Starea de bine are multe componente: mentale, psihologice, sociale, emoționale și spirituale. Bunăstarea emoțională înseamnă să te simți bine. Să fii fericit, să experimentezi emoții pozitive precum dragostea, bucuria sau compasiunea și să te simți în general satisfăcut de viață. Starea de bine de natură spirituală poate include sentimentul de a fi conectat la o putere mai înaltă, existența unui sens, a unui scop ori sentimente de pace sau transcendență. Organizația Mondială a Sănătății descrie „bunăstarea“ ca fiind o „resursă pentru o viață sănătoasă“ și „o stare de sănătate pozitivă“, care este „mai mult decât absența bolii“ și care ne permite să funcționăm bine din punct de vedere psihologic, fizic, emoțional și social.
În psihologia pozitivă, bunăstarea psihologică este un concept-cheie. Dar ce înseamnă această bunăstare și cum o putem dobândi? Se spune că oamenii au mai multe șanse să se bucure de bunăstare psihologică după ce își îndeplinesc nevoile de bază. A trăi într-o zonă sigură, a avea hrană suficientă și un adăpost adecvat sunt, toți, factori importanți pentru sănătatea emoțională. Condițiile bune de viață (de exemplu, locuința și locul de muncă) sunt fundamentale pentru bunăstare. Cu toate acestea, mulți indicatori ce măsoară condițiile de viață nu reușesc să măsoare ce gândesc și ce simt oamenii despre viața lor, în zone cum ar fi calitatea relațiilor, emoțiile, realizarea potențialului personal sau satisfacția generală. Bunăstarea include, în mare măsură, judecăți globale privind satisfacția vieții și sentimentele, de la depresie la bucurie.
Studiile arată că, la nivel individual, factorii genetici, personalitatea și factorii demografici sunt legați de bunăstare. De exemplu, emoțiile pozitive sunt ereditare într-o anumită măsură, ceea ce sugerează că poate exista un punct de referință genetic determinat pentru emoții precum fericirea și tristețea. Unii factori de personalitate puternic asociați cu bunăstarea sunt optimismul, extraversiunea și stima de sine. Factorii genetici și factorii de personalitate sunt strâns legați și pot interacționa, în influențarea bunăstării noastre individuale. Tot studiile arată că, în general, bărbații și femeile au un nivel similar de bunăstare, dar acest nivel se schimbă odată cu vârsta: adulții mai tineri și cei mai în vârstă tind să aibă mai multă bunăstare, în comparație cu adulții de vârstă mijlocie. De regulă, corelarea dintre venituri și bunăstare este mai puternică pentru cei cu niveluri economice scăzute, dar studiile au găsit o legătură și în cazul celor cu niveluri mai mari de venit. A avea relații de susținere este unul dintre cei mai puternici predictori ai stării de bine, având un efect pozitiv notabil.
Trăirea unei vieți cu sens și scop este esențială pentru creșterea bunăstării noastre psihologice. Cu toate acestea, scopul nu trebuie să implice schimbarea lumii sau găsirea unei cariere dedicate în exclusivitate întrajutorării celorlalți.
Bunăstarea psihologică înseamnă că viața merge bine. Este o combinație între a ne simți bine și a funcționa eficient. Dar o bunăstare durabilă nu necesită să ne simțim bine tot timpul. Experimentarea emoțiilor dureroase (de exemplu, dezamăgirea, eșecul, întristarea) reprezintă o parte normală a vieții, iar capacitatea de a gestiona aceste emoții negative sau dureroase este esențială pentru bunăstarea pe termen lung. Bunăstarea psihologică este însă compromisă atunci când emoțiile negative sunt extreme sau de lungă durată și interferează cu capacitatea de a funcționa în viața de zi cu zi.
Cercetările care folosesc tehnici de inducție a dispoziției demonstrează fără echivoc că stările de dispoziție pozitive pot spori atenția și alte procese cognitive. În comparație cu indivizii aflați în stări de dispoziție negative sau neutre, subiecții aflați într-o stare de dispoziție pozitivă au o atenție mai bună. Psihologia socială experimentală este plină de exemple care arată că experiențele emoționale pozitive au efecte benefice asupra modului în care oamenii percep și interpretează comportamentele sociale și modul în care inițiază interacțiuni sociale.
Încercările de a stabili dacă există un hormon specific a cărui secreție crește în stările de bunăstare pozitivă s-au concentrat în principal pe oxitocină. Oxitocina este cunoscută de mult timp pentru rolul său important în naștere și alăptare, dar studiile experimentale au arătat, de asemenea, un efect independent asupra legăturii dintre mamă și sugar.
Ce putem face pentru bunăstarea noastră psihologică?
Ne putem bucura mai mult de viață, acceptând trecutul și folosind acele experiențe pentru a crea o viață prezentă mai bună. Vindecând trecutul și savurând amintirile pozitive, ne putem folosi la maximum trecutul pentru a ne bucura mai mult de viață în prezent.
Un pas important în a învăța cum să ne bucurăm de viață este și crearea unui viitor semnificativ, care să ne încorporeze valorile, să ne reflecte prioritățile și să includă activități care ne fac plăcere.
Lucrurile pe care le facem și modul în care gândim pot avea un impact mare asupra experienței noastre în dobândirea bunăstării psihologice.