Skip to content

Familiile diferă între ele și ca formă, și ca structură. La ora actuală, există familii cu părinți de sex diferit, familii cu un singur părinte, familii cu doi părinți de același sex, familii cu copii adoptați, familii cu un părinte biologic și un părinte adoptiv – iar exemplele ar putea continua mult și bine. Fiecare dintre noi are o situație familială specifică. În unul dintre episoadele trecute din #BraveTalk – despre curajul de a fi femeie s-a vorbit despre familia cu copii adoptați, în altul despre familia în care există copii cu sindrom Down; iar în cea mai recentă ediție, jurnalista Andreea Brașovean și Mirela Retegan (fondatoarea Zurli) au vorbit despre mama care-și crește singură copilul. 

Harriet Lerner, psihoterapeut relațional și autoarea mai multor cărți de succes, își începe bestsellerul Confesiunile unei mame imperfecte cu următoarele cuvinte: „Să fiu mamă a fost pentru mine la fel de natural ca profesia de astronaut.“ S-ar putea ca multe mame să se regăsească în cuvintele dr. Lerner, dar s-ar putea ca altele să fi simțit, încă dinainte de a fi însărcinate, că au o legătură specială cu viitorul lor copil. Prin urmare, decât să comparăm mamele între ele, este mai important să le înțelegem și să le descoperim povestea.

Exact asta a făcut și Andreea Brașovean în conversația de suflet purtată alături de Mirela Retegan. Cu siguranță, Mirela nu mai are nevoie de nicio prezentare, majoritatea părinților cu copii mici au auzit de „tanti Prezentatoarea“ și de copiii din gașca Zurli. Ceea ce probabil că nu știe toată lumea este faptul că Mirela a crescut-o pe fiica ei, Maya, ca mamă singură. După despărțirea celor doi soți, tatăl Mayei a plecat în Marea Britanie, de unde a ținut legătura cu fiica sa, dar în mod evident părintele direct responsabil rămăsese Mirela. 

℗PUBLICITATE



Cine este Mirela Retegan, aceasta este prima întrebare adresată în #BraveTalk, iar răspunsul Mirelei ne arată o realitate cu care s-ar putea să se identifice multe persoane care, odată cu nașterea copiilor, și-au neglijat rolul de femeie și s-au implicat cu precădere în rolul de părinte. Acest fenomen nu este o raritate nici în familiile cu doi părinți, dar în cele monoparentale riscul este și mai mare. 

Cu toate acestea, Mirela nu s-a identificat niciodată cu mentalitatea de victimă și nici nu și-a plâns de milă; în schimb, a acceptat realitatea așa cum a fost și a decis să fie un aliat în viața copilului ei, care acum deja a trecut de vârsta majoratului. Despre ce dezavantaje și, mai ales, ce avantaje există în viața unei mame singure au vorbit Andreea Brașovean și invitata ei, Mirela Retegan, în ultimul episod din #BraveTalk – despre curajul de a fi femeie (un proiect video marca Pagina de Psihologie și susținut de Clubul de carte al lui Gáspár).

Atât primul sezon (în care subiectul central a fost educația relațională și sănătatea sexuală), cât și episoadele anterioare din #BraveTalk (despre variatele roluri și experiențe de viață ale femeilor) sunt disponibile pe YouTube Pagina de Psihologie.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0