Skip to content

Cuvântul „pacient“ derivă din latinescul pati, care înseamnă „a suferi“. În zilele noastre, pacienților cu afecțiuni medicale, cum ar fi cancerul, le poate fi ameliorată suferința, iar îngrijirea de susținere este una dintre ariile științei care are această misiune de reducere a suferinței. Potrivit MASCC, „îngrijirea de susținere a pacienților cu cancer reprezintă metode de prevenire și gestionare a reacțiilor adverse ale cancerului și ale tratamentelor sale. Îngrijirea de susținere are ca scop îmbunătățirea calității reabilitării, prevenirea formelor secundare de cancer, supraviețuirea și îngrijirea paliativă“.

Pentru a descoperi mai multe despre valoarea și importanța îngrijirii de susținere, pacienții cu cancer și aparținătorii acestora pot accesa platforma cancer-support.com, care este disponibilă acum și în limba română. Dincolo de multitudinea de informații utile, platforma conține și un ghid despre îngrijirea de susținere, prezentat sub forma a două cursuri de câte 15 minute: unul destinat pacientului și celălalt aparținătorilor.

O conversație adevărată despre îngrijirea de susținere

Îngrijirea de susținere a pacienților cu cancer se bazează pe patru piloni-cheie:

  1. sănătatea mintală și munca;
  2. pielea, părul, unghiile;
  3. gura, stomacul, nutriția;
  4. durerea și oboseala.

Despre toate cele patru domenii au discutat, în cea mai recentă ediție #BraveTalk (link video), psihoterapeutul Gáspár György, împreună cu invitatele sale – Diana Plăcintescu, medic primar dermatolog, și Luciana Indre, supraviețuitoare a cancerului de sân și prezentatoare TV.

Întreaga conversație a pornit de la experiența lui Gáspár legată de cancer. Mai exact, de la momentul în care mama lui a fost diagnosticată cu un cancer de col uterin, când viața întregii familii a fost dată peste cap. După cum reiese și din dialogul celor trei, cancerul nu este doar boala persoanei, ci afectează întreaga familie. Deoarece atinge fiecare membru din sistemul familial și perturbă în profunzime atât aspectele personale, cât și viața profesională.

Câteva statistici îngrijorătoare

Așa cum ne arată și conversația #BraveTalk, îngrijirea de susținere este despre tratarea pacientului, în timp ce oncologia este despre tratarea cancerului. Ceea ce înseamnă că, pentru a crește calitatea vieții persoanelor diagnosticate cu cancer, este nevoie de o perspectivă mai amplă și multidirecțională.

℗PUBLICITATEPotrivitor datelor disponibile pe platforma cancer-support.ro, îngrijirea de susținere este cu atât mai necesară cu cât:

  • 40% dintre pacienții cu cancer au parte de suferință emoțională;
  • când vorbim despre tratamentul cancerului și efectele secundare asupra pielii, mai bine de 80% dintre pacienți sunt afectați;
  • aproape 72% dintre pacienții cu cancer au spus că boala le-a afectat bunăstarea.

Puterea vindecătoarea a atingerii

Oamenii sunt creaturi sociale și, la nivel fundamental, avem nevoie unii de alții pentru a supraviețui și pentru a reduce nivelul de suferință. Diferite cercetări din sfera psihologiei sănătății, a științei relațiilor și a neuroștiințelor arată că prezența celor dragi ajută corpul uman să se recupereze și să-și redobândească sănătatea. Când suntem înconjurați de oamenii apropiați sufletului nostru, atunci când suntem îmbrățișați sau alinați fizic, ne simțim mai bine la nivel emoțional, dar ni se întărește și sistemul imunitar.

Iubirea venită din partea familiei sau a celor din jur, atunci când suntem bolnavi, ajută organismul uman să se vindece. După cum și produsele de îngrijire ajută la calmarea pielii și la reducerea efectelor secundare ale tratamentului, astfel încât să ne putem concentra pe procesul de vindecare.

Cancerul este o boală complexă, iar diada corp-minte joacă un rol esențial în procesul de recuperare. Starea sistemului corp-minte este puternic influențată de comportamentele noastre fizice (de exemplu, de ceea ce mâncăm, de cum ne îngrijim pielea, de cât de multă mișcare facem, de cât de mult dormim), dar și de comportamentele noastre mentale și emoționale (cum facem față stresului și durerii, cât de multă iubire simțim și cât de mult îndrăznim să vorbim despre emoțiile noastre dificile). Pentru grija față de sănătatea psihică și emoțională, vezi lista națională de specialiști recomandați de Pagina de Psihologie. Iar pentru mai multe informații despre puterea îngrijirii de susținere accesează cancer-support.com și ascultă ediția specială #BraveTalk – susținută de La Roche Posay.


Citește și:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0