Skip to content

În zilele noastre, se vorbește din ce în ce mai mult despre legătura dintre creier și intestine. Poate pentru că știința a confirmat existența acestei conexiuni, poate pentru că alimentația modernă cauzează din ce în ce mai multe simptome asociate acestei legături neașteptate. Indiferent care sunt cauzele, cert este că putem profita de pe urma unor progrese impresionante în acest domeniu al fiziologiei umane. 

Ce este, mai exact, axa creier-intestin?

Axa creier-intestin este o legătură bidirecțională între sistemul nervos central și cel enteric. Mai simplu spus, creierul este conectat direct cu funcția intestinală. 

Această legătură nu este cu adevărat o noutate: știm dintotdeauna că anumite emoții sunt somatizate adesea la nivel digestiv. Noutatea constă în despletirea mecanismelor care stau la baza acestui fenomen, ecuații ce se dovedesc mai complicate decât se credea inițial.

Microbiota, acel univers incredibil de microorganisme care locuiește de-a lungul tractului intestinal, este cel mai recent descoperit jucător implicat în axa creier-intestin și, de departe, cel mai interesant. Se pare că diversitatea și echilibrul microbiotei au ca rezultat nu doar homeostazia gastrointestinală, ci și efecte diverse asupra sistemului nervos, începând cu geneza emoțiilor și a motivației până la influențarea funcțiilor cognitive superioare. 

Iată, așadar, că expresia mens sana in corpore sano capătă o nouă dimensiune, mai evidentă ca oricând, iar alimentația devine piatră de căpătai a unui echilibru emoțional și cognitiv optim. Pare poate mult prea optimist să afirmăm că mâncarea pe care o consumăm ne influențează direct starea de spirit, dar iată că știința a dovedit clar această legătură oferindu-ne putere și control asupra emoțiilor noastre. Pentru mai multe informații cu sens, și explicații științifice, vă recomand volumele: Remisie totală și Vindecat.

Cum susții axa creier-intestin?

Poți influența axa prin susținerea sănătății microbiotei, dar și prin furnizarea materiei prime pentru substanțele care acționează ca mediatori între cele două organe. Iată câteva idei:

Mănâncă fibre

Microbiota „mănâncă“ fibre. Microorganismele ce alcătuiesc universul găzduit în intestinele noastre se hrănesc cu fibre alimentare și eliberează la schimb substanțe hrănitoare pentru colonocite. Este dovada cea mai evidentă a relației de simbioză pe care o avem cu această populație microscopică. Hrănind-o, ne asigurăm propria sănătate. 

℗PUBLICITATE



Consumă alimente fermentate

Dacă fibra este prebiotică, fermentul este probiotic. Primul hrănește microbiomul, al doilea devine parte componentă a acestuia, întărind rândurile tulpinilor benefice. Multe dintre alimentele fermentate pe care le consumăm conțin diverse tulpini de lactobacili și bifidobacterii, primele și, probabil, cele mai prețioase microorganisme care ne populează intestinul imediat după naștere și care rămân de-a lungul vieții alături de noi, contribuind la starea de sănătate și de bine a corpului uman. 

Testează-ți microbiomul 

Cu siguranță, nu este posibilă sănătatea axei, dacă unul dintre organe este dezechilibrat. Diverse infecții, excesul de alimente procesate și de alcool, ingestia diverselor chimicale sau utilizarea excesivă a antibioticelor pot produce dezechilibre în raportul de specii de microorganisme din intestin. Dozarea periodică a tulpinilor din microbiom poate depista precoce eventuale dezechilibre asociate cu apariția ulterioară a diverselor patologii. 

Consumă proteine de calitate

Proteinele sunt cărămizile din care este construit corpul uman, până la cele mai mărunte (dar foarte importante) structuri, așa cum sunt, de exemplu moleculele de semnalizare, un fel de poștași care transmit informații de un organ la altul. Un alt rol al proteinelor este de a transporta nutrienții în organism − de la vitamine și minerale până la oxigen. Tot proteine sunt și hormonii, enzimele, neurotransmițătorii și celulele imune. Corpul, în general, și creierul, în mod particular,  au nevoie de proteine, pentru a funcționa optim. 

Introdu în meniu alimente bogate în minerale și vitamine

Vitaminele B3, B5, B6, B12, acidul folic și vitamina C, dar și minerale precum fier, cupru, zinc, magneziu, calciu sunt cofactori în producerea serotoninei, dopaminei, L-Dopa și triptofanului, substanțe cu rol esențial în echilibrul emoțional și cognitiv.

Oana Trifu Bulzan este medic geriatru și specialist în schimbarea stilului de viață. Este absolventă a Facultății de Medicină Generală UMF Carol Davila, promoția 2008, precum și a cursului Food and Nutrition în Health and Wellbeing, la Harvard Extension School. În perioada 2020-2021, a urmat cursurile Institutului de Medicină Funcțională și a dobândit titulatura de coach în medicină funcțională, acreditat FMCA. Promovează implementarea obiceiurilor alimentare în detrimentul dietelor, echilibrarea microbiotei, pentru obținerea stării optime de sănătate, mișcarea body positivity și flexitarianismul.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0