În cel mai recent episod special din seria #BraveTalk powered by Vichy, Raluca Anton, doctor în psihologie, și Diana Plăcintescu, medic dermatolog, au purtat o conversație despre subiectul peri și post menopauză. Mai exact, au vorbit despre transformările biologice, emoționale și relaționale prin care trec femeile odată cu menopauza, dar și despre modalitățile inteligente pentru a-i face față cu bine.
Este menopauza o pauză de la viață și renunțarea la tot ce înseamnă bucurii? În mod evident nu! „Nicio pauză la menopauză!” ne spun experții; dar cu siguranță este o perioadă în care mintea umană are nevoie de informații științifice, de strategii concrete de adaptare și de cât mai multe conversații intime despre tot ce gândește și simte o femeie în legătură cu corpul ei. Iar pentru a da tonul acestor conversații, Raluca și Diana au întors tema pe toate părțile.
Diana Plăcintescu este medic primar dermato-venerolog, cu o experiență de peste 20 de ani, și ne atrage atenția asupra faptului că femeile se pot implica într-un proces de pregătire pentru tot ce presupune menopauza, transformând astfel experiența în ceva mai puțin supărător sau dătător de anxietate. Fața unei femei, spune Diana, se schimbă începând cu vârsta de 35 de ani, structura osoasă devine mai evidentă și masivele grăsoase încep să coboare; iar după vârsta de 40-45 de ani, pielea începe să se lase și să devină mai puțin fermă sau se subțiază. Toate acestea sunt semne ale scăderii secreției de estrogen (hormonul feminin), care prevestesc apariția menopauzei. Această perioadă este cunoscută drept tranziția corpului spre încheierea perioadei de fertilitate și specialiștii o numesc peri sau premenopauză. Durata etapei de perimenopauză este de aproximativ 5 ani, dar se poate extinde și până la opt ani, în cazul unor femei. În tot acest timp, dacă semnalele corpului și ale pielii sunt observate, femeile pot interveni pentru a frâna procesul de degradare al pielii și de pierdere a elasticității acesteia.
Pe de altă parte, menopauza este stabilită la aproximativ un an de zile de la instalare și atunci deja ne referim la perioada de postmenopauză. Una în care procesul de transformare a epidermului continuă, iar pielea sensibilă are nevoie de și mai multă susținere corespunzătoare din partea noastră. Odată cu înaintarea în vârstă, secreția de cortizol, numit și hormonul stresului, devine tot mai bogată, contribuind semnificativ la degradarea fibrelor pielii.
Ce se poate face însă, concluzionează Raluca, este ca femeile să îndrăznească să fie mai atente la ele însele, să surprindă, din timp, semnele care indică tranziția spre menopauză și să intervină pentru ca în postmenopauză efectele nedorite să fie cât mai puține. Iar aici sprijinul și susținerea din partea unui medic dermatolog fac parte din ceea ce numim strategii de prevenție.
Pentru a oferi susținerea potrivită de care pielea femeii are nevoie, este important să fie îndepărtate excesele comportamentale (expunerea la soare, tutun, alcool, privarea de somn), să fie integrate practici de relaxare (de reducere a stresului) și să fie instituite strategii corespunzătoare de îngrijire a pielii.
Ascultă întregul episod #BraveTalk powered by Vichy, pentru a afla care sunt modalitățile prin care poți avea cu adevărat grijă de pielea ta în perioada de peri și postmenopauză. Descoperă cum funcționează cremele cu efect de redensificare și cele cu efect de refacere a pielii.