mult greu. Pentru că m-am văzut la capătul drumului de mamă, la momentul în care mă voi uita la ei și mă voi desprinde. Mi-aș dori să pot spune atunci că am făcut tot ce a ținut de mine ca să mă vindec, ca să evoluez și ca să nu le las de dus, prea multe, din ale mele.
Care sunt acele trei idei esențiale cu care ți-ai dori să rămână cititorii tăi după parcurgerea acestei cărți?
Mi-ar plăcea ca mamele care o citesc să rămână cu un sentiment de firesc, de normalitate, să se simtă înțelese cu adevărat și văzute. Mi-aș dori să le aducă cât mai multă autenticitatea în viața lor, cât mai multă vulnerabilitate acceptată și onorată ca ceva valoros. Și, mai ales, să-și dorească să lucreze cu ele cât mai mult, să se pună pe primul loc, să vindece toate rănile emoționale, pe care fiecare dintre noi le are, ca să nu le dea mai departe copiilor lor.
Ce include viziunea ta personală și profesională pentru acest an?
2025 va aduce o îndelungă pauză de media, evenimente sau proiecte care necesită prezența mea fizică. Voi dedica acest an doar lucrurilor care-mi plac și care nu-mi iau din energie: timp cu familia, timp pentru mine, scris și comunitatea LaPrimulBebe, acolo unde voi fi mult mai prezentă în conversațiile cu mamele noastre. Și călătorii altfel. Va fi anul călătoriilor de odihnă, nu de vizitat, nu de mers. Anul 2025 este anul în care dau timp sufletului să mă ajungă din urmă.
Citește și: