fbpx
skip to Main Content

Fostul Președinte al Statelor Unite – primul om de culoare care a ocupat această poziție – a ținut un discurs dedicat elevilor americani ce vor absolvi liceul în curând. În cadrul intervenției „Graduate Together“, fostul președinte Barack Obama le-a spus absolvenților să conducă lumea pe un drum diferit în timp ce navighează prin pandemia coronavirusului. Iată cuvintele lui Barack Obama:

„Vă salut, pe toți! Vreau să spun că sunt mândru de cei care lucrează în cadrul Obama Foundation și au făcut posibil acest eveniment. Și, desigur, sunt deosebit de mândru de toți elevii care vor absolvi liceul în acest an, precum și de profesorii, antrenorii, mentorii lor, de părinții și de familiile care i-au ghidat pe tot parcursul drumului lor.

În prezent, absolvirea școlii a devenit o mare realizare – indiferent de circumstanțele locale. Unii dintre voi au fost nevoiți să depășească piedici serioase, fie că a fost vorba de o afecțiune corelată cu pandemia, fie de faptul că un părinte și-a pierdut slujba, fie de realitatea că oamenii din jur, pe care se bazau, i-au dezamăgit ori exclus de prea multe ori.

Pe lângă provocările obișnuite, datorate vârstei, voi ați avut de înfruntat și presiunea suplimentară exercitată de social media, violențele din școli, precum și schimbările climatice care vă vor afecta pe termen lung. Și apoi, tocmai când vă pregăteați să celebrați performanța de a fi depășit toate acestea, când așteptați să înceapă balurile și ceremoniile de absolvire – să fim realiști, o mulțime de petreceri! – lumea a fost întoarsă cu susul în jos de o pandemie fără precedent. Și, chiar dacă sunt sigur că vă iubiți părinții, știu că a sta închiși în casă cu ei și a juca diverse jocuri de familie sau a vă uita la seriale și filme documentare nu este exact ceea ce v-ați imaginat că veți face în aceste ultime luni de liceu.

Voi fi sincer cu voi. Dezamăgirea că n-ați avut parte de o ceremonie la care să participați în mod direct va trece destul de repede. Eu nu-mi amintesc prea multe lucruri despre ziua în care am absolvit liceul. Știu că, dacă n-ar fi trebuit să stați acolo și să ascultați un discurs, nici n-ar fi fost totul așa de rău… (Discursurile mele, de obicei, durează mult prea mult.) Și, într-adevăr, nu foarte mulți oameni sunt mulțumiți de cum arată cu o tocă pe cap. (Mai ales dacă se întâmplă să ai urechi mari, ca ale mele.) Dar vă asigur că veți avea timp suficient să recuperați cu prietenii tot ce-ați pierdut, odată ce se va fi încheiat criza actuală privitoare la sănătatea publică.

Ceea ce rămâne valabil e că absolvirea aceasta marchează trecerea voastră către maturitate. Vine vremea să începeți să vă asumați responsabilitatea pentru viața voastră. Acum trebuie să decideți ce e important pentru voi: ce fel de carieră vreți să urmați; împreună cu cine vreți să vă întemeiați o familie; care sunt valorile după care vreți să vă ghidați. Și, dată fiind starea actuală a lumii, toate acestea ar putea fi ceva de speriat.

Dacă ați plănuit să urmați o facultate în altă parte, să vă mutați într-un campus universitar din toamnă, aceasta nu mai e astăzi o certitudine. Dacă plănuiați să vă luați un job pe timpul facultății, găsirea acelui job va fi acum o treabă mai grea. Până și familiile care au o situație financiară relativ bună se luptă cu o imensă incertitudine. Iar cei care o duceau greu înainte acum pot spune că soarta lor atârnă de un fir de păr.

Toate acestea înseamnă că va trebui să vă maturizați mai repede ca alte generații. Această pandemie a zguduit precedentul statu-quo, făcând să iasă la suprafață o mare parte dintre problemele înrădăcinate ale națiunii noastre – de la masiva inechitate economică și perpetuele disparități rasiale, până la absența îngrijirii medicale pentru aceia care au cea mai mare nevoie de ea. Asta le-a deschis ochii multor tineri asupra faptului că vechile abordări pur și simplu nu funcționează. Că nu contează câți bani faci, dacă cei din jurul tău sunt înfometați și bolnavi. Și că societatea noastră și democrația noastră funcționează numai atunci când nu ne gândim doar la noi înșine, ci și la ceilalți.

Și, de asemenea, s-a tras cortina ce masca un alt adevăr dureros, ceva ce cu toții trebuie să acceptăm în cele din urmă, atunci când copilăria noastră se încheie. Toți adulții aceia despre care noi credeam că pot să rezolve lucrurile și că știu ce fac…? Ei bine, s-a dovedit că nu dețineau toate răspunsurile. Ba mulți dintre ei nici măcar n-au pus întrebările potrivite. Deci, dacă este ca lumea să devină mai bună – asta de voi depinde!

℗PUBLICITATEÎnțelegerea acestui fapt e posibil să vă intimideze oarecum. Dar sper că vă va și inspira. Date fiind toate provocările pe care le înfruntă națiunea aceasta în prezent, nimeni nu vă poate spune: «O, nu, ești prea tânăr ca să înțelegi» și nici «Uite, așa s-au făcut lucrurile astea dintotdeauna». Fiindcă atunci când există atât de multă nesiguranță, când orice resursă e obiectul lăcomiei, generația voastră e chemată să reclădească lumea.

De vreme ce eu sunt unul dintre băieții aceia de școală veche, n-am să vă spun ce să faceți cu puterea aceasta care stă în mâinile voastre. Dar vă las să vă începeți viața cu trei sfaturi.

În primul rând, nu vă temeți! America a mai trecut prin vremuri grele și înainte: sclavie, război civil, foamete, boli, Marea Depresie și 11 Septembrie. De fiecare dată, noi am ieșit din toate mai puternici decât înainte – de obicei, fiindcă noile generații (oameni tineri, ca voi) au învățat din greșelile trecutului și au găsit o cale de a face lucrurile mai bine.

În al doilea rând, faceți ce credeți că e corect! Să faci ceea ce e plăcut, ce-ți convine, ce-i ușor – așa gândesc copiii mici. Din nefericire, o mulțime de așa-ziși adulți (inclusiv dintre aceia care au titluri pompoase și funcții importante) încă mai gândesc așa. Acesta e motivul pentru care au zbârcit-o atât de rău. Eu sper că voi, în schimb, veți decide să vă identificați cu valorile care durează, precum onestitatea, munca asiduă, responsabilitatea, dreptatea, generozitatea, respectul pentru ceilalți. N-o să reușiți totul ca la carte de fiecare dată; veți face greșeli, așa cum facem toți. Însă dacă vă ascultați adevărul interior, chiar și atunci când e greu de suportat, chiar și când nu vă convine, oamenii vor observa. Și vor fi atrași către voi. Veți fi parte a soluției, în loc să fiți parte a problemei.

În al treilea rând, construiți o comunitate! Nimeni nu face lucruri mari de unul singur. Acum, când oamenii sunt speriați, e ușor să fii cinic și să spui: «Lăsați-mă să-mi văd de viața mea sau de familia mea sau de oamenii din aceeași rasă cu mine sau de cei care au aceeași credință ca mine.» Dacă vrem să lăsăm în urmă aceste vremuri grele, dacă vrem să creăm o lume în care fiecare să aibă șansa de a-și găsi un job și de a-și permite să meargă la colegiu, dacă vrem să salvăm mediul și să prevenim viitoare pandemii, atunci va trebui să facem toate acestea împreună. Așadar, deschideți-vă inima la suferința celuilalt. Ridicați-vă să apărați drepturile altuia. Dați uitării toate acele moduri vechi de gândire ce ne despart (sexism, discriminare rasială, statut, lăcomie) și îndreptați lumea spre o cale diferită.

Atunci când veți avea nevoie de ajutor, să vă amintiți că Michelle și cu mine am stabilit ca misiunea fundației noastre să fie aceea de a le oferi oamenilor tineri ca voi posibilitatea de a dobândi abilitățile necesare pentru a-și susține comunitățile în care trăiesc și a crea legături cu alți lideri tineri de pe tot cuprinsul țării și de pe tot globul.

Dar adevărul este că nu aveți nevoie ca noi să vă spunem ce să faceți. Pentru că, în atât de multe feluri, ați început deja să conduceți. Felicitări promoției 2020! Să ne faceți, în continuare, mândri de voi!“

Pagina de Psihologie

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Back To Top
Caută