Skip to content

Abraham „Bram“ Stoker (n. 8 noiembrie 1847, Clontarf, un cartier lângă Dublin — d. 20 aprilie 1912, Londra) a fost un scriitor irlandez, cunoscut în primul rând prin romanul Dracula.

Tatăl său a fost Abraham Stoker (1799-1876) născut în Dublin, iar mama a fost feminista irlandeză Charlotte Mathilda Blake Thornely (1818-1901).

La 7 ani a fost înscris la școala particulară a preotului William Woods.

Bram Stoker a studiat la Trinity College pe care l-a absolvit cu o diplomă în matematică. În același timp, muncea ca funcționar la castelul din Dublin și a început activitatea ca scriitor, fiind critic de teatru la ziarul local Dublin Evening Mail. După ce a publicat o cronică favorabilă la adresa actorului Henri Irving, acesta a devenit mai târziu prieten cu el. Prin intermediul lui Irving, l-a cunoscut pe președintele Americii, Theodore Roosevelt.

A devenit pe rând, auditor la Societatea Istorică a Colegiului din Dublin și președinte al Societății Filozofice Universitare, unde a prezentat cu succes lucrarea Senstationalism in Fiction and Society.

℗PUBLICITATE



Prima sa lucrare importantă a apărut în 1876, The Duties of Clerks of Petty Sessions in Ireland, o carte de non-ficțiune care a rămas până în prezent o operă de referință.

Doi ani mai târziu, Stoker s-a căsătorit cu Florence Balcombe, alături de care s-a mutat la Londra. Aici se naște fiul lor, Irving Noel Thornley Stoker. Tot la Londra a devenit administrator al Irving Company la Lyceum Theatre.

În capitala britanică, Bram Stoker a intrat în înalta societate și a avut astfel șansa de a întâlni scriitori celebri ca James Abbott McNeill Whistler și pe Sir Arthur Conan Doyle, dar și pe Hall Caine, care va deveni unul dintre cei mai buni prieteni ai săi și căruia de alfel i-a dedicat romanul Dracula.

Bram Stoker a încetat din viață pe 20 aprilie 1912, la Londra, după ce a suferit mai multe accidente vasculare.

De același autor

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături1
-
+
Subtotal
24,00 lei
Continuă cumpărăturile
1