Skip to content

Diversificarea este un proces care trebuie să înceapă cu bucurie în bucătărie, nu cu frici – este de părere Crina Coliban, supranumită de către părinți „femeia care îi face pe copii să mânânce.“

Autoarea a două cărți despre diversificare, Crina Coliban a fost invitata celui de-al 7-lea episod BabyCare – seria de conferințe online pe teme legate de sănătatea mamei și a copilului, realizată de Mozaic Media și Pagina de Psihologie.

Diversificarea e un proces care presupune multe frici din partea părinților – a explicat Crina Coliban. Mamele, în special, se tem că cei mici se vor îneca dacă vor mânca alimente solide. De aceea, se ajunge în situații extreme în care un copil de 3, 5, 7 ani să mănânce doar pasat. Nu pentru că ar avea probleme de sănătate, ci pentru că este crescut de părinți înspăimântați că s-ar putea îneca și ar putea muri. 

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


A doua mare frică a părinților în prag de diversificare a alimentației este legată de alergii: „să nu cumva să îi dau o mâncare solidă și copilul să se umple de bube.“

Iar altă mare temere a părinților este cea că este posibil ca cel mic să nu mănânce – a explicat Crina Coliban la BabyCare.

Copiii care nu mănâncă nu sunt mofturoși, sunt copii cu probleme, pe care părinții nu le identifică și ca atare nu le pot rezolva. Iar lasă-l, dragă, că n-o să moară de foame – nu este abordarea potrivită cu acești copii – consideră specialista.  

℗PUBLICITATE



Diversificarea nu începe într-o zi anume, la o oră anume și cu un aliment anume. 

Primul criteriu pentru ca diversificarea să fie încununată de succes este ca părinții să fie preocupați nu de alimentele, ora, sau modalitatea de gătire, ci de cum să procedeze, ca bebelușului să îi placă acest moment. Dacă nu asociem emoții pozitive cu masa, relația copiilor cu mâncarea va fi proastă – a explicat Crina Coliban.

Vă invităm să urmăriți întreg episodul care a avut-o ca invitată pe „femeia care îi face pe părinți să mănânce“.

BabyCare este un proiect dezvoltat de Mozaic Media și Pagina de Psihologie. 

Episod susținut de EspumisanAnaftin BabyQuixxSecomHipp și filmat la Lente – mulțumim!

Nu ratați nici ultimul episod din seria BabyCare: marți, 17 noiembrie, dr. Valeria Herdea ne va vorbi despre bolile copilăriei. Vă așteptăm la ora 20 pe pagina de facebook Pagina de psihologie.

Simona Calancea este jurnalist cu o experiență de 25 de ani în presa scrisă și online. În ultimii ani a coordonat proiecte editoriale de parenting și a colaborat cu mai multe organizații neguvernamentale pe programe de educație și sănătate.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0