skip to Main Content

Știați că oamenii pot identifica, în medie, doar trei emoții pe care le simt de-a lungul unei zile: fericire, tristețe și furie? Nu e de mirare, în acest caz, că ne este atât de greu să formăm sau să menținem conexiuni puternice și profunde. Cum putem comunica eficient, dacă nu știm să spunem cum ne simțim?

Brené Brown este doctor în asistență socială, autor, lector și realizatoare de podcast. A scris șase cărți, care au fost declarate de New York Times bestseller. A studiat îndelung vulnerabilitatea, curajul, rușinea, empatia și leadership-ul, pe care le-a folosit pentru a înțelege conexiunea umană și cum funcționează aceasta.

Cea mai recentă carte a ei, Atlas of the heart, a devenit, de asemenea, extrem de populară, iar cititorii ei fideli au avut ocazia de-a se bucura de noul titlu chiar înainte de sărbătorile din iarna trecută. 

Pornind de la conținutul cărții, HBO Max a realizat o serie video cu dr. Brown, formată din cinci părți, care combină povești, referințe din film și televiziune, invitați de seamă din sfera cercetării și jocuri de rol, în care explorează 30 de emoții și experiențe din cele 87 despre care a scris în carte. Această serie oferă un spațiu propice pentru ceea ce numim educație emoțională interactivă. Dr. Brown e profesoara aceea ideală, care vorbește pentru fiecare student în parte, care face comparații inteligente, e relaxată, glumeață și știe exact cum să-ți capteze atenția. Este o reală plăcere să o citești, dar și să o urmărești. 

Gelozie sau invidie – tu știi diferența?

Printre altele, dr. Brown ne învață și care este diferența dintre aceste două emoții. Invidia implică doi oameni și apare atunci când unul își dorește ceva de care se bucură celălalt, în timp ce gelozia implică trei persoane și apare atunci când una dintre ele se teme că va pierde pe cineva în detrimentul altcuiva. Cele două rezultă din situații diferite și produc emoții distincte. Suntem ființe emoționale, este firesc să trăim în cursul unei zile mai mult decât tristețe, bucurie, sau mânie. Iar responsabilitatea noastră este să ne asigurăm că beneficiem de o minimă alfabetizare emoțională. 

℗PUBLICITATELimbajul comunică ce simțim, dar, și mai important de-atât, formează ce simțim. Avem nevoie să știm cuvintele potrivite pentru experiențele noastre, pentru a nu transforma emoțiile pe care le trăim în alte stări, pe care ajungem în final să le simțim. Limbajul este cel mai important portal pe care oamenii îl pot accesa pentru vindecare, sens, învățare, conștiință de sine, subliniază îndrăgita autoare și cercetătoare. 

Mesajul pe care-l primim este cât se poate de clar: să ai acces la cuvintele potrivite schimbă totul. Dacă poți să înțelegi cum gândește, cum simte și se comportă un om, înțelegi TOTUL. Este genul de înțelegere care ne apropie pe unii de alții și ne protejează sănătatea psihică, emoțională și relațională. 

Cum formăm conexiuni autentice?

Conexiunea noastră cu alți oameni este pe cât de solidă și profundă este conexiunea noastră cu noi înșine. Pentru a putea să mă conectez cu tine, trebuie să știu cine sunt. Trebuie să fiu conectat cu mine. Ce facem, de fapt, este să căutăm cu disperare conexiune cu ceilalți, când nu avem nici cea mai mică idee despre cine suntem, care ne sunt nevoile și ce ne dorim de la viață. Ca să ne cunoaștem, avem nevoie de limbajul potrivit, avem nevoie de lucru terapeutic cu noi înșine și de un proces constant de dezvoltare personală. Nu este vorba despre a sta toată ziua în cabinetul unui terapeut, ci despre a ne permite să facem din procesul de auto-cunoaștere o valoare importantă de viață. 

Dacă v-am stârnit curiozitatea, promit că vă lămurește cel mai bine dr. Brown în seria tradusă cu titlul Atlasul sufletului, care nu doar că merită urmărită, ci intră în categoria must see

Sunt un căutător de bine și de bucurie. Prima mea dragoste este televiziunea, unde activez de peste 15 ani. Am absolvit Facultatea de Psihologie din cadrul Universității Titu Maiorescu și Facultatea de Cinematografie și Televiziune din cadrul Fundației Pro-Universitatea Media. În prezent, urmez cursurile masteratului Psihoterapii Cognitiv-Comportamentale de la Universitatea Titu Maiorescu. Am fost voluntar Deprehub, unde am consiliat persoane cu depresie și anxietate.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0