Ce-i cu tine? Este una dintre cel mai des auzite întrebări atunci când cei din jur observă că parcă nu suntem în apele noastre. Sunt stresat! este unul dintre cel mai des verbalizate răspunsuri pe această temă. Iar adevărul este că fiecare dintre noi înțelege ce vrea sau ce poate din acest răspuns; pentru fiecare dintre noi, noțiunea de stres poate avea o conotație diferită.
Pentru a afla ce înseamnă stresul (din punct de vedere științific), dar mai ales pentru a afla cum anume îi putem face față, vă invităm să urmăriți cel mai recent episod #BraveTalk, o ediție specială susținută de Vichy. Psihologul clinician și psihoterapeutul Gáspár Gyögy, alături de medicul dermatolog Iuliana Lupu și de autoarea Ioana Chicet-Macoveiciuc au întors tema stresului pe toate părțile și au formulat soluții concrete și la îndemâna oricui.
Este bine de știut că, potrivit psihologiei științifice, stresul descrie suma schimbărilor neurologice și fiziologice care survin în corpul uman, atunci când creierul nostru percepe o amenințare sau un pericol. Cu alte cuvinte, există o serie de factori de stres care activează reacțiile corpului nostru. Iar în această categorie a factorilor de stres, includem tot ce vedem, auzim, mirosim, gustăm, ne imaginăm sau închipuim. Factorii de stres pot fi împărțiți în două mari clase: factori externi și factori interni. Din prima categorie fac parte: munca, banii, conflictele, discriminarea, normele sociale, așteptările celor din jur și așa mai departe. În a doua categorie includem: autocritica, imaginea despre propriul corp, amintirile dureroase, proiecțiile negative despre viitor etc.
Atât dr. Lupu, cât și Gáspár au căzut de acord asupra faptului că, în sine, stresul este o reacție adaptativă din punct de vedere evoluționist, care ne ajută să facem față unor situații precum cele în care eram fugăriți de animalele de pradă, popoarele cotropitoare sau alte amenințări. Atunci când creierul uman percepe leul, spre exemplu, se activează reacția la stres, corpul produce diferiți hormoni (precum cortizolul și adrenalina) și se pun în mișcare strategiile de genul luptă-fugă-îngheț. Dar același proces fiziologic se pune în mișcare și atunci când avem o ceartă cu partenerul de cuplu, când vedem coșurile sau petele de pe față, când primim o veste proastă sau atunci când avem de gestionat o situație nouă de viață, precum pandemia de COVID-19. În astfel de momente, întregul nostru corp și întreaga minte ni se schimbă ca reacție automată la amenințarea percepută. Deci, chiar dacă în secolul XXI nu mai vine leul, vin alți factori de stres. Se activează reacțiile la stres și marea întrebare este – Ce facem?
Despre cum gestionăm stresul modern, despre cum ne protejăm sănătatea și, mai ales, despre cum transformăm stresul din inamic în aliat poți afla din această ediție specială din #BraveTalk powered by Vichy.
Dacă vrei să descoperi și alte informații despre legătura dintre minte și corp, îți recomandăm și ediția anterioară din #BraveTalk, când Gáspár Gyögy a vorbit cu dr. Iulia Panțuru și cu Theodora Voinea.