În cel mai recent episod din #BraveTalk, susținut de La Roche Posay, psihologul Gáspár György le-a avut ca invitate pe dr. Teodora Predescu, medic dermatolog, și pe Oriana Crăciun, creatoare de conținut și fondatoarea unei comunități online. Cei trei au vorbit despre cum afectează acneea calitatea vieții adolescenților și despre cum îi pot susține părinții și îngrijitorii pe copiii și tinerii din familiile lor.
Fața nevăzută a adolescenței
Știm despre adolescență că poate fi o perioadă bogată în provocări și transformări, iar tinerii din familiile și comunitățile noastre au nevoie de sprijinul nostru asumat și plin de empatie. Există studii care ne arată că aproximativ 85% dintre persoanele cu vârsta între 12 și 25 de ani dezvoltă acnee. Ceea ce înseamnă că, dincolo de provocările sociale și emoționale tipice vârstei, psihicul adolescenților are de suferit și din cauza tenului cu tendințe acneice, care creează diferite neplăcerile și supărări.
Experiența vieții de zi cu zi ne arată că inclusiv o acnee medie ca manifestare poate avea efecte supărătoare și poate afecta viața adolescenților pe cel puțin trei paliere:
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
- Stima de sine și imaginea corporală: Adolescenții evită contactul vizual, își acoperă fața cu părul sau diferite obiecte vestimentare, fetele folosesc un machiaj mai puternic, încercând astfel să ascundă părți ale lor despre care consideră că sunt de nearătat către lume.
- Relațiile sociale: Adolescenții refuză, adesea, să iasă în oraș, preferă să vorbească prin sms sau virtual, și ajung inclusiv să întâmpine dificultăți în conturarea relațiilor romantice. Adolescenții cu acnee își fac foarte multe griji cu privire la judecata socială negativă ‒ „Ce vor spune ceilalți?; Ce gândesc ceilalți despre mine?“ ‒ ceea ce, adesea, le afectează calitatea interacțiunilor și dinamica relațională.
- Calitatea studiului, a rezultatelor și a jobului: Unii adolescenți chiulesc de la școală/facultate, evită să răspundă la unele întrebări adresate de profesor, pentru a nu fi văzuți de către colegi și cei din jur. Asta ajunge să le afecteze calitatea rezultatelor școlare și încrederea în sinele academic. Dar dificultățile pot să fie prezente și la interviurile de angajare sau la evaluările care vizează contactul față în față. De aceea, crește destul de mult riscul de depresie.
Să vorbim deschis despre acnee
Pornind de la această realitate, pe care, adesea, nu o înțelegem și cu care refuzăm să avem de-a face, Gáspár și invitatele sale au întors povestea pe toate părțile, pentru a înțelege cât mai bine situația, care sunt riscurile și care sunt soluțiile pe care ne putem baza.
Dr. Teodora Predescu ne-a vorbit despre cum apare acneea, care sunt explicațiile fiziologice și cât de important este să ne adunăm curajul pentru a face o programare la medicul dermatolog. În timp ce Oriana Crăciun a punctat experiența personală, ca adolescentă cu acnee, exprimându-se deschis cu privire la momentele de vulnerabilitate, la gândurile negre și la comunitatea pe care a construit-o, pentru a le oferi și altora o mână de ajutor.
Ascultând ediția până la capăt, veți putea afla o serie de subtilități din experiența profesională a Teodorei și cea a lui Gáspár. Aceștia ne împărtășesc câteva situații de viață și vin cu informații despre cum își pot proteja adolescenții fața, utilizând variate produse de îngrijire, și despre cum își pot păstra reziliența și igiena mentală, pentru a trăi o viață de calitate.
Idei de final
Starea emoțională de bine contează atunci când vine vorba despre calitatea vieții, iar psihologul ne recomandă să nu credem tot ce ne spune mintea. Adică să nu luăm în serios toate gândurile negre, dar să acționăm cerând sprijin și căutând soluții la dificultățile noastre. Acesta este un mesaj cheie pentru adolescenții și tinerii care riscă să se însingureze și să se distanțeze tot mai mult de lumea din care fac parte.
Acneea nu este o condamnare la durere și suferință, pentru că există soluții. Iar din ceea ce ne spune medicul dermatolog, le putem utiliza destul de ușor. Important este să vorbim despre disconfortul resimțit, cu părinții sau îngrijitorii și, împreună, să căutăm ajutor.
Acest „împreună“ este extrem de important și atunci când vine vorba despre problemele sufletești, dar și atunci când avem de învins lupta împotriva acneei. De aceea, cele două invitate la #BraveTalk au primit, din partea Editurii Pagina de Psihologie, câte un exemplar din bestsellerul lui Vivek Murthy – Împreună: puterea vindecătoare a relațiilor într-o lume însingurată.