Skip to content

Cu siguranță ai observat  că te conectezi instantaneu cu unii oameni. Este ca și cum i-ai cunoaște dintr-o altă dimensiune, dintr-un vis sau poate dintr-o viață anterioară.

Spre deosebire de atracția fizică (care poate fi doar unilaterală), atracția emoțională este de obicei la fel de puternică de ambele părți. Când acest lucru se întâmplă, oamenii dezvoltă un sentiment profund de grijă unul pentru celălalt. O astfel de emoție intensă conduce către conversații semnificative, dar și către tăceri confortabile. Prietenii care se conectează la acest nivel, sunt mereu acolo unul pentru celălalt. Ei pot continua să vorbească între ei ore întregi fără pauză și pot împărtăși gânduri și interese similare. A vorbi cu cineva despre dorințele, gândurile și nevoile tale cele mai profunde indică o conexiune emoțională.

Conexiunea emoțională presupune încredere și confort; inteligență emoțională; unicitate (acel „je ne sais quoi“).

Mulți oameni ascultă la nivel logic. Este cel mai simplu mod de a ghida o conversație și este cel mai sigur. Deci nu este nefiresc. Cu toate acestea, dacă dorești să te conectezi cu adevărat cu cineva, va trebui să îl asculți la nivel emoțional. Când asculți pe cineva emoțional, arăți empatie. Când empatizezi, recunoști că altcineva este la fel de real ca tine. Empatia este una dintre cele mai încântătoare și rezonante conexiuni emoționale pe care le poți avea cu cineva. Cu toate acestea, de la o vârstă fragedă, multe persoane sunt învățate explicit sau învață pe parcursul vieții să evite sau să își ascundă emoțiile.

Când vorbim unii cu ceilalți despre cum ne-a făcut să ne simțim ceva, nu trebuie să explicăm ce înțelegem prin „furios“, „trist“, „fericit“, „neliniștit“, „emoționat“ sau orice alt cuvânt care descrie o stare emoțională. Aceste cuvinte trezesc instantaneu o înțelegere și, ocazional, senzații fizice și psihice similare, care ne ajută să apreciem exact cum simte sau se simte cealaltă persoană la un moment dat.

Când întâlnim prima dată pe cineva, atracția fizică joacă un rol important în ceea ce privește gradul de interes și urmărirea unei relații mai profunde. Cu toate acestea, un alt tip de atracție – emoțională – este la fel de important. În timp ce atracția fizică ne poate conduce către cineva, atracția emoțională este cea care ne face să rămânem. Să te simți atras emoțional și conectat la partenerul tău este unul dintre elementele cheie pentru susținerea unei relații satisfăcătoare pe termen lung.

℗PUBLICITATEMulți dintre noi cresc fără să afle cum să își onoreze emoțiile. Adevărul despre emoții este destul de simplu. Sunt mesaje din creier care sunt livrate în corp. Pentru a primi aceste mesaje trebuie să le simțim acolo unde ele apar și să le luăm în seamă. Emoțiile sunt în interiorul nostru, așa că nu putem fugi de ele. Prin urmare, tot ceea ce putem face este să încercăm să le eliminăm sau să ne amorțim pe noi. Antidotul rezistenței emoționale este acceptarea. Aceasta înseamnă să învățăm să ne acceptăm emoțiile imediat ce apar. Această acceptare nu este mentală sau teoretică – este o abilitate practică.

Emoțiile noastre vor și trebuie să fie simțite. Un rezultat al acestei bătălii este stresul, care se dovedește a fi o cauză principală a bolilor grave. Un alt rezultat este epuizarea energiei noastre, care se transformă rapid în depresie.

Când ne simțim deconectați emoțional, ne simțim în pericol, temători. Amigdala cerebrală, cea care prezice frica, anxietatea, acționează ca un sistem de alarmă încorporat. Declanșează un răspuns automat atunci când apare o amenințare. Când ne simțim deconectați, singuri, amigdala răspunde și se poate instaura un sentiment de panică.

Raphael Cushnir, o voce de frunte în lumea dezvoltării personale, afirmă că „simpla conștientizare emoțională nu este suficientă. Pentru un beneficiu maxim, trebuie să ne conectăm direct și constant cu emoțiile noastre. În special, trebuie să ne conectăm cu emoțiile pe care le evităm, cărora le rezistăm sau pe care încercăm să le respingem.“

În cea mai mare parte a timpului, oamenilor le place să fie în preajma celor care îi pot face să se simtă confortabil și relaxați. Așadar, dacă dorim să construim o atracție emoțională cu cineva, este nevoie doar să ne bucurăm de petrecerea timpului cu acea persoană în acel moment. Atracția emoțională vine într-o varietate de forme. Atunci când o persoană este amabilă cu noi, când ne simțim demni și apreciați, când cineva se bazează pe noi, se declanșează o conexiune emoțională care eliberează endorfine. Când ne conectăm la un nivel mai profund, ne simțim în siguranță.

O legătură emoțională este o legătură care depășește nevoile fizice.

Simona Ioniță este jurnalist cultural, psiholog și lucrător prin arte combinate. Autoare a trei cărți și blogger din 2008. Licențiată a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației (Universitatea Hyperion). Pasionată de cărți, psihologie, teatru și călătorii.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0