Ben Stiller: „Am multă energie «nervoasă», iar munca este cea mai bună cale pentru a o gestiona“. #AltfelDespreOameni – Pagina de Psihologie
skip to Main Content

Ne-a furat, fără doar și poate, cel puțin un zâmbet de-a lungul timpului prin personajele pe care le-a interpretat. Benjamin Edward Meara sau Ben Stiller este actorul pe care vă invităm să-l descoperiți în această săptămână în rubrica #AltfelDespreVedete, pe Pagina de Psihologie.

Când așchia nu cade departe de trunchi

Uneori, faptul că numele este unul generic poate aduce după sine atât avantaje, cât și dezavantaje. Dacă părinții însă activează în același domeniu, lucrurile se complică automat.

Este și cazul lui Ben Stiller, actorul, comedianul și regizorul american, este fiul actorilor Jerry Stiller și al lui Anne Meara. Susține că a avut o copilărie neobișnuită prin faptul că educația pe care a primit-o a fost un fel de „spectacol“ presărat cu multe călătorii și seri prelungite.

Gena cinematografiei chiar există?

Nu s-a ținut departe de scenă și așa se face că, potrivit site-ului uselessdaily.com, la vârsta de doar nouă ani a debutat ca actor în serialul mamei sale, Kate McShane. Nici cinematografia nu l-a putut ocoli, așa că alături de sora și prietenii săi a realizat filmul Super 8. Anii de liceu l-au găsit în calitate de toboșar al trupei punk Capital Punishment, al cărei album Roadkill s-a lansat în anul 1982.

Orice talent trebuie educat

A urmat cursurile instituției The Cathedral School of St. John The Divine și a absolvit școala Calhoun din New York, iar studiile universitare le-a absolvit de la Universitatea din California, Los Angeles, secția film.

Dacă avem frați, de ce nu am apela la ei?

Sora sa, Amy Stiller, nu este numai o persoană de nădejde în viața actorului, ci și un personaj în câteva dintre peliculele fratelui său, printre acestea enumerând Reality Bites, Dodge Ball: A True Underdog Story sau Zoolander. Specialiștii susțin că relația dintre frați este cea mai longevivă relație dintre cele pe care le avem de-a lungul existenței. Nu este de mirare că cei doi frați Stiller pun această axiomă în practică, făcând echipă bună și pe platourile de filmare.

Ne găsim iubirea în proximitate 

De cele mai multe ori, în domeniul artistic viața personală și cea profesională se împletesc. Este și cazul lui Ben Stiller căruia, de-a lungul timpului, Cupidon i le-a adus aproape pe Calista Flockhart, Amanda Peet ori Jeanne Tripplehorn. Însă niciuna dintre acestea nu au reușit să-l cucerească atât cât a făcut-o Christine Taylor, alături de care Stiller și-a legat destinul, în anul 2000, în Hawaii.

Potrivit uselessdaily.com, cei doi s-au întâlnit pentru prima dată pe platoul de filmare al unei emisiuni pilot de televiziune (Heat Vision and Jack) care nu a mai ajuns să fie difuzată. Aceștia au fost binecuvântați și cu doi copii, Ella Olivia și Quilin Dempsey, de care se bucură, cu care se mândresc și care se pare că le calcă pe urme. De altfel, Quilin, la vârsta de trei ani, și-a folosit vocea în filmul Madagascar Escape 2: Africa.

Un actor bun, intră în pielea colegilor săi

Ben Stiller este un artist complet. Dincolo de calitățile sale actoricești și regizorale, acesta este nu numai un incredibil comediant, ci și un excelent imitator, printre personajele sale preferate regăsindu-se Tom Cruise, Bono, David Blane, Bruce Springsteen etc.

Star Trek până la capăt

Numele companiei sale, Red Hour Production, are legătură, fără doar și poate, cu îndrăgitul serial Star Trek, mai exact cu acel moment al zilei din episodul Întoarcerea arhonilor. Stiller a apărut și în episodul tv Star Trek: 30 Years and Beyond, gest prin care își exprimă admirația pentru acest film și a realizat, totodată, și un roast pentru actorul William Shatner.

După muncă multă, recompensele nu întârzie să apară

Deține un premiu Emmy pentru „Scenariu remarcabil al unui program de varietate, muzică sau comedie“ pentru serialul TV The Ben Stiller Show

Universitatea Princeton îl numește membru onorific al clasei în aprilie 2005, cu ocazia Săptămânii pentru alumni.

Harvard’s Hasty Pudding Theatricals îi oferă premiul Hasty Pudding Man pentru contribuția remarcabilă adusă industriei divertismentului.

℗PUBLICITATEMTV îl nominalizează de treisprezece ori și îl declară câștigător de trei ori, unul dintre premii fiind MTV Generation Award. Primește douăsprezece nominalizări și la Teen Choice Awards și reușește să devină câștigător o singură dată, datorită realizării sale cinematografice Zoolander.

Este deținătorul premiului BAFTA – Charlie Chaplin Britannia Award for Excellence in Comedy.

Premiera peliculei Zoolander 2 i-a adus lui Stiller recordul mondial, pentru cel mai lung selfie stick (cu o lungime de 8,56 m).

Actorii au și ei actori preferați. Favorita lui Ben este Diane Keaton

O consideră pe actrița Diane Keaton drept actrița favorită din toate timpurile, acest „secret“ fiind dezvăluit în anul 1997, atunci când Stiller a realizat un material despre îndrăgita actriță în revista Premiere.

Cine-a spus că majoritatea vedetelor suferă de o boală psihică nu a fost departe de adevăr

Dincolo de exuberanța și buna sa dispoziție care ne schimbă starea de spirit ori de câte ori îl vedem, Ben Stiller a declarat (conform promisesbehavioralhealth.com), în 2005, că suferă de tulburare bipolară. Actorul susținea, de asemenea, că părinții săi au suferit de depresie maniacală bipolară o bună parte din viața lor.

Nu poți face ceva de valoare decât cu implicare totală

Nu numai că își pune amprenta asupra personajului pe care îl interpretează, ci se și implică în tot ceea ce înseamnă actul artistic. Spre exemplu, hainele lui Greg Focker au fost alese în așa fel încât să fie la fel de incomode precum era personajul în sine. 

There’s something about Mary – lungmetrajul său preferat

Cu siguranță că atunci când un regizor finalizează un lungmetraj, îl cataloghează pe cel mai recent ca fiind și cel mai reușit sau mai aproape de viziunea sa artistică. Însă, sincer vorbind, orice artist are o piesă de rezistență dintre cele pe care le-a creat, deși uneori este greu să faci distincția, dată fiind munca depusă în fiecare dintre ele. Cu toate acestea, Ben Stiller precizează cu nonșalanță, conform factinate.com, că filmul său preferat este, fără doar și poate, There’s something about Mary.

De critici nu scapă nimeni

Deși comedia l-a consacrat, nu toate lungmetrajele sale au ajuns să fie apreciate de către public. Mai degrabă de critici, căci aici vorbim de un accent grav pus asupra muncii sale. Ei bine, criticul de film Roger Ebert a ajuns să blameze filmul Zoolander, potrivit babbletop.com, pentru atacurile teroriste din 11 septembrie ce avuseseră loc cu doar două săptămâni înainte de lansarea peliculei. Deși scuzele publice nu au apărut nicicând, Stiller susține că Ebert i le-ar fi prezentat personal, ca urmare a recenziei dure făcute filmului care a avut de suferit din cauza faptului că este o comedie politică internațională, a cărei acțiune se petrece în New York.

A trecut prin experiența cancerului

Din păcate, afecțiunile maligne au început să apară și la vârste fragede, de cele mai multe ori în stadii galopante, cancerul fiind considerat, de altfel, o boală silențioasă, fără prea multe semnale.

Anul 2014 a fost unul ghinionist pentru actorul Ben Stiller care, din păcate, a trecut prin experiența cancerului de prostată. Doi ani mai târziu, artistul a vorbit deschis despre această traumă pe care a experimentat-o, în emisiunea The Howard Stern Show. Din fericire, medicii au reușit să-i salveze viața prin detectarea timpurie a afecțiunii. De altfel, Stiller a vorbit în public despre toate acestea pentru a atrage atenția asupra conștientizării cu privire la realizarea unor teste de rutină care ne pot salva viața. 

Unul dintre cei mai populari artiști contemporani

Dacă anumite personalități se simt agresate atunci când îi întâlnesc admiratorii, Ben Stiller face parte din altă categorie; artistul apreciază când oamenii îl opresc pe stradă și îi dau un feedback cu privire la rolurile sau filmele pe care le-a realizat. Poate nu degeaba este catalogat de către fani drept unul dintre cei mai populari artiști contemporani.

Cu o viață ce poate părea fără cusur, în care covorul roșu este omniprezent, se poate observa cum Stiller este tributar transparenței, umanității și modestiei, iar aceste atribute reies fără a se folosi de nuanțe ori filtre de social media, ci prin deschiderea sa față de public și prin normalizarea unei vieți ce pare, din afară, extrem de fabuloasă.

Bianca Sîrbu

Bianca Sîrbu - jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută