Skip to content

Ioan Slavici (n. 18 ianuarie 1848, Șiria, Imperiul Austriac – d. 17 august 1925, Panciu, Putna, România) a fost un scriitor, jurnalist și pedagog român, membru corespondent (din 1882) al Academiei Române.

Opera literară a lui Ioan Slavici este influențată de viața satului ardelean. Scriitorul a fost considerat de criticul George Călinescu un „instrument de observație excelent“ al mediului rural, oferind în nuvelele sale poporale și în studiile sale o frescă a moravurilor, a comportamentului oamenilor în funcție de stratificarea lor socială, în cele mai mici detalii ale ținutei, îmbrăcăminții, vorbirii și gesturilor.

℗PUBLICITATE



Prozator, dramaturg, gazetar, a debutat în 1871 în Convorbiri Literare cu o comedie: Fata de birău. Opera sa cuprinde basme (Zâna Zorilor, Floria din codru, Ileana cea șireată, Doi feți cu stea în frunte, Păcală în satul lui), nuvele (Popa Tanda, Moara cu noroc, Budulea Taichii, Scormon, La crucea din sat, Gura satului), piese de teatru și romane (Din bătrâni, Din două lumi, Cel din urma armaș, Din păcat în păcat).

De același autor

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături1
Mara16,92 lei
1
Subtotal
16,92 lei
Continuă cumpărăturile
1