Skip to content

În cel mai recent episod din #BraveTalk, un proiect marca Pagina de Psihologie, susținut de Dercos, psihoterapeutul Gáspár György le-a avut ca invitate pe dr. Oana Firescu, medic dermatolog, și pe Oana Moraru, expert în educație și autoare. Conversația a pornit de la observațiile lui Gáspár din cabinetul de psihoterapie, și anume că se vorbește prea puțin despre schimbările prin care trece o femeie odată cu intrarea în rolul de mamă. Dincolo de schimbările psiho-emoționale, în discuție s-a pus accent și pe modificările de natură biologică și relațională. Mai exact, cei trei au vorbit despre partea mai puțin frumoasă a rolului de mamă, despre anumite pierderi, despre depresia post-partum și despre căderea părului. 

Potrivit studiilor de specialitate, aproximativ 90% dintre firele de păr cresc în același timp, iar 10% se află în faza de repaus. O dată la 2-3 luni, firele de păr care s-au aflat în repaus cad și permit altora să crească, astfel regenerându-se podoaba capilară. 

De ce au femeile un păr mai frumos în timpul sarcinii? 

Creșterea cantității de hormoni secretați în organism în timpul sarcinii stopează căderea părului aflat în faza de repaus. Însă, după naștere, nivelul hormonal revine la valorile obișnuite, ceea ce înseamnă că părul revine la ciclul normal. După naștere, 60% dintre firele de păr intră în faza de repaus, pentru ca apoi să cadă. După câteva luni, căderea părului se oprește, firele de păr se regenerează și proaspăta mămică își va recăpăta podoaba capilară de dinainte de naștere. Din acest motiv, numim această cădere a părului una temporară, spune dr. Firescu. Iar în ceea ce privește căderea părului post-partum, durata este de până la 12 luni după naștere.  

În concluzie, căderea părului începe după naștere, nu în timpul sarcinii, iar dr. Oana Firescu ne explică în detaliu întregul fenomen (în înregistrarea video de mai jos). De reținut pentru mămici este faptul că această cădere a părului de după naștere nu este permanentă și nu determină apariția locurilor goale la nivelul scalpului. În general, aceasta cădere ar trebui să se oprească la câteva luni după naștere; dar pentru a reduce nivelul de îngrijorări și a beneficia de informații personalizate, poate fi înțelept să luăm legătura cu un medic dermatolog. 

℗PUBLICITATE



Depresia post-partum și psihologia maternității 

Odată cu nașterea unui bebeluș se naște și o mamă, experiență psihologică ce poate stârni o avalanșă de emoții pozitive, dar și unele mai dificile, entuziasmul și bucuria fiind adesea acompaniate de frică, anxietate și poate tristețe. Unele mame trăiesc ceea ce specialiștii numesc „baby blues“ – care implică anumite schimbări la nivelul stării afective, dificultăți de somn, dar și crize de plâns. Aceste stări albastre, de regulă, debutează la câteva zile de la naștere și pot dura până la două-trei săptămâni.

Dar există și situații în care proaspăta mămica experimentează o stare mult mai neplăcută și cu o durată mai lungă, pe care experții în sănătate mintală o numesc depresie post-partum. Simptomatologia specifică acestei depresii post-naștere implică: stări depresive, plâns excesiv, dificultăți în conectarea cu bebelușul, retragerea din interacțiunea cu membrii familiei, schimbări în tiparul de comportament alimentar, senzația continuă de oboseală și lipsă de energie, episoade de furie sau de iritabilitate, lipsă de speranță, neliniște, dar și prezența emoțiilor de rușine sau vinovăție.

Cum facem față depresiei post-partum?

Dincolo de mecanismele explicative, știința ne oferă și recomandări concrete cu privire la ce putem face în perioada depresiei post-partum: 

  1. Grija de sine a mamei este printre primele recomandări ale experților în psihologie. Alimentația corespunzătoare, somnul suficient (inclusiv în timpul zilei), plimbările în natură și momentele de relaxare reprezintă baza de la care pornim. 
  2. Suportul oferit de familie. Există această vorbă care ne spune că avem nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil, iar odată cu nașterea bebelușului putem constata că așa și este. Pentru ca mama să aibă grijă de nevoile sale de bază, cineva trebuie să aibă grijă de bebeluș. Dincolo de suportul tatălui, implicarea bunicilor, a prietenilor sau a unei bone reprezintă doar câteva opțiuni ce merită luate în calcul. 
  3. Mișcarea și activarea resurselor corpului. Între latura noastră psihică și cea somatică există o legătură foarte strânsă. A ne pune corpul în mișcare este echivalent cu a stârni activarea unor hormoni ce pot avea efecte pozitive asupra stării afective. Este important ca proaspăta mămică să nu exagereze cu mișcarea, mai degrabă să o reintroducă treptat în activitatea de zi cu zi. 
  4. Alăptatul și relația de atașament. Există nenumărate studii ce arată că legătura dintre mamă și bebeluș vine cu nenumărate beneficii. Odată ce există conexiune și atingere, atât creierul mamei, cât și al bebelușului vor produce o serie de substanțe utile pentru starea de bine și redobândirea sentimentului de siguranță. 
  5. Ședințele de consiliere sau psihoterapie. Dacă observăm că aceste recomandări nu aduc nicio schimbare, este util să luăm legătura cu un specialist în sănătate mintală, pentru a beneficia de recomandări personalizate.  

Pentru mai multe informații despre cum putem să le oferim sprijin proaspetelor mămici, despre experiența de mamă a Oanei Moraru, dar și despre opțiuni de tratament și strategii de recuperare, vă recomandăm să urmăriți întregul episod din #BraveTalk powered by Dercos.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0