Skip to content

Valeria van Groningen este campioană olimpică, laureată cu aur la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, în 1984, la canotaj simplu vâsle, și medaliată cu bronz la Olimpiada de la Moscova din 1980, la dublu vâsle. A câștigat două medalii de bronz și două de argint la Campionatul Mondial de Canotaj din 1979, 1981, 1982 și 1985. A participat la peste 25 de maratoane și semimaratoane internaționale.

Și-a cunoscut soțul în timp ce participau amândoi la un maraton și, de atunci, sunt împreună. În prezent, este organizator al Maratonului București. Un om cu o perseverență fără margini, Valeria a absolvit recent Universitatea Națională de Arte București. Anual, Valeria organizează Semimaratonul București, precum și cursa „10 K & Family Run“. Pentru mai multe detalii privind înscrierile și programul evenimentelor, accesați platforma www.runinbucharest.com.

Cum ți-ai dori să te descrie lumea?

O persoană foarte normală, modestă, cu picioarele pe pământ, pe care cei din jur se pot baza la nevoie.

Ce te face fericită?

Lucrurile mici. Îmi place când oamenii din jurul meu sunt fericiți, mă mulțumesc cu puțin.

Ce gust are eșecul?

Ca sportiv de performanță, întotdeauna câștigi, chiar și în situațiile negative, din care înveți să te ridici și să ajungi la un nivel de la care să poți participa din nou. E amar, e greu, dar îl depășești. Mi s-a întâmplat la Mondiale în 1983, când, deși am pornit ca favorită, imediat după start, la 110 m a ieșit vâsla din furchet, am rămas blocată, ceilalți au continuat cursa, iar eu m-am gândit că am muncit un an degeaba. Însă asta m-a ajutat să devin campioană olimpică în 1984.

De ce să facem sport?

Pentru că devenim mai sănătoși, mai frumoși, mai buni. Munca în echipă și disciplina ajută. Din sport, înveți foarte multe.

Cum să începem să alergăm, dacă tot timpul am avut scutire de la sport?

Oamenii, până ajung să fie maturi, se educă; văd exemplele din jurul lor și își dau seama că e alergarea este bună pentru sănătate, pentru încrederea în sine, pentru un corp mai frumos.

Care este rolul bărbatului în viața femeii?

Suport moral, armonie, parte a familiei, susținător al valorilor are se formează în cadrul familiei. Depinde și de bărbat – aici vorbim despre cazurile fericite.

Cu ce gând te trezești dimineața?

Mă gândesc la ceea ce am de făcut în ziua respectivă, îmi fac planul. Încerc să scriu două pagini, pentru a-mi limpezi mintea.

Ai un timp doar al tău, pe parcursul zilei? Cum îl fructifici?

Îmi place să citesc dimineața, iar seara îmi place să fiu împreună cu soțul meu, să vorbim, să citim, să ne uităm la un film.

Când îți citești e-mailurile?

Pe telefon, cum am puțin timp liber.

Ce tabieturi ai?

℗PUBLICITATE



Beau cafeaua dimineața, încerc să fac sport în fiecare zi.

Ce înseamnă Maratonul București, pentru tine?

Mă bucur că am reușit să creăm un fenomen în toată țara, mă bucur când văd oamenii fericiți la eveniment, fiindcă și-au depășit limitele. Pentru mine, alergarea a fost sportul cel mai important, după ce m-am lăsat de performanță, pentru că m-a ajutat psihic și fizic.

Ce-ți lipsește din copilărie?

Am copilărit la țară, în aer liber, a fost fantastic. Copiii de acum, probabil, nu își dau seama ce înseamnă mediul rural. Nu pot să uit sâmbăta, când mama făcea pâinea în cuptor – acela e mirosul și gustul copilăriei. Ne ajutam foarte mult părinții, la toate treburile din gospodărie.

Ai fost vreodată epuizată?

Mai tot timpul… Când faci sport de performanță, zilnic ajungi să fii epuizat, atât fizic, cât și mental.

Cum te împaci cu social media?

Folosesc atât cât este nevoie și încerc să citesc mai mult. Îmi place să mă informez, dar nu sunt foarte activă în postări, comentarii. Citesc articole, caut, dar de multe ori lumea e mai agresivă în social media decât în viața reală.

Ce-și doresc femeile, în zilele noastre?

Să fie fericite, la fel ca femeile din toate timpurile. Să aibă copiii fericiți, să aibă o carieră.

Ce meserie ți-ar fi plăcut să ai, dacă nu ai fi ales să fii sportiv de performanță?

Îmi place arta foarte mult, mi-ar fi plăcut să încep mai devreme. De asemenea, domeniile care presupun întrajutorarea oamenilor.

Dacă ai schimba ceva în viața ta, care ar fi acel lucru?

Aș mai fi vrut să am încă un copil. În altă ordine de idei, deși în viață faci și greșeli, înveți din tot ce faci, deci nu aș schimba altceva, am trecut prin multe.

Ai apelat, vreodată, la ajutorul unui psiholog?

Nu, dar mi-aș dori să găsesc pe cineva în care să am încredere.

Câte ore petreci pe telefon, într-o zi?

Nu petrec ore. Poate, vreo jumătate de oră.

Terapie sau sport? Ce ne recomanzi, pentru perioadele stresante?

Ambele. Din experiența mea, prin sport, prin alergare, am rezolvat foarte multe probleme personale. Ești tu cu tine în aer liber. Sportul te ajută să meditezi. Sportul poate să rezolve multe; dar, dacă e cazul, și terapia poate fi un ajutor.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0