fbpx
skip to Main Content

De îndată ce decembrie a sosit, starea noastră este complet schimbată, clădirile și spațiile au noi înfățișări, la radio și TV apar cântecele specifice Crăciunului sau reclame cu tentă festivă și, nu în ultimul rând, aromele familiare din copilărie își fac și ele resimțită prezența în diverse locuri și contexte. Elementele mai sus menționate stârnesc adesea sentimente de nostalgie, care, conform cercetărilor, îi fac pe oameni mai optimiști cu privire la viitor și uneori chiar mai încrezători în capacitatea de-a face față greutăților.

Însă, în calitatea de curator de parfumuri, îndrăznesc a spune că întreaga noastră experiență de sărbători pur și simplu nu ar fi aceeași fără simțul olfactiv, ci ar fi mult mai fadă, iar elementul nostalgic nu ar mai fi prezent. Cu siguranță, cei mai mulți dintre noi, dacă nu chiar toți, avem un anumit miros familiar care ne amintește de sărbătorile de iarnă, acea mireasmă ce ne transportă înapoi în timp din prima secundă în care o simțim. Fie că vorbim de mirosul bradului, de portocalele proaspăt decojite, de turtă dulce, mere coapte, de cozonacul tocmai scos din cuptor sau poate chiar de mirosul înțepător al gerului, toate sunt strâns legate de emoțiile noastre și de povestea noastră de viață.

Sentimentele pe care diferitele mirosuri de sărbători le evocă au o semnificație aparte pentru noi datorită asocierii noastre personale cu acestea. Sunt multe studii ce prezintă dovezi evolutive cum că percepția mirosului a fost legată de experiența emoțională de la început. Nu există nimic în mod inerent plăcut sau nostalgic în parfumul emanat de brad, de scorțișoară sau de cozonacii calzi. Totul are de-a face cu conexiunile noastre personale din trecut, cu momentele în care erau prezente aceste arome. 

Totodată, mirosurile de sărbători sunt de obicei determinate de zonă și cultură. Dacă noi, cei din România, recunoaștem din prima secundă mirosul de cozonac și îl asociem cu sărbătorile și copilăria, multe persoane din Regatul Unit ar putea să nu aibă nimic de-a face cu acest miros unic pentru noi; pentru ei ar putea fi doar un miros familiar dintr-o patiserie. La fel am putea reacționa și noi la mirosul celebrului tort englezesc din fructe confiate, marinate în brandy și aromate cu o sumedenie de condimente; sau la mirosul stollenului din aluat cu fructe confiate și marțipan, specific Germaniei. (Ambele se servesc în preajma Crăciunului.) Cu siguranță am putea simți o senzație de bine, de poftă, dar dacă nu suntem familiarizați cu aceste arome, nostalgia nu ar fi prezentă.

Cu alte cuvinte, capacitatea de a experimenta și exprima emoții a crescut direct din capacitatea creierului de a procesa mirosul. Un avantaj al reflectării asupra experiențelor pozitive din trecut ar fi faptul că, în primul rând, acest proces ne induce mai multă conexiune socială, care apoi crește stima de sine, iar în al doilea rând, aceste reacții plăcute duc la evaluări mai pozitive ale viitorului.

Parfumuri cu miros de sărbătoare

Mirosul de brad – dacă sincronizarea zăpezii cu sărbătorile de iarnă nu este întotdeauna exactă, bradul sau mirosul de conifere este cel mai ușor de obținut pentru a crea o atmosferă festivă. Fie că vorbim de un brad natural, de un parfum sau chiar de un odorizant de cameră, aroma de conifere este foarte prezentă în această perioadă. Câteva variante de parfumuri cu note predominante de confiere sunt: Imaginary Authors Cape Heartache, Bottega Veneta Pour Homme, Serge Lutens Fille En Aiguilles sau Profumum Roma Arso.

℗PUBLICITATE℗PUBLICITATE℗PUBLICITATE℗PUBLICITATE℗PUBLICITATEMirosul de portocale – tind să cred că mirosul portocalelor ar putea fi numit mirosul sărbătorilor de iarnă din România. Nu mulți mai prepară cozonac acasă sau cumpără un brad natural, dar cu siguranță multe persoane consumă portocale, mandarine sau clementine în această perioadă. Nota de portocală este foarte populară în parfumerie; din această categorie amintesc de: Chopard Orange Mauresque, Atelier Cologne Orange Sanguine, Jo Malone Orange Peel Cologne sau Sundrunk de la Imaginary Authors.

Mirosul de turtă dulce – cu originea încă din anul 992, turta dulce este poate unul dintre cele mai simple și savuroase deserturi ce te duc cu gândul la iarnă. Din rețeta de bază nu lipsesc ghimbirul, căruia i se alătură scorțișoara, mierea, coaja de portocală, cuișoarele și anasonul. Patru variante de parfumuri ce te duc cu gândul la aroma de turtă dulce sunt: Serge Lutens Five O’Clock au Gingembre, Demeter Gingerbread, Bond No 9 Manhattan sau Ginger Biscuit de la Jo Malone.

Mirosul de mere coapte – delicioasa aromă a merelor coapte umplute cu nuci, fructe confiate, miere, scorțișoară, cuișoare, zahăr brun sau rom poate fi potrivită și pentru parfumarea corpului, în special în sezonul rece. Câteva parfumuri ce te duc cu gândul la combinația de arome mai sus menționată sunt: Hermès Ambre Narguile, Parfums de Marly Oajan sau By Kilian Apple Brandy.

Un aspect important ar fi faptul că mirosurile de sărbători nu te fac neapărat să te simți bucuros. Dacă ai amintiri nefericite despre sărbătorile din copilărie sau pe parcursul vieții ai întâmpinat momente grele în acea perioada, atunci este foarte posibil ca anumite mirosuri legate de acele zile să te facă să te simți rău, nu bine; activând amintiri dureroase.

Mirosurile și parfumurile au o capacitate deosebit de plăcută de a ne transporta instantaneu inimile și mintea în vremuri trecute, dar numai dacă ai o istorie fericită cu acel miros! Iar dacă nu-i așa, îți recomand cu încredere o carte-fenomen, Mintea: o călătorie către centrul ființei umane, care sunt convins că te poate ajuta să faci pace cu trecutul și să îți creezi noi amintiri pozitive legate de prezent.


Perfume Curator - Pasionat de orice este legat de parfum și simțul mirosului. Oferă opinii personale despre o arie largă de parfumuri și informații despre arta olfactivă, istoria, industria și procesul creativ din spatele parfumurilor.

Caută
Coșul de cumpărături
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0