Skip to content

Baby Reindeer, serialul difuzat de Netflix tradus la noi ca „Micuțul meu ren“, este o ecranizare după piesa de teatru cu același nume, scrisă și interpretată de Richard Gadd, câștigător al premiului Edinburgh Comedy Award. Micuțul meu ren este o producție TV care spune, cu o sinceritate aproape brutală, povestea a doi oameni profund tulburați. Unul provoacă suferințe celor din jur, celălalt este captiv în propriile sale tendințe autodistructive, iar împreună încep o relație neobișnuită și foarte toxică.

Vizionarea acestui serial nu este, în niciun caz, o experiență ușoară. Dar dacă ești pregătit(ă) să te confrunți și cu aspecte mai dure, vei fi impresionat(ă) de sinceritatea cu care este relatată povestea, iar filmul îți va dezvălui cum traumele distorsionează comportamentul uman și deteriorează relațiile interpersonale. Pelicula a primit numeroase elogii pentru modul în care explorează dinamica complicată a unei relații nesănătoase și consecințele acesteia asupra sănătății mintale.

Intriga serialului

Micuțul meu ren îl are ca protagonist pe Donny, un barman din Londra, care devine ținta obsesiei unei cliente, Martha, după un gest aparent banal de amabilitate. Ceea ce începe ca o simplă interacțiune într-un bar se transformă rapid într-o hărțuire constantă și înfricoșătoare. Pe măsură ce situația escaladează, viața și sănătatea mintală a lui Donny sunt grav afectate. Filmul ne arată impactul psihologic al hărțuirii, modul în care repetarea unor evenimente traumatice erodează și afectează toate aspectele și palierele vieții unei persoane.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Perspectiva psihopatologică asupra hărțuirii

Producția explorează dinamica complexă între victimă și agresor, iar din punct de vedere psihopatologic, hărțuirea poate fi privită prin prisma tulburărilor obsesiv-compulsive și a comportamentului paranoic. Obsesia Marthei poate indica o formă severă de tulburare obsesiv-compulsivă, unde repetiția și fixația pe o persoană depășesc granițele normale, transformându-se în comportament de tip stalker. Aceasta poate fi asociată și cu tulburări de personalitate, precum cea borderline sau paranoidă, tulburări în care sunt frecvente frica de abandon și delirul.

Impactul asupra victimei

Donny experimentează simptome asociate cu tulburarea de stres posttraumatic (PTSD), inclusiv hipervigilență, flashbackuri, insomnii, anxietate severă și depresie. Aceste simptome sunt răspunsuri la trauma psihologică intensă și continuă la care este supus. Filmul prezintă cu măiestrie sentimentele de frică, paranoia și izolare, pe care le pot experimenta victimele hărțuirii. De asemenea, face referire la dificultățile întâmpinate de victime în încercarea de a obține ajutor și de a fi luate în serios, de către autorități și de către cei din jur.

Confruntarea cu prejudecățile

În film, Donny, protagonistul, o întâlnește prin intermediul unei aplicații de dating pe Teri, o terapeută trans. Prezentată ca o personalitate complexă și empatică, Teri joacă un rol semnificativ în scoaterea la lumină a problemelor lui Donny legate de homofobie. Totodată, ea devine o figură influentă în viața lui, oferindu-i sprijin și o perspectivă diferită asupra lumii și a propriei sale identități. Prin interacțiunile lor, Donny începe să-și exploreze și să-și înfrunte prejudecățile și fricile, inclusiv cele legate de identitatea sa sexuală și de relațiile interpersonale.

℗PUBLICITATE



În plus, relația dintre Teri și Donny aduce în prim plan conștientizarea provocărilor întâmpinate de către persoanele trans în societate: discriminarea, lipsa de înțelegere și acceptare. Nava Mau, actrița care o interpretează pe Teri, este recunoscută nu doar pentru rolurile sale, ci și pentru activismul său în comunitatea trans.

Teoriile lui Gabor Maté și dinamica traumei

Gabor Maté, cunoscut pentru lucrările sale despre traumă și impactul acesteia asupra comportamentului uman, spune că traumele pot duce la comportamente autodistructive sau obsesive. Astfel, în cazul stalker-ului, Martha, putem presupune că acțiunile ei ar putea fi rezultatul unor traume anterioare nerezolvate, manifestându-se prin obsesie și comportament abuziv. Donny însuși se confruntă cu trauma de agresiune sexuală, suferință ce iese la iveală pe măsură ce stresul și frica constantă îi zdruncină propria stabilitate și sănătate mintală.

Procesul de vindecare

În film, Richard Gadd utilizează arta și povestirea ca mijloace de procesare a experiențelor traumatice. Recunoașterea publică a suferinței în momentul în care vorbește pe scenă este, în fond, o formă de terapie narativă, care-i permite victimei să recâștige controlul asupra poveștii personale și să reducă stigmatul asociat cu victimizarea.

Concluzie

Recomand Micuțul meu ren tuturor celor interesați de psihologia relațiilor umane, de dinamica abuzului fizic și psihologic, de complexitatea interacțiunilor sociale. Este mai mult decât un simplu serial, reușind să deschidă discuții importante despre limitele personale, consimțământ, abuz, traumă și impactul lor asupra sănătății mintale a victimelor. Pe lângă puterea pe care o are exprimarea creativității în vindecarea traumei, filmul arată, totodată, importanța suportului social și profesional în acest proces.

Pentru specialiștii din domeniul sănătății mintale, filmul este o resursă valoroasă, care poate fi folosită pentru a discuta despre semnele și simptomele comportamentului obsesiv și ale traumei, precum și despre strategiile de coping recomandate celor care se confruntă cu astfel de situații.


Citește și:

Soție și mamă, psiholog clinician, psihoterapeut cognitiv-comportamental în proces de formare, consilier pentru dezvoltare personală, Mihaela Grosu este pasionată de psihologie și de influența artei și a frumosului asupra conștientizării momentului și a echilibrului mental. Scrie inspirată de propriile experiențe și amintiri, de călătoriile personale în explorarea și aprofundarea complexității psihicului și relațiilor umane.

Caută
Livrare gratuită în România la achiziții de peste 149,00 lei
0%
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile stocate în cookie-uri sunt salvate în browserul tău și îndeplinesc funcții precum recunoașterea ta atunci când revii pe site și ajutarea echipei noastre să înțeleagă care secțiuni ale site-ului sunt cele mai interesante și utile.