fbpx
skip to Main Content

Dacă ceva ne face să mergem mai departe, să ne depășim limitele și puterile, indiferent de vremea și vremurile pe care le traversăm, acelea sunt dorințele, aspirațiile, visurile noastre. Este important să nu renunțăm la ele și, mai mult de-atât, să nu lăsăm pe nimeni să ni le spulbere sau să ne pună piedici, indiferent de împrejurări.

De asemenea, un lucru la fel de important este ca zi de zi să punem o cărămidă la baza visului nostru și să fim din ce mai aproape de a-l face devenit realitate.

Copii fiind, avem libertatea de a visa, de a ne hrăni existența cu planuri și de a trăi pentru ele. Părinții, dincolo de grija cotidiană de a le asigura copiilor hrană, educație și protecție, au obligația de a se îngriji și de sufletul celor mici. 

Comunicarea și prezența conștientă reprezintă nucleul care stă la baza unei relații, în general, dar este cu atât mai important să le descifrăm copiilor aptitudinile, înclinațiile și talentele și să le suflăm în aripi pentru ca aceste talente să prindă contur.

După muncă, și răsplată

Este și cazul lui Anthony Mmesoma Madu, originar din Lagos (Nigeria), care, la vârsta de unsprezece ani, a trecut de la agonie la extaz, reușind să-și vadă visul devenit realitate. Mai exact, el este dansator de balet și a devenit cunoscut prin simplul fapt că a fost filmat de către instructorul său în timp ce dansa. 

Potrivit CNN, clipul a fost încărcat pe rețelele de socializare și, la scurt timp după, a fost viralizat și a ajuns și în atenția câtorva celebrități, precum actrițele Cynthia Erivo și Viola Davis. Publicul a apreciat execuția realizată fără cusur, în condiții vitrege (desculț pe asfalt și în ploaie). 

Reacțiile nu au întârziat să apară. Una dintre persoanele care i-au sărit în ajutor a fost însăși Cynthia Harvey (directorul artistic al școlii de dans ABT Jacqueline Kennedy Onassis din New York) care, fără să stea pe gânduri, i-a oferit lui Madu o bursă la American Ballet Theatre, unde anul viitor va urma o școală de vară.

Totodată, producătorul nigerian Fade Ogunro (responsabil de platforma Bookings Africa) s-a oferit să-i asigure „întreaga sa educație formală, oriunde în lume, până când va absolvi Universitatea“.

Însă Madu nu s-a oprit aici, ci a înțeles că performanța nu cunoaște intermitențe. Așa că luna iulie a acestui an a fost, de asemenea, una prolifică pentru el. Madu a câștigat, în urma unui eveniment transmis virtual, marele premiu al Concursului Internațional de balet din Africa de Sud, premiu care consta în obținerea unei burse ce-i permite participarea la cursuri de dans în SUA, alături de instructorul său.

℗PUBLICITATEÎntrebat de pasiunea sa pentru dans, Madu susține că vizionarea desenelor animate i-au deschis apetitul pentru mișcare. Însă nici întâlnirea cu instructorul său, Daniel Owoseni Ajala (fondatorul Academiei Leap of Dance), nu este una întâmplătoare, întrucât, aflând de dorința copilului (de îndată ce acesta din urmă s-a mutat, alături de mama sa, într-o suburbie din Lagos), profesorul a insistat și a încurajat-o pe mama lui Madu să-l înscrie la cursuri. Puștiul a ajuns, mai apoi, să-și croiască un drum în acest domeniu.

Nicio performanță nu se realizează fără trudă, devotament, organizare, talent și multă muncă. Iar această „rețetă“ a succesului îi este cunoscută și lui Madu care, zilnic, dedică cinci ore dansului, timp de șase zile pe săptămână.

Cine se aseamănă, se adună

O poveste similară, la fel de interesantă și plină de sens, este și cea a instructorului, Alaja, care a început acest drum anevoios al dansului urmărind tutoriale pe YouTube. Scânteia pasiunii i s-a aprins după ce a vizionat lungmetrajul Save the last dance.

A muncit mult și a construit, de la zero, Academia Leap of Dance. În lipsa unor resurse materiale, casa sa este locul în care doisprezece elevi se antrenează pentru performanță. 

Ne-am putea gândi la o recuzită adecvată, la o sală dotată cu tot ce este nevoie pentru a pregăti viitorii profesioniști, însă, în fapt, tot ce au este un cearceaf întins pe podeaua de beton și mobilierul dat la o parte, pentru mai mult spațiu.

Dar vicisitudinile nu i-au împiedicat pe copii să facă performanță. Talentul și ambiția au învins, așa cum înving toate dorințele noastre dacă sunt pe lista noastră de priorități.

Stigma, eticheta ce schimbă destine

Baletul este apreciat, la nivelul gândirii comune, drept o activitate specifică sexului feminin. Stigmatizarea nu l-a ocolit, din nefericire, nici pe Madu, însă, nu i-a „ciuntit“ din dorința sa de a face performanță și de a arăta lumii că, indiferent de locul din care ne tragem, putem excela.

Exemplul lui este unul grăitor, nu numai în domeniul în care activează, ci și în oricare altă meserie. Atât timp cât muncim continuu pentru un vis, acela va ajunge, fără niciun dubiu, realitate. 

Important este să știm cu exactitate ce ne face sufletul să vibreze, ce ne place cu adevărat, iar de-aici ne rămâne un singur lucru de făcut: să ne hrănim visul, zi de zi, puțin câte puțin. 

Pagina de Psihologie

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Back To Top
Caută