Skip to content

Depresia postnatală afectează la nivel mondial 13% dintre femeile care au devenit mame, iar procentul este și mai mare – aproape 20%! – pentru țările în curs de dezvoltare, după cum arată datele Organizației Mondiale a Sănătății. Mamele care suferă de depresie nu pot avea grijă nici de ele, nici de bebelușii lor. Cel de-al cincilea episod BabyCare a fost dedicat, așadar, depresiei post-partum, care afectează atât mamele, cât și – lucru mai puțin cunoscut – tăticii. Dr. Oana Niculae, medic specialist în psihiatrie pediatrică, psiholog și colaborator al platformei Pagina de Psihologie, ne-a explicat de ce.

Rutina și predictibilitatea din perioada sarcinii, când mama primește informații concrete și constante despre evoluția copilului și despre starea ei emoțională și de sănătate, dispare după naștere. Așa se ajunge într-o situație de șoc, pe care cele mai multe dintre mămici îl simt sub forma unei tristeți postnatale. Așa-numitele perioade de baby blues reprezintă, în proporție de 70%, forma cel mai des întâlnită de tristețe postnatală – explică Dr. Oana Niculae.

Baby blues, care apare în primele 2-3 zile după naștere și dispare, de cele mai multe ori, spontan, la 2-3 săptămâni după naștere, este caracterizat de stări de tristețe, plâns, schimbări bruște de dispoziție, probleme cu somnul sau verbalizarea unor sentimente de deznădejde și inutilitate pe care le trăiesc mămicile.

Spre deosebire de baby blues, depresia post-partum nu dispare de la sine. Dimpotrivă, la două săptămâni după naștere începe să se accentueze, explică Oana Niculae. Starea de tristețe profundă este prezentă în cea mai mare parte a zilei, în cele mai multe dintre zile, mama plânge frecvent, poate suferi de o iritabilitate crescută, este copleșită de sentimente de vinovăție și se poate izola social. Tulburările de somn sau de apetit alimentar, cu impact major asupra greutății corporale, sunt și ele indicii că mama suferă de depresie post-partum, la fel cum sunt și oboseala cronică, lipsa de energie și de interes sau tulburările de concentrare și memorie, ne spune psihiatrul.  

Depresia post-partum la bărbați este un subiect mai puțin discutat, dar studiile arată că până la 10% dintre cei proaspăt deveniți tătici suferă de această afecțiune. În cazul taților, depresia post-partum debutează în primele 3-4 luni după nașterea copilului. Iritabilitatea, agresivitatea crescută și slaba gestionare a impulsurilor, abuzul de substanțe și alcool sunt primele semnale de alarmă. Tăticii se simt izolați, își pierd rutinele sociale, sunt obosiți, dorm puțin și prost, iar dacă serviciul este solicitant, toate aceste senzații pot fi dublate și de sindromul de burnout. Legătura cu soția se pierde, iar cei mai mulți dintre tătici spun că nu pot dezvolta o relație cu copilul, spune Dr. Oana Niculae.

Depresia post-partum la mame și tați are un impact major asupra întregii familii, motiv pentru care trebuie să îi acordăm o atenție deosebită, ne atrage atenția medicul.

℗PUBLICITATE



Vă invităm să urmăriți episodul BabyCare în care Dr. Oana Niculae vorbește despre depresia post-partum, dar și despre psihoza post-partum, o urgență psihiatrică ce impune necesitatea unui consult de specialitate. 

Episod susținut de Espumisan și SECOM și filmat la Lente – mulțumim pentru sprijin!

Nu ratați următorul episod BabyCare, pe 3 noiembrie, de la ora 20, pe pagina de facebook Pagina de Psihologie, când vom vorbi cu psihologul Diana Stănculeanu despre dezvoltarea atașamentului. 

Puteți revedea oricând și primele episoade din seria BabyCare, în secțiunea video de pe Facebook – Pagina de Psihologie.

BabyCare este un proiect despre sănătatea mamei și a bebelușului, dezvoltat de Mozaic Media și Pagina de Psihologie.

Simona Calancea este jurnalist cu o experiență de 25 de ani în presa scrisă și online. În ultimii ani a coordonat proiecte editoriale de parenting și a colaborat cu mai multe organizații neguvernamentale pe programe de educație și sănătate.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0