Skip to content

De ceva timp, lumea e diferită de ceea ce știam până de curând. Este pentru prima dată când tot mapamondul este „în așteptare“, cu speranța că lumea nu se va opri aici și că, după o vreme, vom reveni la ceea ce, odinioară, ne făcea plăcere și ne bucura sufletele. Este momentul să admitem că aparent niciodată nu aveam timp. El se scurgea mult prea rapid pentru ceea ce conta cu adevărat – familia, în special, fiind cea mai afectată. În prezent, aproape toți #stămacasă, respectăm cu rigurozitate avertismentele date de către autorități și avem mai multă atenție în privința igienei (pentru ca, astfel, să ne protejăm pe noi înșine, dar și pe cei dragi nouă).

Stă în puterea noastră de a „ajuta“ cadrele medicale să-și exercite meseria și să salveze vieți. Însă bine ar fi să o facem influențându-ne unii pe alții într-un mod pozitiv. Este adevărat că nu e ușor să ne petrecem viața 24/7 între patru pereți. Însă vom aprecia viața și vom simți că suntem binecuvântați, dacă – la finalul autoizolării – vom sesiza că suntem sănătoși.

De multe ori, ne auzeam spunând că ne-am dori să mai stăm și pe acasă, să ne bucurăm de familie și de căldura căminului. Oare, asta ne doream cu adevărat? Iată, acum avem oportunitatea de a o face, acum este momentul să reîncepem să ne cunoaștem „colegii“ de apartament, aceia cu care ne împărțim viețile, să ne tolerăm defectele și să ne ascultăm unii pe ceilalți mai mult. Nu ne grăbește nimeni și nimic. Carpe diem este laitmotivul acestei perioade, iar dincolo de bilanțurile și de știrile din ce în ce mai alarmante (deși realiste) pe care le urmărim în mass-media, poate că ar fi cazul să apreciem mai mult ceea ce avem, să fim recunoscători și să-i redăm iubirii locul cuvenit.

Pentru asta, avem tot felul de instrumente la îndemână, cu ajutorul cărora putem să ne colorăm viețile pe cât posibil.

Când viața ne cere să facem lucruri noi

Dr. Brené Brown (speaker într-unul dintre cele mai vizualizate discursuri TED, cercetătoare și profesoară la Colegiul de Asistență Socială din cadrul Universității Houston, autoare a mai multor cărți bestseller) a lansat, zilele acestea, primul său podcast, intitulat „Unlocking Us“, prin care vorbește deschis despre momentele, situațiile și provocările pe care le trăim pentru prima oară (numite FFT – F***ing First Time) – fie că sunt lucruri mici, insignifiante, fie schimbări majore, în contextul pandemiei cu COVID-19. Intenția acestui podcast este să scoată la suprafață umanitatea, curajul și vulnerabilitatea, mult încercate în această perioadă, când totul pare a semăna cu nisipurile mișcătoare.

https://shows.cadence13.com/podcast/unlocking-us/episodes/34eff150-4521-4d96-ada6-d6d18443aa32

Scopul enunțat de dr. Brown este acela de a ne îndrepta atenția atât către igiena corporală (căreia trebuie să-i acordăm o atenție suplimentară), cât și către igiena mentală. Și cum putem face asta? Prin verbalizarea provocărilor cu care ne confruntăm, prin dialog, prin testarea realității și a așteptărilor avute.

Poate că nu realizam până de curând câte roluri sociale jucam zilnic pe scena vieții: parteneri conjugali, angajați, părinți, copii, frați etc. Toate acestea încep să capete proporții augmentate de când #stămacasă, tocmai pentru că preluăm automat și alte roluri, cum ar fi cel de profesor, educator, bucătar, om de serviciu etc. Și toate, luate laolaltă, pot deveni copleșitoare, dacă nu le verbalizăm și dacă nu le contextualizăm corect. Dr. Brown ne îndeamnă să ne ascultăm pe noi înșine mai mult, chiar dacă simțim un nivel mai ridicat de anxietate și de frică. De asemenea, să ne transmitem că este în regulă să simțim această apăsare. Totodată, ne încurajează să punem în celălalt taler al balanței recunoștința zilei de azi, vizavi de faptul că avem prieteni (chiar dacă suntem sfătuiți să păstrăm o distanțare socială față de aceștia, e bine să păstrăm legătura online și să profităm pe cât posibil de tehnologie), că suntem sănătoși (la fel, și cei dragi nouă), și că putem petrece mai mult timp acasă.

Nu este un lucru facil, mai ales că aproape toți îl realizăm pentru prima oară și învățăm zilnic ce înseamnă reziliența. Însă merită precizat că primul lucru pe care-l putem face este să creăm acasă un loc (în special pentru copii) sigur, cald, blând, un loc în care să ne întoarcem la rădăcini, în care să ne dăm jos orice mască și să ne ajutăm reciproc în a depăși această perioadă.

℗PUBLICITATE



Psihologia acțiunilor întreprinse pentru prima dată

De asemenea, dr. Brown ne îndeamnă să punem aceste FFT (lucruri realizate pentru prima oară) în perspectiva timpului. Altfel spus, conștientizarea situației vine în acord cu experimentarea ei într-un cadru mai larg. Așadar, este important să ne gândim realist la faptul că și acest răstimp va trece, nu va fi la fel pentru totdeauna. Însă lecția pe care o vom fi învățat ne va folosi la ceea ce vom face după ce această perioadă va trece. Ne vom simți dezamăgiți, neputincioși, triști, înspăimântați, însă, în egală măsură, ne vom simți în siguranță, dacă ne aflăm acasă, având cele necesare hranei zilnice, alături de oamenii care contează cu adevărat.

Dr. Brown ne propune să învățăm să ne ascultăm reciproc și să verbalizăm tot ceea ce trăim, să disecăm toate sentimentele care există și vor apărea în viețile noastre, pentru a ajunge să explorăm în noi părți de care, poate, nu știm și pe care, fără doar și poate, nici cei apropiați nu le cunosc. De asemenea, ea ne încurajează să ne bucurăm de viață, să cântăm, să dansăm, să ne jucăm, să avem răbdare, să facem lecții alături de cei mici, să facem distincția între sfaturile specialiștilor și fake news, precum și să ascultăm părerile specialiștilor în care avem încredere.

Sfaturi & ponturi pentru cadrele didactice

Referindu-se la predarea online, dr. Brown vine în întâmpinarea cadrelor didactice cu câteva recomandări punctuale, în vederea traversării mai blânde a acestei perioade:

1. Este nevoie să stabilim niște reguli de bază, care să le permită elevilor să experimenteze în siguranță acest nou context de învățare. Astfel, se încurajează exersarea ridicării mâinilor, schimbând modul în care cadrul didactic se vede pe monitor și dându-le cuvântul celor mici, pentru ca ei să caracterizeze felul în care se simt în legătură cu școala online. Important este ca, într-o primă fază, să nu se predea lecții noi, ci să se faciliteze adaptarea copiilor la acest nou context.

2. Un alt punct de luat în calcul este nivelul diferențiat de atenție al fiecărui elev, precum și calitatea internetului, a componentei hardware folosite, a aplicațiilor software, dar și a persoanelor cu care cei mic conviețuiesc. Toate aceste coordonate sunt importante pentru a se putea contextualiza nivelul de implicare al elevului. La fel ca și în învățământul de la clasă, și în acest caz unicitatea fiecărui elev este importantă.

3. Este, de asemenea, indicat ca predarea online să nu dureze mai mult de 30 minute. După cum ne arată și studiile pe care se bazează discursurile TED, mintea omului modern poate primi informație nouă timp de 18 minute. Prin urmare, se recomandă mai multe întâlniri zilnice, care să nu depășească acest interval fiecare.

Adaptabilitatea va veni în timp. Însă este necesar să ne implicăm toți în acest proces, să vorbim despre orice dificultate cu care ne întâlnim și să ne înțelegem trăirile. Cu siguranță, este un drum cu asperități pentru întreaga omenire. Însă acest „restart“ la viață ar fi înțelept să-l catalogăm drept necesar – pentru o reconfigurare armonioasă a omenirii, pentru a aprecia puterea unei îmbrățișări, a unui asfințit, a unei conversații alături de prieteni. Pe scurt, pentru o viață împlinită.

Iată câteva cuvinte din mesajul rostit de dr. Brown:

„Acest eveniment pandemic este un masiv experiment privitor la vulnerabilitatea colectivă. Când ne este teamă, putem scoate la lumină cel mai rău sine al nostru sau pe cel mai bun și mai brav. În contextul fricii și al vulnerabilității, prea puține lucruri ne mai rămân, fiindcă – atunci când suntem nesiguri și temători – primul mecanism de apărare vizează protecția propriei persoane. Dar când ceva ne sperie, nu suntem obligați să ne înfricoșăm. Haideți să alegem în schimb ieșirea din zona de confort, curajul și bunăvoința. Haideți să ne alegem unii pe alții.“

Bianca Sîrbu - contributor senior, jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0