Skip to content

Modul în care interpretăm banii, și nu banii în sine, reprezintă adevăratul mecanism care ne sărăcește de generozitate și umanitate. Condiționați de teroarea neîndestulării, ajungem să muncim tot mai mult și să trăim tot mai puțin.

Când vine vorba despre interesele noastre financiare și partea materială a existenței, fiecare dintre noi are experiența unei lupte de-o viață. Însă când vine vorba despre sufletul nostru, acționăm, sau uneori pretindem că facem asta, cu integritate și mai multă înțelepciune. Cei mai mulți dintre noi recunosc valoarea dragostei și a sănătății. Ne mândrim cu faptul că pacea și armonia sunt puterile care ne ghidează. Iar când intrăm pe teritoriul banilor, în cele mai multe cazuri, acționăm ghidați de frică și de anxietate, nu de generozitate sau iubire. Este ca și cum am trăi o disociere a mentalității, una în care regulile psihologice se schimbă și calitățile minunate ale sufletului nostru par să fie inexistente. Ne reducem empatia și compasiunea. Ne lăsăm mânați de amenințările neîndestulării și nu știm cum să punem mai repede mâna pe ceea ce mintea spune că „ne aparține“.

Același eu, două fațete

Dacă în discuțiile obișnuite dăm dovadă de generozitate, înțelegere și maturitate emoțională, când vine vorba despre bani, devenim ușor lacomi, egoiști, meschini, anxioși și extrem de posesivi. Este ca și cum mentalitatea noastră s-ar transforma și, devenind îngustată, împărțim lumea în învingători și învinși, puternici și neajutorați, bogați și săraci. În timp ce percepția posibilităților și a generozității devine total inexistentă.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Așa se face că, în timp, condiționați de teroarea neîndestulării, ajungem să muncim tot mai mult și să trăim tot mai puțin. Să fim tot mai distanți din punct de vedere afectiv și relațional. Să ne rușinăm, pe alocuri, cu munca pe care o prestăm. Sau să ne pierdem sănătatea și vitalitatea. „Prinși în goana după bani, spun că-și câștigă traiul, când, de fapt, mor încet sau dau lovitura, dar nu văd sau nu pot să admită acest lucru“, spune Lynne Twist, autoarea cărții Sufletul banilor, despre oamenii care nu sunt cu adevărat conștienți nici de existența pe care o duc și nici de modul în care se lasă orbiți în privința banilor.

Schimbarea pornește de la cunoașterea de sine

Într-o lume care se învârte în jurul banilor și în care generații întregi cresc cu dorința de a se înavuți peste noapte, devine tot mai vital să recunoaștem firul banilor în povestea noastră de viață. Înainte de toate, merită să te întrebi în ce măsură relația ta cu banii este afectată de anxietatea firească sau este mai degrabă la granița cu patologia.

℗PUBLICITATE



Odată conștientizată încărcătura emoțională care definește relația ta cu banii, poți trece la felul în care gândești cu privire la bani. Tot psihologii spun că, în conversațiile intime pe care oamenii le au despre bani, cel mai adesea apare expresia „N-am suficienți“. Fără să-ți dai seama, acest gând îți poate influența nu doar percepția asupra vieții, dar și ceea ce simți și cum acționezi. A repeta în gând că „N-am bani suficienți“ reprezintă o strategie subtilă de amplificare a anxietății și de limitare a puterii personale. Deoarece următorul gând este: „Din cauză că nu sunt bogat, deștept, norocos“. La fel ca în cazul emoțiilor, nu ne putem controla mereu gândurile, dar odată ce le conștientizăm, putem să ne transformăm din sclavii acestora în stăpânii lor.

Tot Lynne Twist spune că există trei mari adevăruri în ceea ce privește legămintele noastre psihologice în raport cu banii și toate trei pornesc de la principiul suficienței: (1) banii sunt ca apa – cu alte cuvinte, banii sunt utili atunci când se află în mișcare, când sunt distribuiți și împărțiți; (2) ce apreciezi te apreciază – ne putem folosi aprecierea, atenția conștientă și intenția ca să atingem o anumită măiestrie în domeniul banilor și să ne transformăm relația cu aceștia; (3) colaborarea creează prosperitate – când acționăm în numele colaborării, o alchimie și o prosperitate așteaptă să fie descoperite la tot pasul în jurul nostru.

Pentru noi informații despre inteligența și educația financiară, înscrie-te gratuit la unul dintre cursurile disponibile pe scoaladebani.ro.


Citește și:

Claudia Oprescu lucrează de mai bine de zece ani în domeniul comunicării, de cinci ani coordonează proiectele de implicare în comunitate ale Băncii Comerciale Române și este profesor la Școala de Bani unde îi învață pe copii și tineri cum să fie responsabili cu banii, iar pe părinți cum să le vorbească despre bani copiilor. Scrie povești pentru copii în timpul liber și iubește natura.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0