skip to Main Content

Când vin pe lume, bebelușii noștri sunt absolut dependenți pentru a supraviețui, a crește și a se dezvolta, de modul în care noi reușim să-i îngrijim și să fim atenți la nevoile lor. Relația de atașament este cea mai semnificativă relație pe care un bebeluș o dezvoltă cu îngrijitorii lui de bază și este, de altfel, și prima relație din viața fiecăruia dintre noi. 

Dezvoltarea relației de atașament a fost subiectul celui de-al șaselea episod BabyCare, ce a avut-o invitată pe Diana Stănculeanu, psihoterapeut și un apreciat expert în sănătate mintală.

Funcțiile relației de atașament și atașamentul, ca obiectiv de dezvoltare a copilului până la doi ani, sunt extrem de importante pentru întreaga noastră viață – ne-a explicat Diana Stănculeanu. Pe baza felului în care noi construim atașamentul în primii ani de viață ne va fi ulterior mai ușor sau mai dificil să ne descurcăm cu tot ceea ce înseamnă relații în viața noastră, a explicat specialistul.

Primele observații despre importanța relației dintre părinți și copii au fost făcute după al doilea Război Mondial de medici și asistente care erau în preajma copiilor ce se confruntau cu diferite probleme de sănătate fizică și necesitau spitalizare. Îngrijind copii cu diagnostice fizice, personalul medical a avut ocazia să constate că unii copii se recuperau mai ușor, în timp ce în cazul altora, recuperarea se făcea cu mult mai multă greutate, în ciuda faptului că procedurile medicale și de îngrijire erau aceleași. Ce părea să difere era felul în care acești copii erau sau nu vizitați de alți membri ai familiei. Observațiile empirice au arătat că acei copii ai căror părinți îi vizitau, vorbeau și se jucau cu ei, se recuperau mult mai repede. Aceste observații au fost transmise către comunitatea de psihologi și acela a fost momentul în care a început să fie luat în calcul rolul relațiilor emoționale dintre părinți și copii la vârste foarte mici, pentru sănătatea copiilor. 

Experiențele copiilor din primii ani de viață, în relația cu îngrijitorii de bază, deși este de dorit să fie protectoare și calde, nu sunt întotdeauna astfel. Și în funcție de cum se petrec lucrurile în relația dintre bebeluș și îngrijitorii săi, atașamentul pe care îl dezvoltă acesta poate să fie unul sigur și sănătos sau nu.

Într-un atașament sigur, relația care se construiește între copii și părinți este atât de predictibilă și caldă, și promovează atât de multă încredere și siguranță fizică și emoțională, încât copiii învață că în orice context în care sunt prezenți părinții, ei sunt în siguranță. Iar emoția de frică apare doar în raport cu pericolele reale. În celelalte stiluri de atașament, frica poate să apară în raport nu doar cu pericolul și amenințarea reale, ci și în raport cu anumite caracteristici ale relației cu părinții sau chiar în prezența adulților, care ar trebui să protejeze bebelușul. 

Teama părinților, că anumite comportamente ocazionale pe care le au ei față de bebeluș pot produce traume de neuitat nu este însă justificată – îi liniștește Diana Stănculeanu. Toți părinții greșesc! Dar în relația dintre părinți și copii nu este important dacă greșești sau nu, căci greșelile se vor întâmpla oricum, importante sunt comportamentele de reconectare și reparare – explică psihoterapeutul.

℗PUBLICITATE



Nu e nevoie să fim părinți și îngrijitori perfecți, pentru ca bebelușii noștri să dezvolte un stil de atașament sănătos, pozitiv și sigur. Dar trebuie să fim prezenți, atenți și receptivi la nevoile celor mici – spune Diana Stănculeanu. 

Puteți urmări în clipul video de mai jos episodul 6 BabyCare, având-o ca invitat pe Diana Stănculeanu.

Episod susținut de EspumisanAnaftin Baby și Hipp și filmat la Lente – mulțumim pentru sprijin!

Nu ratați următorul episod BabyCare: pe 10 noiembrie, de la ora 20, pe pagina de facebook Pagina de psihologie, vom vorbi cu Crina Coliban despre diversificarea alimentației bebelușului. 

Puteți revedea oricând și primele episoade din seria BabyCare, în secțiunea video, de pe facebook Pagina de Psihologie sau pe canalul de YouTube..

BabyCare este un proiect despre sănătatea mamei și a bebelușului, dezvoltat de Mozaic Media și Pagina de Psihologie.

Simona Calancea este jurnalist cu o experiență de 25 de ani în presa scrisă și online. În ultimii ani a coordonat proiecte editoriale de parenting și a colaborat cu mai multe organizații neguvernamentale pe programe de educație și sănătate.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0