Skip to content

Una dintre cele mai mari provocări pe care le avem ca părinți este să ne ținem copiii sănătoși și să le oferim un start bun în viață – consideră dr. Valeria Herdea, medic primar de medicină generală și medicină de familie cu profil pediatrie. Invitată în ultimul episod din seria de conferințe online BabyCare, medicul le-a vorbit părinților despre cele mai importante măsuri de prevenție pentru sănătate, dar și despre cum să reducă febra copilului, cum să recunoască diferite tipuri de tuse sau când să se ducă de urgență la medic.

Bolile copilăriei nu vin pentru că facem noi, părinții, ceva greșit, ci pentru că cel mic trăiește într-o lume reală, în care este expus, inevitabil, la virusuri, microbi și paraziți. Tocmai de aceea, primul și cel mai important lucru pe care îl putem face pentru sănătatea copilului nostru este să prevenim îmbolnăvirea. Un copil bine hrănit, bine îngrijit, care trăiește într-o casă unde are condiții bune și motive de joacă și de bucurie și care are doi părinți ce se iubesc și între care există armonie, va avea un sistem imunitar puternic și va trece foarte bine peste primii doi ani de viață – consideră dr. Herdea.

Controalele periodice la medic sunt esențiale în primii ani. Ideal ar fi să mergeți să cunoașteți un medic de familie aproape de casă înainte cu o lună-două de a se naște bebelușul. La fel cum recomandat ar fi să înscrieți copilul la medicul de familie care a îngrijit și gravida – vă sfătuiește dr. Herdea.

La consultații este bine să aveți toate întrebările la care doriți răspunsuri notate și să nu vă sfiiți să întrebați medicul tot ce doriți să aflați. Până la vârsta de un an, veți merge lunar cu copilul la medic, apoi, din trei în trei luni, până când cel mic va împlini trei ani. 

O alimentație corectă este esențială pentru buna sănătate a copilului, iar laptele matern, oferit exclusiv în primele 6 luni de viață, este hrana ideală pentru bebeluș: este biodisponibil, este întotdeauna proaspăt și se modelează pe nevoile copilului – explică dr. Herdea.

℗PUBLICITATERămâneți calmi când are febră!

Febra este una dintre situațiile care îi sperie foarte tare pe părinți. Ar fi de dorit ca aceștia să își păstreze cumpătul, pentru că bebelușul lor se bazează pe ei și are nevoie ca ei să reacționeze cu calm și să urmeze pașii necesari – explică dr. Herdea. 

Pentru a afla temperatura exactă a copilului este indicat să o măsurăm intrarectal – recomandă medicul. Temperatura normală a copilului este până în 37 de grade Celsius și vorbim despre subfebrilitate dacă cel mic are 37.8 grade. Peste 38 de grade vorbim despre febră, iar la peste 38,5 grade (temperatură măsurată intrarectal) deja există riscul de convulsii, ce reprezintă descărcări ale unor centri nervoși din creier. Răcirea extremităților este unul dintre primele semne că va urma o temperatură înaltă – ne avertizează dr. Herdea. În caz de febră, putem administra, de la naștere, produs de paracetamol sirop sau supozitor – 40 de miligrame/kilogram corp. Dacă în jumătate de oră nu scade febra, până la vârsta de 4 luni, următorul pas este să administrăm metamizol sodic (supozitor) – 50 miligrame/kilogram corp. Peste 3 luni se pot administra preparate de ibuprofen – 20 miligrame/kilogram corp. Cearșafurile ude (îmbibate în apă călduță) pot fi o altă modalitate de a reduce febra. Este strict interzis să introducem copilul în apă rece sau să punem gheață pe el, să utilizăm oțet, alcool, țuică sau orice altă substanță pe bază de alcool – acesta se absoarbe prin piele, poate produce leziuni la nivel de piele, dar și la nivel renal!

Vă invităm să urmăriți în videoul de mai jos întreg episodul BabyCare având-o ca invitată pe dr. Valeria Herdea.

BabyCare este un proiect despre sănătatea mamei și a bebelușului, dezvoltat de Mozaic Media și Pagina de Psihologie.

Episod susținut de EspumisanQuixxAnaftin Baby, Bebe Drill, HippSambucol. Intro filmat la Lente – mulțumim pentru sprijin! Dacă ați ratat vreun episod BabyCare, îl puteți vedea în secțiunea video de pe facebook Pagina de Psihologie.

Simona Calancea este jurnalist cu o experiență de 25 de ani în presa scrisă și online. În ultimii ani a coordonat proiecte editoriale de parenting și a colaborat cu mai multe organizații neguvernamentale pe programe de educație și sănătate.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0