Britney Spears și redobândirea dreptului la libertate – Pagina de Psihologie
skip to Main Content

Când vine vorba despre o celebritate internațională, care este primul gând care vă vine în minte? Dacă suntem ca majoritatea oamenilor, trebuie să recunoaștem că de cele mai multe ori ne încearcă un soi de invidie, apreciind că duc o viață de huzur, sunt recunoscuți pe stradă, își permit vacanțe și locuințe luxoase, sunt mai mereu pe covorul roșu și lumea le este la picioare.

Fără să mergem mai în profunzime, realizăm că suntem la polul opus, ne frustrăm și căutăm vinovați pentru poziția în care ne aflăm, conștienți fiind că nu vom ajunge niciodată în acel punct și, prin urmare, vom fi veșnic condamnați la nefericire. Interpretările automate și comparațiile sunt printre cele mai anevoioase mecanisme cognitive și, vrem, nu vrem, avem nevoie să trăim cu acestea, asumându-ne în același timp o viață cât mai conștientă. Una în care, după cum ne învață Gáspár György în cursul online de Mindfulness, să dezvoltăm o relație cât mai apropiată cu universul interior, să facem diferența între gânduri, emoții și realitate și să nu credem tot ceea ce ne șoptește mintea.

Revenind la tema articolului, dincolo de aceste crâmpeie de notorietate, viața persoanelor publice nu este mereu roz și dacă suntem sinceri cu noi și ancorați în realitate, trecând bariera superficialității, putem observa că sunt și poveri care atârnă destul de greu deasupra lor. Printre acestea aș aminti simpla libertate de care nu se mai bucură, fiind mereu în atenția presei, a paparazzilor, fără a putea să se anime la o banală plimbare, alături de cei dragi.

De asemenea, a fi în lumina reflectoarelor implică o prestanță tipică, un mod de relaționare, dar și o disponibilitate de a fi, mereu, în legătură cu admiratorii. Din păcate, de multe ori, pe cât de adorați sunt, pe atât sunt de puși la zid și arătați cu degetul, de parcă ei înșiși nu ar fi ființe umane, cu defecte și calități, cu perioade mai bune sau mai puțin bune, cu înfrângeri și reușite. Astfel, drumul până la consumul de substanțe interzise devine unul foarte scurt și sigur.

#Free Britney

Poate unul dintre cele mai elocvente exemple în această perioadă este însăși îndrăgita artistă Britney Spears, care, în urma unei perioade grele din punct de vedere emoțional, a conchis răspicat, în cadrul unei declarații: „îmi vreau viața înapoi“.

Potrivit site-ului bbc.com, cântăreața își deschide sufletul pentru prima oară, vorbind despre situația în care se află în prezent. Problemele mintale din 2008 ale acesteia au făcut ca tatăl artistei, Jamie Spears, să obțină tutelă judiciară asupra carierei, averii deținute, asupra tratamentelor medicale și lista poate continua.

Dincolo de dispozițiile legale, Britney Spears susține că tatăl ei și-ar fi întrecut atribuțiunile, forțând-o să ia medicamente, să susțină spectacole (chiar și atunci când starea de sănătate nu îi permitea), ba chiar luând decizii asupra posibilității de a mai avea un copil ori de a se recăsători.

Dincolo de reacția fanilor săi, alte personalități (precum Paris Hilton, Cher, Bette Midler, Miley Cyrus etc.) au deplâns starea cântăreței, încercând să o ajute din punct de vedere procedural, pentru a-și recăpăta drepturile.

℗PUBLICITATETutela legală a fost extinsă treptat, de peste un deceniu, fără a se cunoaște public specificul ordinului. Cu toate acestea, artista nu a făcut rabat de la muncă, ba chiar a lansat trei albume, a achiziționat o locuință în Las Vegas, a avut nenumărate apariții în spațiul public, precum și a făcut parte din juriul X Factor USA.

Cu toate acestea, Spears nu a adoptat o poziție publică asupra tutelei ori asupra grupului de susținere #FreeBritney, făcând tot posibilul să fie optimistă și încrezătoare în aparițiile sale publice ori în spațiul online. Au fost, totodată, voci care au susținut și faptul că ar fi uzitat mediile sociale pentru a transmite mesaje cu conotații ascunse, prin care ar fi cerut ajutor.

Anul 2021 a debutat cu o solicitare venită din partea unuia dintre avocații săi din oficiu, iar în iunie, cântăreața ajunge să fie reprezentată de către avocatul Mathew Rosengart, alături de care și câștigă și care verifică în amănunt inclusiv felul în care au fost gestionate finanțele clientei sale, în urma unor plăți nejustificate realizate către anumiți promotori de concerte, deși Britney avea activitatea pusă pe pauză.

Victoria lui Britney

Dincolo de recăpătarea libertății, după 13 ani, artista mai are de trecut un hop personal: cel al încrederii în sine. Vorbim foarte mult despre averea sa, despre anii în care nu a avut acces la rezultatul muncii sale, dar balanța înclină tot mai mult înspre traumele pe care le are de vindecat. Este ușor de pus la zid și apreciat că faima poate duce la dezechilibre, însă este uman să privim bilateral, în necunoștință de cauză, acordând compasiune și înțelegere.

Privind din afară lucrurile, nu putem să nu apreciem ceea ce avem (chiar și cu neajunsurile aferente), aspecte de viață pe care le uităm sau care devin difuze, comparându-ne doar din punct de vedere material.

Este sănătos să fim atenți la ceea ce trăim, la ceea ce simțim și, mai mult decât atât, să fim generoși și cu cei din jur atunci când nu se află în cea mai bună stare și să nu ezităm în a le sări în ajutor. Adesea suntem cuprinși de evenimentele cotidiene și uităm de chintesența vieții: echilibrul fizic și emoțional, care nu se realizează printr-un stil de viață haotic, superficial ori utopic (trăind într-un ocean digital, alergând după like-uri ce se evaporă la mal). 

Dacă totuși simțim că lucrurile nu sunt în favoarea noastră și nu reușim să ne centrăm, este sănătos să ne amintim că putem oricând apela la ajutorul unui specialist, care ne poate transforma viața într-o călătorie echilibrată.

Bianca Sîrbu

Bianca Sîrbu - jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută